U2 neemt 40 klassiekers opnieuw op, eerste single is uit

Goed nieuws voor alle fans van U2: op 17 maart 2023 komen veertig hits opnieuw uit op het album Songs of Surrender. De klassiekers van de Ierse rockband worden op verschillende manieren in een nieuw jasje gestoken.

Van ‘Beautiful Day’ tot ‘One’ en van ‘With or Without You’ tot ‘Sunday Bloody Sunday’. Alle bekende nummers van de U2 komen langs op de nieuwe langspeelplaat Songs of Surrender. Het gaat niet om zomaar een verzameling van de grootste hits. Alle liedjes zijn opnieuw opgenomen en getransformeerd met een hedendaagse invalshoek. Dat betekent niet alleen betere kwaliteit, maar ook nieuwe klanken, instrumenten en in sommige gevallen zelfs andere songteksten.

Het project wordt geleid door The Edge, de gitarist van de rockband. Hij benoemt dat ‘het experiment al snel een persoonlijke obsessie werd’ gelet op de grote hoeveelheid nummers die zich leenden voor een nieuwe interpretatie. Het reusachtige album van U2 bevat dan ook maar liefst veertig liedjes verdeeld over vier platen, vernoemd naar de vier bandleden. Intimiteit en minimalisme staan centraal. Dat is ook te horen op de eerste single, ‘Pride (In The Name Of Love)’.

Festivaloptredens?

Nieuwe muziek leidt tot nieuwe hoop voor een bezoekje aan de festivalweides. Helaas lijkt U2 daar toch echt te groot voor. Het is al jaren geleden dat de band voor het laatst festivals aandeed. De Ierse rockers stonden in 2011 op Glastonbury: en dat was al een uitzondering in hun concertschema. De band spreekt wel al langer over een nieuwe wereldtournee. In 2018 konden we Bono en co. voor het laatst in Nederland aanschouwen.

Of de mooie plannen voor een nieuwe tour überhaupt doorgaan, is nog onzeker vanwege Larry Mullen Jr.. De drummer van de band moet onder het mes om te kunnen blijven spelen. Zelfs als de concerten plaatsvinden, zal de band dus helaas niet compleet zijn.