ATEEZ pakt Ziggo Dome in: zijn K-popsterren klaar voor de zomerfestivals?

©Charles Batenburg

Koreaanse pop wint aan populariteit, en bands die hier komen optreden spelen meteen in de grootste zalen. Staan ze binnenkort ook op onze zomerfestivals te blinken, of blijven deze acts en hun fans het liefst in hun eigen universum? Een verslag van het concert van ATEEZ in Ziggo Dome op vrijdag 10 februari 2023.

Uitverkocht was de Ziggo Dome gisteren allerminst voor het concert van de achtkoppige Zuid-Koreaanse popsensatie ATEEZ (in het Engels uitgesproken als ‘eight-ies’). Vooral het uitgestrekte middenplein leek nauwelijks voor de helft gevuld – 154,55 euro is dan ook veel geld voor een staanplaats, zeker voor de veelal jongere fans van acts als deze. De zitjes – minstens 69,45 euro – waren veel beter gevuld.

Wie er was, kreeg echter waar voor zijn of haar geld: we kregen maar liefst 23 songs te horen uit de exploderende collectie EP’s van de band, samen goed voor een concert van maar liefst 2,5 uur, met behalve de acht zangers ook nog zes dansers. Veel volk dus op het podium, maar een rugnummer bleek niet nodig, want er werd door de filmcrew veelvuldig ingezoomd op de immer verleidelijk in de camera blikkende performers, wat door het publiek telkens op uitbundig gegil onthaald werd.

Zelf behoren wij vermoedelijk niet meteen tot de doelgroep van deze zorgvuldig vormgegeven act, maar het eerste halfuur maakte wel onmiddellijk indruk. We hoorden vooral nieuwe songs, uit de vorig jaar verschenen eerste EP van de nieuwe ‘World‘-reeks, waarop de flonkerende vocalen vaak wat meer weerhaakjes hebben en de stuiterende trapbeats wat harder uithalen. Verder uiteraard veel songs uit de ‘Treasure‘-reeks, waarin de doeltreffende EDM van ATEEZ werd aangelengd met R&B, reggaeton en af en toe zelfs een sea shanty – check ‘Wonderland‘.

De choreografieën en enscenering waren niet zo spectaculair als in de videoclips, maar wel strak geregisseerd. Er werd weinig aan het toeval overgelaten, en elk bandlid leek precies te weten wanneer hij in beeld zouden komen. Dat gebrek aan spontaniteit is jammer, maar misschien ook onvermijdelijk bij dit soort ambitieuze popspektakels. Er waren wel een vijftal momenten waarop de bandleden de zaal toespraken, maar ook die leken grotendeels ingestudeerd, mogelijk vanwege hun nogal beperkte Engels. Soms kwamen ze alle acht één voor één aan bod, wat snel langdradig werd.

Op die momenten zakte de wervelende show enigszins in, maar dat was wellicht ook omdat de zangers af en toe even moesten rusten, want 2,5 uur is lang. “It would be a lie to say I’m not tired, but this is why we’re ATEEZ. It’s not easy, but I’m still proud,” gaf één van de bandleden een zeldzaam inkijkje in de psyche van de vaak tot het uiterste gedreven K-popsterren. Hun inspanningen werden alleszins beloond: de fans in de zaal leken van elk moment intens te genieten, en op de inzet en kwaliteit van de performance was vanavond zeer weinig aan te merken.

Festivals?

Maar zou dit ook op een festival passen, in aanloop naar de headliner? Nieuwe songs als ‘New World’, ‘Sector 1’ en ‘Cyberpunk’ zouden puur muzikaal zeker niet misstaan op een hoofdpodium in het voorprogramma van pakweg Twenty One Pilots of zelfs Bring Me the Horizon.

Dat de muziek helemaal op band staat, zou veel festivalfans mogelijk tegen de borst stoten, maar dat zal bij pakweg Lil Nas X – deze zomer op Werchter – niet anders zijn. Ook rappers Kendrick Lamar en Tyler, the Creator staan tegenwoordig helemaal alleen op het podium. En qua performance moest dit zeker niet onderdoen voor wat we pakweg bij Pharrell Williams live op Werchter zagen.

Dus een flink ingekorte versie van deze show – een dik uur, met voornamelijk uptemposongs, misschien een livedrummer en -gitarist erbij, en de nadruk op de beste drops – zou zeker kunnen werken op een festival. Blijft de vraag of de fans van het genre het zelf fijn zouden vinden om hun favoriete bands ergens in de vooravond op pakweg Pinkpop te zien eerder dan in een grote zaal aan het hoofd van hun eigen leger fans. De heel eigen sfeer van zo’n zaalshow zou wegvallen op de festivalweide.

Misschien zou een K-popversie van pakweg Werchter Boutique waarop ATEEZ gewoon zelf zou kunnen headlinen dan wel geschikter zijn. Vergelijkbaar met het opzet dat P!nk daar dit jaar krijgt. Maar dan moeten ze wel eerst leren vliegen. En nog wat meer dure kaartjes verkopen.

ATEEZ Setlist Ziggo Dome, Amsterdam, Netherlands 2023, The Fellowship: Break the Wall Tour