Elf onmisbare artiesten op de line-up van Rewire 2023

Kelela

Rewire in Den Haag staat elk jaar garant voor scherpe elektronica en spannende experimenten. Klinkt dat aantrekkelijk, maar kan je bij het uitpluizen van het programma wel wat hulp gebruiken? Dan kunnen we je alvast deze elf aanraden!

1. Kelela (zondag)

Kelela is een Amerikaanse singer/songwriter met Ethiopische roots die te horen was in songs van Danny Brown, Solange en Gorillaz voor ze in 2017 met haar debuut Take Me Apart één van de beste R&B-platen van de 21ste eeuw uitbracht. Sindsdien was het stil, maar in februari dook ze weer op met de plaat Raven, waarop ze samenwerkt met grensverleggende producers als LSDXOXO, vrijdag ook te zien op Rewire.

@Annie Forrest

2. Steve Gunn & David Moore (zondag)

Gitarist Steve Gunn bracht vorig jaar de mijmerende prachtplaat Other You uit, zijn achtste. Op Rewire krijgt zijn muziek een elektronische toets mee van pianist David Moore. Die werkte aanvankelijk aan een remix van het nummer ‘Reflection’ van de plaat, maar het klikte zo goed dat ze besloten samen een heel nieuw album op te nemen. Die verschijnt op 31 maart, maar de eerste track kan je hier al horen.

3. HTRK (vrijdag)

De immer in elektronische noise gehulde Australische rockband HTRK (spreek uit ‘Hate Rock’) verloor kort na elkaar twee bandleden – de ene aan longkanker, de andere aan zelfdoding. In de zomer van 2019 leverden de overblijvende leden, gitarist Nigel Yang en zangeres Jonnine Standish, na vijf jaar radiostilte een uitstekende nieuwe plaat af. Daarmee hadden ze in de lente van 2020 al op Rewire moeten staan – we weten allemaal hoe dát afgelopen is – en dat komen ze nu eindelijk inhalen. Nu maar hopen dat ze hun ijskoude cover van Missy Elliott’s ‘Hit ‘Em Wit Da Hee‘ spelen.

4. Fever Ray (vrijdag)

Karin Dreijer vormde ooit samen met broer Olof het volstrekt onvoorspelbare Zweedse duo The Knife, maar ging in 2009 solo als Fever Ray. Dat leverde meer muzikale vrijheid op, meer diepgang en meer persoonlijkheid, die op de prachtplaat Plunge uit 2017 tot volle bloei kwamen. Op de alweer erg geslaagde, net verschenen opvolger Radical Romantics werkt Dreijer behalve met Olof samen met spannende producers als Nídia, Vessel en Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails. Deze zomer ook te zien op Rock Werchter en Lowlands, maar Rewire lijkt de ideale setting.

5. Matthew Herbert & Julian Sartorius (vrijdag)

De mild maniakale Britse producer Matthew Herbert – die onder meer een stevige stempel stukte op de debuutplaat van Róisín Murphy – maakt al zijn hele carrière erg aanstekelijke elektronische muziek. Die bouwt hij laag per laag op uit vergezochte geluiden die hij absoluut analoog wil opnemen. Zelfs als hij daarvoor dagenlang in een varkensstal moet doorbrengen, met een tank moet rijden of met een Nazipistool of een taartvorm moet schieten. Op Rewire laat hij de vergezochte zelfgemaakte geluiden ditmaal over aan de veelzijdige Zwitserse percussionist Julian Sartorius.

6. Tim Hecker & Vincent de Belleval (zondag)

De Canadese klankentapper Tim Hecker maakte ooit techno als Jetone (check de plaat Ultramarin), maar zocht sindsdien steeds kalmer vaarwater op. In 2019 maakte hij indruk op Rewire met een ensemble dat klassieke Japanse muziek speelde. Dit jaar werd hij opnieuw uitgenodigd voor een project met kunstenaar Vincent de Belleval, die voor de gelegenheid een LED-installatie bouwde die zal reageren op de muziek.

7. Godspeed You! Black Emperor (zaterdag)

Ook uit Canada: de inmiddels legendarische postrockband Godspeed You! Black Emperor, die aanzienlijk scherper klinkt dan bovenstaande bandfoto doet vermoeden. Hun anderhalf uur lange meesterwerk Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven heeft inmiddels de gezegende leeftijd van 22 bereikt, maar ook hun recentere platen mogen er zijn. De recentste, de pandemieplaat G_d’s Pee AT STATE’S END!, klinkt alsof ze in totale isolatie werd ingespeeld en dan via de lange golf doorgeseind.


8. Peter Zummo & KAKUHAN (vrijdag)

De befaamde Amerikaanse trombonist/componist Peter Zummo en het Japanse duo KAKUHAN – bestaande uit producer Koshiro Hino en cellist Yuki Nakagawa – lopen al een tijdje rond in Den Haag. Zij werden namelijk door Rewire gevraagd om als artists-in-residence samen een unieke performance op te tuigen. Hoe dat zal klinken is moeilijk te voorspellen, maar een wandeling in het Zuiderpark zal het niet worden.


9. Ellen Fullman & The Living Earth Show (vrijdag)

De Amerikaanse componiste Ellen Fullman maakt al decennialang verbluffende muziek op zelf ontworpen instrumenten met hele lange snaren. Haar Body Music uit 1993 is een prachtige introductie tot haar overrompelende klanken, maar op Rewire krijg je dit jaar de zeldzame kans om haar live aan het werk te zien. In de Nieuwe Kerk wordt voor haar een instrument gebouwd met 136 snaren van elk 20 meter lang.


10. Sélébéyone (zaterdag)

Als jazzsaxofonist waagt Steve Lehman zich vaak diep in de voorhoede, met uitdagende maar stimulerende platen als zijn nog steeds indrukwekkende debuut Structural Fire (2001). Met de band Sélébéyone zet hij de deuren wagenwijd open voor genres die beter bij Rewire passen, zoals scherpe electronica én hiphop. Hij werkt daarvoor samen met de Senegalese rapper Gaston Bandimic en HPrizm, beter bekend als High Priest van Antipop Consortium. Op hun recentste plaat Xaybu: The Unseen wijdt de band je in in het soefisme, een mystieke stroming binnen de islam waarin muziek een belangrijke rol speelt, en waartoe drie bandleden zich bekennen.

11. Patti Smith & Soundwalk Collective (zondag, extra ticket!)

De iconische zangeres en schrijfster Patti Smith komt dit jaar zowaar ook naar Rewire, en dat doet ze uiteraard niet om ‘Because the Night’ te komen zingen. Wel laat ze zich vergezellen door het Soundwalk Collective, waarmee ze een eerbetoon zal brengen aan Franse dichters als Antonin Artaud, René Daumal en uiteraard haar favoriet Arthur Rimbaud. Deze voorstelling, met visuals van de Portugese filmmaker Pedro Maia, werd nog maar één keer live opgevoerd, in het Centre Pompidou in Parijs. Belangrijk om weten is dat je hiervoor een extra ticket moet kopen, dat enkel geldig is in combinatie met je festivalticket. Best nu meteen, want de voorraad is beperkt!

Rewire Logo

Rewire 2025

Locatie
Nederland
Den Haag, Nederland
Datum 3-6 april 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen