Advertisement

Taylor Swift start The Eras Tour met drie uur durende shows

De eerste week van Taylor Swift’s langverwachte The Eras Tour zit erop. In Arizona en Las Vegas speelde de superster vier shows die maar liefst drie uur duurden. Een reis door alle verschillende albums, met surprise songs en een speciale gast: dit is hoe het eraan toeging.

“Welcome to ERAzona” stond er in de mail die de fans ontvingen in aanloop naar de eerste shows in Glendale, Arizona. Met zo’n 70.000 fans per avond werd de stad op 17 en 18 maart voor heel even omgedoopt tot “Swift City.”

Twintig stadions, tien albums en vierenveertig nummers zijn de ingrediënten voor de langverwachte Amerikaanse tour van Taylor Swift. Dat ze niet heeft kunnen kunnen touren voor haar albums Lover (2019), folklore (2020) en evermore (2020) vanwege de pandemie, werd goed duidelijk toen er in één dag 2,4 miljoen kaartjes werden verkocht.

De verschillende ‘eras’

De show is dan ook de droom van iedere Swiftie. Swift neemt je aan de hand van haar albums mee op een drie uur durend avontuur, of zoals ze zelf omschrijft: “een reis door al haar muzikale tijdperken.” Er zijn non-stop wisselingen van kleding en decor, storytelling en prachtige visuals. Bij elk album horen verschillende outfits: zo droeg ze onder andere een slangen suit wat haar Reputation-tijdperk typeerde. Ook kende de show amper pauzes, wat een enorme prestatie is voor een optreden zo lang als de film Titanic. Naast Swift zelf, verschijnen er tijdens de tour ook nog indrukwekkende supportacts op het podium.

Taylor Swift Setlist Allegiant Stadium, Las Vegas, NV, USA 2023, The Eras Tour

De set bestaat uit vierenveertig nummers, uit negen verschillende ‘eras’. Tweeënveertig daarvan zijn (tot nu toe) elke avond hetzelfde. Maar de overige twee tracks wisselen bij elke shows. Zo speelde Swift bij het eerste optreden debuutsingle ‘Tim McGraw’ en het recentere ‘mirrorball’. In Las Vegas werd het publiek helemaal verrast, toen Marcus Mumford van Mumford & Sons het podium betrad voor ‘cowboy like me’.

Taylor’s version

Het hoogtepunt voor velen is de tien minuten durende versie van ‘All Too Well’ – het nummer dat ze naar verluidt schreef over acteur en ex-vriend Jake Gyllenhaal – dat werd uitgevoerd in een lange rode glitterjas terwijl er sneeuwvlokken over het podium dwarrelden. In november 2022 bracht Swift een eigen versie uit van het nummer en de fans konden er geen genoeg van krijgen.

De remake was onderdeel van een groter geheel, namelijk de heropname van het album Red uit 2012. Achter de reden van de heropnames schuilen regels, wetten en persoonlijke ruzies. Het komt erop neer dat de masters van haar eerste zes albums in de handen terecht zijn gekomen van Scooter Braun. Hij kocht het platenlabel over waar Swift tot 2018 onder contract zat. Swift wilde haar masters nog voor de overdracht opkopen, maar het label stak hier een stokje voor. Dit zorgde voor veel frictie tussen Swift en Braun, wat ertoe leidde dat Swift haar eerste zes albums onder eigen beheer opnieuw is gaan opnemen en uitbrengen. Deze releases gaan door onder de naam “Taylor’s Version.”

Wanneer is Europa aan de beurt?

Het geluk van de fans kon met de remakes eigenlijk al niet op en met The Eras Tour doet Swift er nog een schepje bovenop. Het Amerikaanse deel van de tour duurt tot nog tot 9 augustus 2023. Daarna volgen zeker nog meer internationale data. Europa lijkt volgend voorjaar of zomer aan de beurt. Er wordt namelijk alom vanuit gegaan dat Taylor Swift dan op Glastonbury 2024 speelt. Volgens organisator Emily Eavis ligt er al een vrouwelijke headliner vast voor het Engelse festival in juni.