Review: Motel Mozaïque 2023 tovert Rotterdam om tot zonnige festivalstad

Photo: Luc Reij / Festileaks

Op Motel Mozaïque 2023 sta je het ene moment weg te zwijmelen in een kerk. Even later loop je langs een dansvoorstelling op weg naar een optreden in het theater. Of pak je de metro naar een industrieel kunstpodium bij de Rotterdamse haven. Diversiteit zit op alle gebieden in het hart van dit festival.

De zon schijnt drie dagen lang op het centrum van Rotterdam. De 21e editie van Motel Moza\�\�que wordt donderdagavond afgetrapt met een rustige start. Het publiek moet nog even wakker worden. Niet iedereen heeft gelezen dat Black Country, New Road een improvisatieshow doet en geen eigen set.

Ook tijdens Alamo Race Track gaan de bezoekers slechts voorzichtig los. Bij de afsluitende act Nusantara Beat in Theater Rotterdam komen de voetjes pas echt goed van de vloer. Het is het zetje dat de festivalgangers even nodig hadden voor de komende dagen. Naast Nederlands publiek uit alle hoeken en streken, zijn ook veel internationale fans aanwezig.

Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Divers talent

Wie het leuk vindt om nieuwe muziek te ontdekken, is op Motel Mozaïque 2023 aan het goede adres. Het festival presenteert een line-up om diep in te duiken. Van artiesten met jarenlange ervaring tot jonkies die nog geen plaat hebben uitgebracht. Het is vaak niet alleen een unieke ervaring voor het publiek, maar ook voor de muzikanten zelf. Zo spelen The Last Dinner Party en Pinkpirate hun eerste shows (ooit!) in het buitenland. “This is the coolest festival I’ve ever seen,” aldus Phoebe Go. ELEPHANT bedankt het publiek en laat weten zelf ook vanavond naar Big Thief te gaan kijken.

Het is nog maar de vraag of dat is gelukt. Theater Rotterdam blijkt toch echt te klein te zijn voor de Amerikaanse band. Het gevolg: ellenlange rijen op straat en bezoekers die uren staan te wachten. Het is duidelijk dat Big Thief de absolute headliner is van dit festival.

Photo: Lieve Smeets / Festileaks

Ook Yard Act, de grootste afsluiter op vrijdag, creëert rijen aan publiek. Niet omdat het zo druk is, maar omdat de band de soundcheck in alle rust wil doen. Fans wachten buiten in alle spanning af of ze de zaal nog wel in mogen. Maar daar blijkt meer dan voldoende plek te zijn voor het energieke optreden van de Britten. Sowieso is het op het hele festival nergens écht druk, ondanks dat deze editie van MOMO uitverkocht is.

Verbinding in de meest brede zin

Naast donkere concertruimtes is er ook een centrale festivallocatie in de openlucht. Onder het genot van een biertje genieten bezoekers van het podium dat uitkijkt op het water. Er liggen nog net geen opblaasbootjes te dobberen. Entree tot ‘The Playground’ is gratis, echt een plek die festival en stad samenbrengt. Naast muziek zijn er interessante gesprekken over belangrijke thema’s, zoals diversiteit en veiligheid in het nachtleven. Ook is het een startpunt voor Rotterdamse stadswandelingen, een van de activiteiten uit het randprogramma.

Photo: Luc Reij / Festileaks

Het is duidelijk dat Motel Mozaïque 2023 wil verbinden. Dat doen ze in de meest brede zin van het woord. Dit jaar staan er weer veel vrouwelijke artiesten op de poster en het festival heeft duurzaamheid en toegankelijkheid hoog op de agenda staan. Er is zelfs een ‘Unified Program‘, waarmee je kunstenaars en artiesten met een biculturele achtergrond kunt ontdekken. Zo wordt MOMO een plek voor iedereen, door iedereen.

Ook op praktisch gebied is er genoeg sprake van verbinding. Meer dan tien locaties verspreid over de stad: het klinkt nogal overweldigend. Gelukkig ligt alles op loopafstand van elkaar. Wel kent elke plek een eigen sfeer. De meest bijzondere locatie is de enige waarvoor je even in de metro moet stappen: BRUTUS, een kunstinstelling in het havengebied, biedt een intieme setting voor unieke optredens.

Black Country New Road @ Motel Mozaïque 2023
Photo: Luc Reij / Festileaks

De regels van MOMO

Het blijft op Motel Mozaïque 2023 niet alleen bij praatjes. De organisatie heeft concrete acties bedacht om het gemeenschapsgevoel te vergroten. Op meerdere plekken hangt een poster met de ‘spelregels’ van MOMO. Vraag toestemming voordat je iemand aanraakt, wees lief voor de natuur en heb respect voor elkaar. Het festival heeft ook een vertrouwenspersoon aangesteld. Voordat je het nachtprogramma in het Perron kan betreden, leggen medewerkers in oranje hesjes het nogmaals uit: “Als er iets is, kom naar een van ons toe. Wij lopen hier rond en helpen je verder.” Het bevordert op alle locaties een gemoedelijke en veilige sfeer.

En het publiek volgt de regels vlekkeloos op. Tijdens de optredens is het vaak muisstil. Pas wanneer de artiest het teken geeft dat het nummer voorbij is, volgt gejoel en lang applaus. Het is een perfecte weerspiegeling van de oase van rust die Motel Mozaïque weet uit te stralen. Daar was het zonnetje slechts een klein onderdeel van.

Wat vond jij van Motel Mozaïque 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Motel Mozaïque 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Motel Mozaïque Logo

Motel Mozaïque 2024

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 18-20 april 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen