Hoogtepunten: muzikale pieken en logistieke verbeteringen op Primavera Sound 2022 weekend 1

Primavera Sound publiek
Photo credit: Sharon Lopez / Primavera Sound 2022

Het eerste weekend van Primavera Sound 2022 zit erop. Drie dagen lang zagen festivalgangers het beste wat alternatieve muziek te bieden heeft en genoten ze van het mooie weer in Barcelona. Legendarische headliners, oude bekenden, opkomend talent, plus natuurlijk veel zon, zee en strand.

Eerst even de statistieken: op donderdag waren er 66.000 bezoekers, op vrijdag 74.000 en op zaterdag niet minder dan 80.500. Deze festivalgangers konden genieten van een weergaloze Nick Cave en muzikaal vuurwerk bij Gorillaz. Maar er was nog veel meer te beleven. Dit zijn tien hoogtepunten van weekend 1 van Primavera Sound 2022, in willekeurige volgorde.

Tame Impala
Photo: Sergio Albert (Primavera Sound 2022)

Tame Impala covert The Strokes

Een algehele wanhoopskreet was er te horen op het Primavera-terrein toen The Strokes hun headlineshow last-minute afzegden vanwege een coronageval. Maar niet getreurd, Kevin Parker to the rescue! Aan het begin van de toegift gooit Tame Impala er zomaar een fantastische cover van ‘Last Nite’ in. “For the first time” en “one time only.” We durven het bijna niet te zeggen, maar deze klinkt misschien nog wel beter dan als Julian Casablancas hem zelf had moeten zingen.

Little Simz
Photo: Christian Bertrand (Primavera Sound 2022)

De grote glimlach van Little Simz

Ons ticket voor het concert van Little Simz in de Melkweg is inmiddels al drie keer van datum veranderd, dus zijn we heel blij dat de Britse rapper op Primavera staat. Bij eerdere passages op bijvoorbeeld Rock Werchter was ze nog vrij timide, maar nu heeft de artieste duidelijk aan zelfvertrouwen gewonnen. Wie weet door de enthousiaste ontvangst van de ambitieuze nieuwe plaat Sometimes I Might Be Introvert. Op Primavera lijkt Simz, met baggy rasta-outfit en een hele brede glimlach, erg goed in haar vel te zitten. De raps zijn perfect on point en ze danst alsof ze in haar slaapkamer voor de spiegel staat, schijnbaar even van alle introversie bevrijd. Simz heeft bovendien een uitstekende band bij zich, die haar songs feilloos live speelt. Een van de allerbeste shows van het weekend.

Tyler the Creator
Photo: Sharon Lopez (Primavera Sound 2022)

Visueel spektakel bij Tyler, the Creator

Het beeld van Tyler de verkeersregelaar op Best Kept Secret 2018 staat nog vers in het geheugen. In de volle zon, met een fluoriserend hesje en verder minimale opsmuk. Wat een verschil is de show van Tyler de bergbeklimmer op Primavera dit weekend. Diep in de nacht komt de Amerikaan het podium op begeleid door een regen van vuurwerk. Een uitzinnig publiek kijkt ernaar uit om eindelijk de tracks van IGOR live te zien. De show is kort – 60 minuten – maar daardoor uitsluitend gevuld met hoogtepunten. Van moshpits op ‘Who Dat Boy’ tot een visueel spektakel waarbij tientallen digitale Tylers op de schermen hetzelfde dansje doen als de echte (maar wie is de echte?). En dat allemaal omlijst door een podium alsof het door de Efteling is gemaakt, inclusief heuvels, struikwerk en pyro’s.

Primavera Sound 2022
Photo: Dani Canto (Primavera Sound 2022)

Tafeltennis op het strand

Het ligt een beetje verwijderd van de meeste podia, dus veel bezoekers komen er waarschijnlijk niet vaak. Toch is het Bits-gedeelte van Primavera een geweldige plek. Hier vind je de enige grasveldjes van het festival, plus een heus strand. Voor als je na fantastische optredens van de Britse band ook zelf even een Wet Leg wil halen. De Aperol strandbar is al een hoogtepunt op zich, maar je kunt je ook wagen aan een potje beachvolleybal of tafeltennis.

Caribou
Photo: Dani Canto (Primavera Sound 2022)

Hitmachine Caribou

Als je Dan Snaith en zijn band zo ziet, zou je niet zeggen dat ze voor een absoluut hoogtepunt van het festival zouden zorgen. Eerder dat ze backstage lopen om de administratie op orde te brengen. Maar schijn bedriegt. Caribou kreeg een flinke upgrade naar de main stage door de afzegging van The Strokes. En om eerlijk te zijn: dat was een geniale move. Niet alleen verdwijnt zo de clash met die andere hippe dansmeesters van Jamie xx, ook verdienen de anthems van Caribou de grootste velden ter wereld. In de pandemie scoorde de band zoveel hits (‘Home’, ‘Never Come Back’, ‘You Can Do It’) dat ze nu met gemak een uur lang herkenbare songs richting de weide afvuren. Ook de visuals zijn van het hoogste niveau. Meer lampen hebben er gevoelsmatig niet in de nok van het podium gehangen deze Primavera. Een euforisch positief feest is het gevolg.

Caroline Polachek
Photo: Christian Bertrand (Primavera Sound 2022)

Jodelen van geluk bij Caroline Polachek

“This is the best festival in the world”, aldus Caroline Polachek op de Plenitude stage zaterdag. Groot applaus volgt. En dat is nog maar het begin van hoe de Amerikaanse zangeres het publiek met gemak om haar vingers windt. Primavera blijkt de plek waar tot ver achterin de obscuurste albumtracks de grootste hits lijken. In een soort lange bruidsjurk zingt Caroline moeiteloos de gekke melodieën die haar muziek karakteriseren. Soms heeft het wat weg van gejodel, maar in combinatie met haar engelachtige verschijning blijkt dat ook zo gek nog niet.

Primavera Sound 2022
Photo: Gaelle Beri (Primavera Sound 2022)

De grote verjaardagsspeurtocht

Als je dan toch van 5 tot 5 op het festivalterrein bent, is een beetje afleiding ook wel eens leuk. Op Primavera Sound is er een massale speurtocht gaande. De inzet: tickets voor volgend jaar. Ter ere van het 20-jarig jubileum krijg je bij het bestellen van bier en andere drankjes een plastic hardcup met daarop de line-up van één van deze edities. Heb je alle line-ups bij elkaar, dan heb je gewonnen! Enige probleem: de 2022-cups zijn in geen velden of wegen te bekennen…

100 gecs
Photo: Dani Canto (Primavera Sound 2022)

Hyperpop-iconen 100 gecs

Veel vintage rockbands op de eerste dag van Primavera, met de laconieke slackers van Pavement als afsluiters van het hoofdpodium. De energieke doortocht van hyperpopproducers Dylan Brady en Laura Les, aka 100 gecs, zorgt voor de nodige afwisseling bij al dit gitaargeweld. Zij klutsen – aanvankelijk vanuit verschillende steden, nu gewoon samen op het podium – de meest uiteenlopende genres door elkaar, letterlijk van happy hardcore tot hardcore punk. Enige voorwaarde lijkt te zijn dat het eindresultaat rotaanstekelijk is. En dat blijkt ook op Primavera. Vanaf de eerste beat van het springerige ‘Stupid Horse’ tot het moment waarop ‘800 db cloud’ finaal verdampt in een elektronisch vervormde metalgrunt gaat het publiek collectief uit zijn dak. Opzettelijk trashy, maar tegelijk invloedrijk en onweerstaanbaar – volgens ons had Pavement-opperhoofd Stephen Malkmus dit ook fantastisch gevonden.

Beach House
Photo: Sergio Albert (Primavera Sound 2022)

Wegdromen bij Beach House

Beach House is in zekere zin de perfecte act om in een club te zien, lekker ingeluisterd en uitgerust. Maar op de laatste dag van een intensief festival, om half 2 ‘s nachts, op een groot podium in de open lucht? We hielden ons hart vast, en ons knikkebollende hoofd ook, maar het concert van de bedwelmende droompopband op de Binance stage blijkt een triomf. De openende titeltrack van nieuwste plaat Once Twice Melody kan meteen op gejuich rekenen, en zowat alle nummers worden uit vele monden meegezongen. Hun muziek mag dan op het eerste gehoor nogal eenvormig zijn, deze nachtelijke onderdompeling is ideaal om Beach House in al haar schakeringen te leren waarderen. Van de band zelf zien we vooral de silhouetten, tegen de uitgestrekte sterrenhemel op het scherm achter hen. Maar dat de band en het publiek elkaar begrijpen, is deze avond overduidelijk.

Primavera Sound 2022
Photo: Kimberley Ross (Primavera Sound 2022)

Eindelijk een drankje bestellen

Het is bekend dat er veel logistieke problemen waren op de eerste dag van Primavera 2022. Het festival maakte excuses en heeft duidelijk geluisterd naar de feedback. Zo zijn er op dag 2 meer waterpunten waar je eigenlijk niet in de rij hoeft te staan. Ook is er duidelijk meer security op het terrein die looplijnen aangeeft en publieksstromen in goede banen leidt. Plus het belangrijkste: de rijen voor de bar zijn op veel plekken verdwenen, waardoor festivalgangers eindelijk een welverdiend drankje kunnen bestellen! En ze leefden nog lang en gelukkig.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2023

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 31 mei - 4 juni 2023
Line-up
Halsey
Pet Shop Boys
Calvin Harris
Tickets Dagkaarten vanaf €125. Combitickets vanaf €325. Kopen