5 redenen waarom Hurricane 2023 het meest succesvolle Duitse festival is

Photo credit: Peter Detje (Press photo, Hurricane 2023)

Hurricane Festival heeft zich sinds 1997 gestaag ontwikkeld en is een van de grootste en meest succesvolle Duitse festivals. De 25e jublileumeditie van dit jaar laat zien hoe sterk het festival is en wat het in huis heeft om de concurrentie voor te blijven. Onze reporter neemt je mee naar het Duitse festival.

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juni worden de Eichenring in Scheeßel en de omliggende velden weer omgetoverd tot een echt festivalterrein. Waar motorsport gewoonlijk op een zandcircuit plaatsvindt, zal muziek een weekend lang de boventoon voeren. Het terrein ligt in Noord-Duitsland tussen Hamburg en Bremen en is met deze route verbonden door een treinstation. Hoewel de meeste bezoekers op de traditionele manier kamperen en met de auto komen, is het ook gemakkelijk om met de trein te reizen.

Betere ticketverkoop in Duitsland

Het is waar dat het Hurricane 2023 in geen enkele categorie is uitverkocht (naast weekendtickets kunnen ook losse dagen worden bijgewoond). De organisatoren weten dit jaar echter wel ruim 78.000 bezoekers naar de Eichenring te trekken, terwijl veel andere grote Duitse festivals moeite hebben om kaartjes voor hun evenementen te verkopen.

Wil je een paar voorbeelden? Rock Am Ring, Rock Im Park en Lollapalooza Berlin gaven aan het begin van de festivalzomer 30% korting op hun entreetickets. Of het festival Tempelhof Sounds, dat dit jaar maar voor één dag gepland stond. Daarnaast werd Download Germany helemaal afgelast. Wij leggen je uit waarom Hurricane/Southside het in vergelijking zo goed doet.

Photo credit: Peter Detje (Press photo, Hurricane 2023)

De festival line-up

Natuurlijk speelt een aantrekkelijke line-up altijd een doorslaggevende rol in de verkoopcijfers. Dit jaar bracht Hurricane internationale headliners als Muse, Queens of the Stone Age en Placebo naar de Eichenring. Maar ook internationale acts die in Duitsland een grotere populariteit genieten dan in het buitenland, konden live worden bewonderd door het publiek. Dit waren onder andere Billy Talent, Frank Turner en Enter Shikari.

Nationale acts zijn ook bijzonder belangrijk voor de aantrekkingskracht op Duitse festivals. Hier kon het festival met Die Ärzte een van de grootste acts van het land bevestigen, gevolgd door andere fanfavorieten in Peter Fox, Kraftklub en Casper. Daarnaast bleek de festivalorganisatie een uitstekend gevoel te hebben voor populaire nieuwkomers, dus met Nina Chuba, Betterov en Edwin Rosen waren opkomende hype-acts voor het eerst op Hurricane te zien op het grootste podium van het land.

Al met al heeft dit geresulteerd in een overtuigend samengestelde line-up. Hurricane 2023 levert daarmee een sterke mix van een genreoverstijgende line-up.

Photo credit: Pablo Heimplatz (Press photo, Hurricane 2023)

De communicatie

In snel veranderende tijden is succesvolle fanbinding een groot pluspunt voor festivals. Hurricane doet hier al een paar jaar heel goed. Toen het terrein in 2016 geëvacueerd moest worden vanwege een storm, waren betrouwbare informatiestromen snel opgezet. Uit de aankondigingen via de luidsprekers die over het terrein en de campings werden verspreid, werd vervolgens zonder omhaal een nummer gemaakt.

Sindsdien wordt het festival traditioneel geopend met dit lied door het ‘Hurricane Swimteam’. Dit creëert een gemeenschapsgevoel onder de fans door middel van gedeelde festivalervaringen. Transparantie is een ander sleutelwoord dat hoogtij viert op het Hurricane Festival. Lange tijd stond er een headlinerpositie open voor de editie van dit jaar. Het festival communiceerde transparant dat de geplande act was afgehaakt en dat ze op zoek waren naar de best mogelijke vervanger. Zo nemen de fans een sprong in het diepe, maar weten zij dit wel van tevoren.

Photo credit: Anna Wyszomierska (Press photo, Hurricane 2023)

Het terrein

Voor een groot festival met een omvang van ongeveer 80.000 bezoekers is het terrein zeer compact en zijn de afstanden kort. Podiumwisselingen zijn daarom binnen een paar minuten mogelijk. Dit betekent echter ook dat de geluiden van andere podia soms duidelijk hoorbaar zijn tijdens concerten. Dit komt ook door het feit dat de drie grootste (van de vier) podia in de openlucht zijn. Alleen het kleinste podium vindt je in een tent.

Het terrein zorgde dit jaar ook voor speciale uitdagingen. In het verleden moesten de fans van Hurricane veel weercapriolen doorstaan, storm en modder zijn een zekere traditie tijdens het festivalweekend in Scheeßel. Maar dit jaar niet. Het zonnige en droge weer van de afgelopen weken heeft de Eichenring veranderd in een stofwoestijn. De zanderige grond creëert stofwolken door de dansende en springende bezoekers. Zelfs op de eerste dag beschermen veel bezoekers hun gezicht al met sjaals of maskers.

Photo credit: Julia Schwedner (Press photo, Hurricane 2023)

Aandacht voor duurzaamheid

De organisatoren besteden dit jaar speciale aandacht aan duurzaamheid, wat wordt beloond door de festivalbezoekers en het groeiende bewustzijn van deze kwesties in de samenleving weerspiegelt. Het festival is bijvoorbeeld begonnen met een afvaluitdaging genaamd Trasholution, waarbij een donatie van €1,- aan sociale projecten uit de regio wordt gedoneerd voor elke schoon ingeleverde vuilniszak.

Een prominente partner van het festival is Viva con Agua, dat zich inzet voor toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. Festivalbezoekers hebben de mogelijkheid om hun statiegeld op drankbekers (€2,- voor elke nieuwe, niet ingeleverde beker) te doneren bij talrijke mobiele afgiftepunten op het terrein. Hanzehulp verzamelt tenten, slaapzakken en slaapmatten die niet meer nodig zijn op het festival om ze ter beschikking te stellen aan daklozen.

Deze organisaties worden prominent onder de aandacht gebracht op het festival en vooral Duitse bands vestigen de aandacht op hen tijdens hun concerten. Dit creëert het gevoel bij het publiek dat ze kunnen bijdragen aan projecten die het steunen waard zijn.

Diversiteit en bewustzijn

Wie kent het niet, de festivalaffiches staan voornamelijk vol met mannelijke acts. Om dit structurele probleem tenminste een beetje tegen te gaan, heeft Hurricane Festival dit jaar voor het eerst een FLINTA* nieuwkomerscompetitie georganiseerd. Het doel is om vernieuwend talent te promoten en te laten horen. Na een voorselectie werd de winnaar gekozen door een week lang te stemmen. Karo Lynn werd gekozen als winnaar en heeft zich daarmee verzekerd van een plek in de line-up van dit jaar.

Daarnaast is de hele festivalcrew speciaal getraind op bewustwording. Met het codewoord Panama kun je, als je je ongemakkelijk of lastiggevallen voelt, uit situaties worden begeleid en vervolgens naar wens worden ondersteund. Hurricane is dus hard bezig met maatschappelijk relevante onderwerpen en biedt een plek waar iedereen welkom is.

Hurricane 2024

Op de laatste dag van het festival kondigen de organisatoren aan dat de voorverkoop voor 2024 begint morgen op dinsdag 20 juni, de early-bird-tickets zijn beschikbaar voor €199,- per kaartje. Een officiële aankondiging van de exacte dagen is nog niet gedaan, dit zal waarschijnlijk morgen het geval zijn bij de start van de voorverkoop.

Hurricane Festival Logo

Hurricane Festival 2024

Locatie
Duitsland
Scheeßel, Duitsland
Datum 21-23 juni 2024
Tickets Kopen