Muse op Hurricane 2023: dit kun je verwachten op Rock Werchter

Photo credit: Frrank Embacher (Press photo, Hurricane 2023)

Op de tweede dag van Hurricane Festival sloot Muse het hoofdpodium af. Na jaren maakte de band een triomfantelijke terugkeer maakte naar de Eichenring in Scheeßel. Wij waren bij de show en laten zien wat je kunt verwachten op Rock Werchter 2023.

Muse is al jaren een consistente en extreem populaire live-act in de Europese zomer. Daarom werd de band rond Matt Bellamy, Chris Wolstenholme en Dominic Howard in januari 2021 door de Festileaks-community uitgeroepen tot beste festivalact aller tijden. Muse gaat in 2023 weer op tournee, met naast soloconcerten diverse festivalshows op het programma. Na een stadionshow in Keulen aan het begin van de maand, was het op 17 juni eindelijk de beurt aan het Duitse festivalpubliek.

Muse 2023
Photo credit: Peter Detje (Press photo, Hurricane 2023)

De prehistorie

Hoewel Muse tijdens elke tournee Duitsland aandoet en de Hurricane een van de grootste festivals van het land is, zul je verbaasd zijn te horen dat Muse slechts één keer op het festival heeft gespeeld. En dat was 24 jaar geleden, in 1999, toen de drie Britten nummers van hun debuutalbum presenteerden op Hurricane.

In 2006 stond de band ook geboekt, maar hun optreden moest voor aanvang worden afgelast vanwege een storm, tot grote ergernis van de fans. Het Noord-Duitse festivalpubliek wachtte dan ook lang op een terugkeer en was benieuwd hoe de band de vele nummers die ze in de tussentijd hadden uitgebracht in hun set zouden verwerken.

Photo credit: Frrank Embacher (Press photo, Hurricane 2023)

Hurricane: de naam zegt het al

Het publiek wordt net als in de rest van Europa verwend door het weer. De stralende zon en aangename temperaturen zorgen voor een uitgelaten stemming en grote verwachtingen voor dé internationale headliner van 2023. Zelfs in de loop van de dag wees niets erop dat het weer een onverwachte wending zou nemen.

Maar aan het begin van de avond zorgen hevige regen en een korte onweersbui voor afkoeling en werd het publiek nat. De bezoekers gebruiken de resterende tijd tot het optreden van Muse om op te drogen. Nadat de Duitse rapper Marteria het publiek weer op temperatuur brengt, was het de beurt aan Muse om de festivaldag af te sluiten op de zeer goed gevulde grootste Forest Stage.

Huidige nummers en oude hits

De lichten gaan op tijd uit en de drie bandleden openen hun set met ‘Will Of The People’ van het gelijknamige album. De fans merken meteen de maskers van de drie muzikanten op, zoals te zien in de videoclip van het titelnummer. Meteen daarna komen de fans van de oudere albums aan hun trekken met ‘Interlude’ en ‘Hysteria’. Het publiek is meteen enthousiast en rust geen seconde. De band speelt vervolgens de singles van hun laatste album, zoals ‘Won’t Stand Down’ of ‘Compliance’. Maar ook andere geliefde vroegere klassiekers zoals ‘Time Is Running Out’ en ‘Plug In Baby’ worden niet overgeslagen op de setlist.

De focus op het album Will Of The People is duidelijk, met thematisch passende mini-filmpjes die vaak tussen de nummers door op de schermen draaien. Deze geven de dystopieën weer die in de nummers worden beschreven en verbinden ook nummers van ouder werk met stukken van het nieuwe album. Dit zorgt voor een gevarieerde set door alle fasen van de band. Alleen ontbreekt het debuutalbum helaas op deze avond op Hurricane.

Photo credit: Peter Detje (Press photo, Hurricane 2023)

Verbluffende rockshow

Tijdens het concert wordt het de fans duidelijk dat de show goed doordacht is en veel momenten bevat om je over te verbazen. Hoewel Muse in de loop van hun carrière verschillende stijlen en genres heeft belichaamd, passen de verschillende nummers live coherent bij elkaar. Voor het concert is er speciaal een loopbrug gebouwd tot aan de eerste golfbreker, waar Chris en natuurlijk vooral Matt veelvuldig gebruik van maken en de nabijheid van de fans zoeken.

De band pakt uit met een visueel opwindende show met verschillende podiumdecors en veel spotlights. Wat mag er zeker niet ontbreken in een rockshow? Confetti en grote vuurfonteinen natuurlijk! En wat nog meer? Nog meer vuur! Het resultaat is een uiterst vermakelijke en gevarieerde concertervaring. De band onthoudt zich van langere aankondigingen tussen de nummers, slechts één keer is er een pauze omdat Matt zijn in-ears moet verwisselen.

Muse slaagt erin om binnen twintig tracks hun brede scala aan nummers in een coherente show te presenteren. De nadruk ligt op show, want wat Muse als productie op deze tour brengt is indrukwekkend. De band blijft de grote gebaren beheersen en heeft het festivalpubliek van 2023 in de palm van hun hand met hun hits. Daarbij komt een liveshow die de thema’s van de laatste albums consequent als een rode draad met elkaar verbindt. Om deze redenen mag je ook in 2023 geen show van Muse missen.

Je kunt de volledige setlist van Muse op Hurricane 2023 hier vinden:

Muse Setlist Hurricane Festival  2023, Will of the People World Tour

Hurricane Festival Logo

Hurricane Festival 2024

Locatie
Duitsland
Scheeßel, Duitsland
Datum 21-23 juni 2024
Tickets Kopen