5 redenen waarom Stadspark Live leuker is dan Pinkpop

Bij het ontstaan van het festival in 2019 werd aangekondigd dat Stadspark Live ‘het Groningse Pinkpop’ moest worden. Er zijn al genoeg zaken te noemen waarin het Noorden het al veel beter voor elkaar heeft dan het zuiden. In dit artikel lees je waarom je volgend jaar ook eens een tripje naar Groningen kan overwegen.

1. Gewoon de line-up die je wil 

In 1999 stond The Rolling Stones op het podium in Stadspark. Een jaar later ook nog eens de onlangs overleden Tina Turner. 20 jaar later was het tijd om de grote artiesten weer terug te laten komen naar het Noorden van Nederland. Op de eerste editie strikte het festival meteen Sting als headliner. Afgelopen weekend was tijd voor alweer de derde editie van het festival met onder meer Lionel Richie, Gregory Porter en Anouk. Geen gedoe met genre’s of artiesten die je niet wil zien op de ‘Groningse Pinkpop’, maar ‘gewoon’ een mix van artiesten die bij veel festivalgangers in de smaak vallen.

Foto door Stan Doomen

2. De locatie

De locatie van Stadspark Live is prachtig. Op de oude drafbaan in Groningen is het goed vertoeven met een mooie, groene omgeving. Het terrein zelf is ook goed uitgerust; er zijn veel waterpunten en ook meer dan voldoende zitplaatsen. Er zijn zelfs voldoende schaduwplekken voor wie de hitte even te veel wordt. Ideaal dus om even bij te tanken tussen de optredens door.

Foto door Stan Doomen

3. Het Randprogramma

Pinkpop staat natuurlijk niet bepaald bekend om haar randprogrammering. Bezoekers komen voor de muziek en daar ligt dan ook de focus op. Bij Stadspark Live bestaat de randprogrammering voornamelijk uit nóg meer muziek. Tussen de optredens op het hoofdpodium door lopen overal op het terrein verschillende blaaskapellen rond die het publiek vermaakten met hits. Daarnaast was er een klein tweede podium gebouwd waar enkele fantastische optredens te zien waren van Marlon Pichel, The Hi-Stakes en Roaring Cats. Tot slot was de enorme vintage winkel op het terrein erg populair.

4. Minder massaal

Voor wie Pinkpop soms toch te druk vindt, is Stadspark Live ook een uitstekende optie. Het festival is wat kleinschaliger en vooral ook ruim opgezet. Er hangt een erg ontspannen sfeer op het terrein en er is voldoende ruimte om je heen tijdens de optredens. Er zijn dan ook, net als op het Limburgse festival, veel mensen die op een kleedje neerploffen. Als je ergens toch een goede plek wilt bemachtigen, hoef je niet daar al uren van tevoren te staan. Je kunt je redelijk makkelijk een weg banen door het publiek heen om toch tot ver vooraan te komen. Bij de bar en de foodtrucks is volop keuze van allerlei verschillende keukens. Daarnaast stond nooit een al te lange rij. Ook geen moeilijk gedoe met muntjes waardoor je het overzicht kwijtraakt over hoeveel je betaalt, je kon overal gewoon met de pin betalen.

Foto door Stan Doomen

5. De optredens

Allemaal leuk en aardig, maar werd er dan ook nog een beetje muziek gespeeld op Stadspark Live? Absoluut. Bij het ontstaan van het festival stipte de directeur van MOJO al aan dat Groningen een echte muziekstad is. Daar is niets aan gelogen. De sfeer zit er de hele dag goed in en dat komt de optredens alleen maar ten goede. Vroeg op de dag wordt al volop gedanst en genoten bij de optredens van Son Mieux,S10 en Selah Sue. Daarna wordt het volgens presentator Bert Visscher tijd om door te gaan naar de Eredivisie van de programmering, het is tijd voor Gregory Porter. De Amerikaanse jazzzanger wordt met enorm enthousiasme ontvangen en stelt niet teleur. Met een set vol soul en jazz laat Porter zien wat hij in zijn mars heeft en laat het publiek vol verwondering achter.

Om half 8 begint Anouk een paar minuten te vroeg aan haar set. Ze had er zin in en wilde graag wat langer spelen. Het is duidelijk dat de zangeres ondanks dat ze al 27 jaar in het vak zit nog altijd erg populair is. Zoals altijd is ze lekker zichzelf. Ze merk op dat het warm is en zegt dat dit vroeger het moment in de show was dat ze haar shirt uit zou doen, maar dit wilde ze ons en haar zes kinderen niet meer aandoen. Dat die kinderen niet op haar stembanden hebben gewerkt, moge duidelijk zijn. Ze is bijzonder goed bij stem en geeft dan ook een indrukwekkende show. Met haar hits krijgt ze de stembanden alvast goed warm voor de headliner van de dag: Lionel Richie.

Lionel Richie

Vorig jaar annuleerde hij nog zijn tour, waarmee optredens op onder meer Lokerse Feesten en Bospop in het water vielen. Bij de koning van de knuffelrock kon het publiek zijn stem schor zingen. Richie kan putten uit een enorme hoeveelheid hits en doet dit dan ook volop. Zowel werk van de Commodores als solowerk komt voorbij. Net als bij het optreden dezelfde avond van Red Hot Chili Peppers in Landgraaf betrap je jezelf er continu op hoeveel nummers je herkent van Lionel Richie. Met nummers als ‘Dancing On The Ceiling’, ‘Hello’, ‘Brick House’ en natuurlijk afsluiter ‘All Night Long’ geeft de Amerikaan precies de show waar iedereen op hoopt. Voldaan verlaat iedereen kort na de klok van elf uur het festivalterrein. Het was het ideale festival om met het hele gezin een dagje naartoe te gaan. Natuurlijk is Pinkpop een super gaaf festival waar je een weekend lang van muziek kunt genieten. Wil je toch eens iets anders proberen, dan is Stadspark Live meer dan het overwegen waard.