Red Hot Chili Peppers sluit Pinkpop 2023 af met peper in de reet

Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Eigenlijk zou de band er in 2020 en 2021 staan maar dat ging door corona niet door. Na een passage in het Goffertpark en op Rock Werchter 2022 vorig jaar trapt Red Hot Chili Peppers nu haar tour af op Pinkpop 2023 in Landgraaf. Dat ze dat nog altijd met verve doen, ligt vooral aan hun vakmanschap waar het plezier van afstraalt.

De band rondom zanger Anthony Kiedis is een graag geziene gast op Pinkpop. Pinkpop 2023 wordt alweer de vijfde keer voor de Red Hot Chili Peppers in Landgraaf. Dat tijdens de show de eerste regendruppels in weken vallen in Limburg doet niets af aan wat de heren neerzetten. De rockgroep uit Los Angeles toont zich levendig op het Limburgse festival.

Karrenvracht aan hits

Bij een concert van de Red Hot Chili Peppers betrap je jezelf keer op keer dat je het nummer kent. “Oh ja, die is óók nog van hen”, valt dan ook meermaals te horen in het publiek. In de bijna 40 jaar dat ze bezig zijn hebben ze dan ook een karrenvracht aan hits verzameld. Het is dan ook geen verrassing dat ‘Californication’, ‘By The Way’ en ‘Give It Away’ een hele weide nog steeds op z’n kop weten te zetten. Dat laatste nummer wordt vanavond voor de 1021e keer wordt gespeeld als we setlist.fm mogen geloven. Je zou denken dat het enthousiasme dan wel een keer opraakt, maar zeker bassist Flea brengt het nummer rondstuiterend alsof het z’n eerste keer is.

Red Hot Chili Peppers Pinkpop 2023
Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Het begin van de show is een ware sing along. Zo komen onder andere ‘Can’t Stop’, ‘Scar Tissue’ en ‘Dani California’ in rap tempo voorbij. Zijn been in een brace weerhoudt frontman Kiedis er niet van om als van ouds allerlei capriolen op het podium uit te halen. Wel lijkt zijn microfoon in het begin van de show wat te zacht in de geluidsmix verstopt te zitten. Dat de band het oudere werk niet vergeten is bevestigt een strak gespeeld ‘Suck My Kiss’. De pompende gitaartrack van het album Blood Sugar Sex Magik wordt met de nodige peper in de reet gespeeld. Dit vuurtje kunnen zelfs de eerste regendruppels in Landgraaf van het weekend niet blussen.

Nieuw werk

Sinds de laatste keer dat de groep op Pinkpop speelde in 2016 hebben ze niet één, maar twee nieuwe albums uitgebracht. Het is dan ook geen wonder dat er daar vanavond een paar van voorbijkomen. Wat vooral knap is, is dat ook dít werk goed wordt ontvangen op de weide. ‘Reach Out’ van het laatste album Return of the Dream Canteen is een fijn nummer voor de échte fans en ‘Black Summer’ blijkt al een waar festivalanthem te zijn in Limburg. Nummers van de platen opgenomen met oud-gitaristen Dave Navarro en Josh Klinghoffer krijgen we niet te horen maar worden eigenlijk ook niet gemist tijdens deze set. Zo kan er heerlijk gedanst worden op ‘Aquatic Mouthdance’.

Red Hot Chili Peppers Pinkpop 2023
Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

John Frusciante

Het is intussen al een poos geleden dat gitarist John Frusciante zich, voor de derde keer, aansloot bij de band. Het blijft ongekend wat een kwaliteitsinjectie deze man geeft. Tijdens de voor de band zo kenmerkende jams kan hij zich uitleven en tijdens ‘Eddie’ brengt hij een ware ode aan overleden gitarist Eddie van Halen. Zijn vingers razen vliegensvlug over de snaren en blijven maar noten op het publiek afvuren. Dat hij meer brengt dan alleen zijn gitaarspel blijkt uit de hoge tweede stem die hij bijvoorbeeld tijdens favoriet ‘By The Way’ voor zijn rekening neemt.

Band met het festival

Flea kan zijn enthousiasme niet verbergen als hij zegt dat Pinkpop een festival is waar ze nog altijd graag komen. “Pinkpop was één van de eerste festivals buiten Amerika waar we speelden. Het is nog altijd fijn om hier terug te komen”, laat de in oranje gehulde bassist weten. Ook laat Kiedis weten dat Henk Schiffmacher ‘de koning van Nederland is’. Onder meer de tattoo op de rug van de zanger is door hem gezet. Die krijgen we ook nog te zien als hij tijdens ‘Under the Bridge’ in de encore terugkomt zonder shirt.

Bij een concert van de Red Hot Chili Peppers is er natuurlijk maar één afsluiter denkbaar: ‘Give It Away’. Nog één keer meespringen, nog één keer meezingen en nog één keer meeklappen voor de groep uit Californië. Ook Kiedis is een tevreden man na afloop. “We houden van jullie, wees lief tegen elkaar. We zien jullie graag een volgende keer.. we zien jullie een volgende keer”, briest hij. Daar houden we je aan Anthony!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lorde.

Meer van Ruben