Amsterdam Open Air is klaar voor een tweede jeugd

Een frisse wind waait door Amsterdam Open Air 2023. Voor de elfde editie pakt het festival uit met tal van rake aanscherpingen: een spannendere line-up, een frisse huisstijl en meer plekjes om te ontdekken en dwalen.

Amsterdam Open Air staat eigenlijk altijd al met 1-0 voor. De locatie – het Gaasperpark in Amsterdam Zuidoost – is een droomplek voor een festival. Een prachtige groene omgeving, verbonden door idyllische looppaden en heuvels, en gelegen aan een groot open meer. Ook zonder festival is het hier al fijn, met de vele grote open grasvelden, de kleine strandjes en de uitstekende logistieke bereikbaarheid via het metronetwerk van de hoofdstad.

Dan is het extra fijn dat ook organisatorisch weinig valt af te dingen op Amsterdam Open Air. Alle boxen voor een festival-bij-de-tijd worden afgetikt: al het eten is vegetarisch, een recyclesysteem houdt de vloer schoon en het festival runt op groene stroom. Rond etenstijd zijn de rijen voor het eten lang, maar wie daar tactisch omheen plant heeft van weinig drukte last. Ook bij de toiletten is het de hele dag maximaal een minuutje wachten. Er is veel aandacht voor social safety, met een social safety hub waar men zich kan melden en meerdere teams die rondlopen voor vragen of problemen. Verder is er voldoende plek om te zitten – bijvoorbeeld bij één van de vele terrasjes – en te genieten van de zon waarmee deze editie wordt beloond.

Muzikaal doet Amsterdam Open Air dit jaar een ruk naar links. De Bizzey’s en Frenna’s van deze wereld zijn niet meer uitgenodigd, hun plaats wordt ingevuld door alternatievere popacts als Froukje en Goldband. Ook op elektronisch vlak gebeurt een dergelijke inwisseling. De zaterdag-headliner is Astra Club (het nieuwe project van DJ Tennis en carlita), een pak spannender dan afsluiters als Sunnery James of ACRAZE in de afgelopen jaren.

Volgens de organisatie zelf is dit een gevolg van een verschoven interesse na de pandemie, waarin meer behoefte ontstond aan muziek en ervaringen waarbij men verrast wordt. De aanscherpingen betekeningen overigens niet dat de oldskool AOA-bezoeker niks meer op dit festival te zoeken heeft. De Vunzige Deuntjes stage staat de hele dag bomvol, en ook de hoge beats per minute blijven in de smaak vallen, dit keer bij de Intercell stage.

Stijlvoller

Alles op het Amsterdam Open Air terrein is tot in de puntjes uitgewerkt, maar een stuk minder schreeuwerig dan voorheen. De gigantische AOA letters die vroeger de main stage sierden, maakten plaats voor een drietal knappe dunne torens met continu prachtige visuals. Zeker wanneer de avond valt vormen deze zuilen eyecatchers waar met open mond naar wordt gekeken.

Meer aanvullingen komen in de vorm van vintage winkeltjes. Belangrijk detail daarbij is dat zij niet aanwezig zijn via een eigen mengelmoes aan stands, maar worden ondergebracht in gestroomlijnde containers, waardoor alles een mooi en stijlvol geheel blijft. Zelfs de gesponsorde delen van merken als Bacardi, Lipton en Samsung blenden op een natuurlijke manier in met gelijke kleuren en decoratie.

Dat heeft ook zijn gevolg op het publiek. Die komen niet met afgetrapte sneakers en doffe t-shirts, maar uitgedost in prachtige outfits waar duidelijk moeite in zit. Faberyayo merkt het tijdens de set van De Jeugd Van Tegenwoordig ook op: “Wat een dure kleren hier! En die witte gympen, gedurfd.”

Playground

Al met al is het allemaal net wat smaakvoller dan voorheen op Amsterdam Open Air 2023. De nieuwe huisstijl speelt daar ook een niet te onderschatten rol in: met knappe 3D-logo’s en speelse kleuren wordt het ‘playground’ deel van het festival benadrukt. Als een speelplaats voelt het af en toe zeker: in de zin van dat verschillende partijen worden gefaciliteerd elk hun eigen steentje bij te dragen aan het grote geheel.

Dat gevoel creëert Amsterdam Open Air heel bewust, en zorgt ervoor dat verschillende communities zich welkom voelen. Bijvoorbeeld door het uitnodigen van verschillende stagehosts, zoals Tribes, Fiesta Macumba, Kanaal40, Yellow House of Heesterveld Creative Community uit de Bijlmer. Of door theatershows te boeken van De Sekszusjes of Willie Wartaal. Uiteindelijk kunnen verschillende type festivalbezoekers hier hele andere dagen en ervaringen beleven, maar het elk naar hun zin hebben. Amsterdam Open Air voelt op die manier soms een beetje als meerdere festivals in één, een beetje vergelijkbaar met hoe Lowlands dat ook zo goed kan.

Klaar voor de toekomst

De vernieuwde versie van Amsterdam Open Air voelt klaar voor de toekomst. Waarin plek is voor een nieuw type bezoekers die dit festival ook richting de toekomst fris en relevant houdt, zonder afscheid te nemen van de oude fans. Dat dit festival verschillende doelgroepen door elkaar kan laten lopen is uniek en goed voor de pluriformiteit waar veel andere festivals van dromen.

Amsterdam Open Air Logo

Amsterdam Open Air 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 3-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.