De 5 beste festivals van Frankrijk

Rock en Seine
Foto: Victor Picon

Nederland staat bekend om haar bruisende festivalscene waar elk jaar talloze feestgangers uit de meest uiteenlopende locaties samenkomen. Maar terwijl er op Nederlandse festivalweides de nodige dansjes worden gedaan, vinden er op andere internationale plekken ook onvergetelijke muzikale hoogtepunten plaats. Hieronder nemen we je mee naar vijf festivals in Frankrijk.

Photo: Eva Wendt / Festileaks

Hellfest

Hellfest is een van de grootste metalfestivals van Europa en het grootste hardrock en metal festival van Frankrijk. Het driedaagse festival bestaat sinds 2006 en vindt elk jaar plaats in Clisson, een charmant stadje in Frankrijk. Wat begon als een kleinschalig festival is uitgegroeid tot een gigantisch spektakel, waarbij de groten der aarde uit de metal- en hardrockwereld samenkomen. Elk jaar weet het evenement een indrukwekkende line-up neer te zetten, bestaande uit meer dan 150 bands. Van heavy metal en trash metal tot death metal, black metal en nog veel meer, is er voor iedere metal- en hard rock liefhebber meer dan genoeg te bewonderen.

Naast de geweldige programmering biedt Hellfest ook een unieke festivalervaring door de prachtige inrichting van het terrein met indrukwekkende podia, markten met stands, en een ‘Metal Corner’ voor komedievoorstellingen en theateroptredens. Het is een festival waar muziekfans van over de hele wereld samenkomen. Mede door de ijzersterke line-up gaan tickets elk jaar als zoete broodjes over de toonbank. Daardoor verkoopt het festival vaak in enkele uren uit, en dat is te begrijpen. Voor liefhebbers van harde en rauwe muziek is Hellfest een ware bedevaart, waarbij bezoekers een unieke kans krijgen enkele van de grootste namen uit de metal- en rockwereld te bewonderen.

Wanneer: 16 – 18 juni 2023
Waar: Clisson, Frankrijk
Tickets: uitverkocht

Rock En Seine 2018
Photo: Sam van Reenen / Festileaks

Rock en Seine

Rock en Seine is een iconisch muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in bij L’Hippodrome de Longchamp in Parijs. Het festival kent haar naam door de ligging in het Parc de Saint-Cloud, naast de rivier de Seine. In 2003 vond de eerste editie van Rock en Seine plaats. Sindsdien is het evenement uitgegroeid van een dagfestival naar een festival dat maar liefst vier dagen duurt. Het evenement trekt jaarlijks duizenden muziekliefhebbers met een indrukwekkende line-up van ongeveer 60 artiesten, variërend van rock en indie tot pop en elektronische muziek. Een week na Lowlands vindt Rock en Seine plaats in een prachtig parkachtig landschap waar bezoekers naast muziek ook kunnen genieten van kunstinstallaties, foodtrucks en andere culturele activiteiten.

Uniek aan Rock en Seine is de transparante en duidelijke stelling wat betreft de visie en inzet voor duurzaamheid. Zo zet het festival zich in voor het behoud van het terrein, wat als historisch monument gecertificeerd is. Ook mobiliseren ze artiesten, leveranciers, partners en het publiek om de impact op het milieu te verminderen en een betere sociale impact te hebben. Daarnaast is het festival ook actief op het vlak van inclusiviteit en diversiteit door proactief bezig te zijn met de man-vrouw verdeling op de line-up. Met diverse muziekgenres verspreid over meerdere podia, een locatie die op loopafstand van Parijs is, en een uitgebreid cultureel randprogramma biedt dit festival een perfecte combinatie van een stedentrip met een festival.

Wanneer: 23 – 27 augustus 2023
Waar: Parijs, Frankrijk
Tickets: 139 euro voor een 3-dagen ticket, 55 tot 89 euro voor een dagticket

Garorock

Wie meer elektronische acts wil zien, kan maar beter richting Marmande trekken voor Garorock. In 1997 vond de eerste editie van het festival in het zuidwesten van Frankrijk plaats. De eerste edities kenden niet veel artiesten op de line-up, maar na jaar in jaar uit beetje bij beetje te groeien, was het festival na 15 edities de ruimte ontgroeid. Het festival verhuist daarom naar de Plaine de la Filhole, een minder stedelijke locatie. Tegelijkertijd evolueert de identieit van het festival. Zo vindt het festival niet meer in de lente maar in de zomer plaats, en is er steeds meer ruimte voor nieuwe muziekgenres.

Tegenwoordig is Garorock een van de grootste festivals in Frankrijk met een capaciteit van 40.000 bezoekers. Daarnaast zijn er naast rock- en popartiesten ook steeds meer elektronische acts geprogrammerd over de jaren heen. Met 6 podia die gedurende 4 dagen het toneel van topartiesten zijn, een reusachtige camping, veel keuze aan catering, allerlei soorten entertainment en een kermis is Garorock een ervaring die je niet wil missen!

Wanneer: 29 juni – 2 juli 2023
Waar: Plaine de la Filhole, Marmande, Frankrijk
Tickets: 220 euro voor een 4-dagen ticket

Photo: Nicko Guihal

Lollapalooza Paris

Voor de doorgewinterde festivalgangers is Lollapalooze een begrip. In verschillende landen over de hele wereld zijn er namelijk edities van het festival dat zijn roots kent in Amerika. De eerste Europese variant vindt in 2015 plaats met Lollapalooza Berlin, en in 2017 vindt de eerste editie in Parijs plaats met Lollapalooza Paris. Bij L’Hippodrome de Longchamp verwelkomt het iconische festival gedurende drie dagen de grootste namen uit de muziekindustrie waarbij de focus op rock, pop, indie en elektronisch ligt.

Echter biedt het festival meer dan alleen de line-up. Ten eerste is de locatie gelegen in een prachtige omgeving. Daarnaast heeft het festival ook een heuse “Kidzapalooza”, en soort festival binnen het festival gericht op kinderen, waarbij bezoekers uitgenodigd worden muziek te ontdekken door de ogen van kinderen. Om eten en drinken hoef je je ook geen zorgen te maken op Lollapalooza Paris, met een street food market kunnen festivalgangers genoeg lekkers vinden. Voor wie de street market niet genoeg is, is er zelfs een heuse gastronomie van meerdere chef koks, waaronder een chef van een restaurant met een Michelin ster. Tot slot werkt het festival samen met een aantal vooraanstaande organisaties om de wereld te verbeteren.

Wanneer: 21 – 23 juli 2023
Waar: L’Hippodrome de Longchamp, Parijs, Frankrijk
Tickets: 220 euro voor een 4-dagen ticket

Main Square

Tijdens het eerste weekend van juli vindt Main Square plaats in de Citadel van Arras, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Echter is dit niet de enige reden waarom tienduizenden festivalgangers al sinds 2004 naar het noorden van het land voor het festival afreizen. Gedurende drie dagen treden er verschillende artiesten op die mede door de prachtige architectuur en unieke ambiances onvergetelijke festivalervaringen opleveren.

Doordat Main Square meestal tegelijkertijd met Rock Werchter plaatsvindt, deelt het festival vaak een aantal namen met het Belgische festival. Het festival is de afgelopen jaren iets meer gaan focussen op pop, elektronische en hiphop acts. Door de goede mix in de line-up, sfeervolle setting, en historische locatie is Main Square een festival voor op je bucketlist!

Wanneer: 30 juni – 2 juli 2023
Waar: Arras, Frankrijk
Tickets: uitverkocht

Hellfest Logo

Hellfest 2023

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Slipknot
Iron Maiden
Mötley Crüe
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.