Foo Fighters spelen Everlong hun hits op Rock am Ring 2023

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Gisteren was het eindelijk zover. De Foo Fighters keerden voor het eerst sinds 2019 terug naar Europa, voor twee Europese exclusive shows op Rock am Ring en Rock im Park (zondag). Ditmaal met een nieuwe drummer, Josh Freese, en wij waren erbij.

Het is 2 juni 2023. De Foo Fighters zijn weer terug in Europa! Na een afwezigheid van vier jaar in komen zij twee Europese exclusieve shows spelen. De eerste hiervan vindt plaatst op Rock am Ring 2023. Precies op tijd om 22:45 komt de band met zijn allen tegelijk op. Ze krijgen twee uur om het publiek te vermaken en dat lukt ze fantastisch.

Alleen maar hits

Dat Foo Fighters een complete discografie hebben is alom bekend. Eigenlijk is het erg moeilijk om daaruit keuzes te maken met betrekking tot de setlist. Normaal waren we gewend dat de Foo’s ook tweeënhalf uur speelden, ditmaal was dat ‘maar’ twee uur. Dat maakt dit alleen maar lastiger. Toch slaagt de band erin om de juiste keuzes te maken en het publiek van begin tot eind te vermaken.

Beginnen met de heerlijke intro-riff van ‘All My Life’ krijgt het publiek altijd al snel in beweging. Ook nummers zoals ‘The Pretender,’ ‘Learn to Fly,’ ‘My Hero’ en ‘Monkey Wrench’ zijn tegenwoordig niet weg te denken uit de setlist. Ouder werk zoals ‘Breakout’ en ‘This is a Call’ komen ook voorbij.

Ook de nummers van het nieuwe album, ‘But Here We Are,’ (wat toevallig op de dag van dit optreden uitkwam) doen het gelijk goed. ‘Rescued’ heeft alles om snel een publiekslieveling te worden en ‘Nothing at All’ heeft de heerlijke pit die we van de band gewend zijn, en wat goed live werkt. Ook het nummer ‘Under You’, wellicht hun meest ‘radiovriendelijke’ single van de laatste jaren, slaat gelijk aan.

Uiteraard wordt er geëindigd met twee van de grootste hits van de band, ‘Best of You’ en ‘Everlong.’ Eerstgenoemde bleef het publiek lang na afloop nog zingen. Bij de afsluiter stond Grohl er nog bij stil dat hij niet houdt van afscheid nemen, dus dat doet hij maar met muziek. Hierna konden de fans allemaal tevreden weer de weg terug naar hun tent vinden.

Josh Freese

Recent werd tijdens een livestream bekend dat Josh Freese de nieuwe drummer van de Foo Fighters zou worden. De drummer heeft al een indrukwekkend aantal bands achter zijn naam, waaronder The Vandals, Nine Inch Nails en The Offspring. Op Rock am Ring werden the nummers ‘Whip It’ van DEVO en ‘March of the Pigs’ van Nine Inch Nails kort gespeeld om stil te staan bij de introductie van de drummer. Hij speelde de hele set erg strak en het werd duidelijk waarom hij als opvolger van Taylor Hawkins is gekozen.

Toch wel een hoogtepunt was het gebruik van de dubbele bass pedalen, iets niet typisch voor de Foo’s, maar compleet in de stijl van Josh. Zo werd tijdens de livestream van zijn bekendmaking nog gegrapt dat ze een camera daar moesten plaatsten voor de tour, zodat de beelden van het trapgeweld gelijk aan het publiek getoond konden worden. Dit werd dan ook regelmatig met hard gejuich ontvangen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Violet Grohl

Een mooi moment in de set was toen Dave zijn dochter, Violet Grohl, het podium opriep om hem te helpen op het nummer ‘Shame Shame’. Hij introduceerde haar als de beste zanger(es) die hij kende en hij was duidelijk vol trots. Het duet voegde kracht aan het nummer toe en was een mooi rustiger moment in de set. De dikke omhelzing tussen de twee aan het eind van het nummer laat maar zien hoe belangrijk familie voor Dave is. Zo noemde hij de band ook ‘zijn familie’, waarmee hij tevens al zoveel heeft meegemaakt.

Een ode aan Taylor Hawkins

Het was even wachten hoe de band stil zou staan bij het tragisch overlijden van Taylor Hawkins. Dit werd eerst subtiel gedaan door de nadruk op het belang van familie. Bij de intro van ‘These Days’ stond de band stil bij het feit dat het nummer tegenwoordig een andere lading heeft. Daarna werd Taylor dan toch even expliciet genoemd. Zijn favoriete Foo Fighters nummer ‘Aurora’ werd gespeeld als prachtig eerbetoon.

Zie hieronder de complete setlist van de avond:

Rock am Ring Logo

Rock am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.