Foo Fighters debuteert nieuwe drummer; Josh Freese voortaan op de drumkruk

Dave Grohl
Photo credit: Andrew Stuart

Foo Fighters presenteert op zondagavond de nieuwe drummer aan het publiek in een livestream vanuit Studio 606. Josh Freese neemt voortaan plaats achter de drums.

Na maandenlange speculatie en geruchten was het vanavond zover. Foo Fighters is weer compleet. Josh Freese is de nieuwe drummer voor de rockband rond frontman Dave Grohl. Freese (50) neemt de drumstokken over van de vorig jaar overleden Taylor Hawkins. Hij is vooral bekend als lid van The Vandals en heeft een indrukwekkend cv als sessiedrummer. Zo werkte hij al eerder met o.a. Guns N’ Roses, Weezer, Nine Inch Nails en recentelijk The Offspring.

Dat Josh Freese deze taak op zich zou nemen, hing al een tijdje in de lucht. De drummer was aanwezig bij beide Taylor Hawkins tributeconcerten. En hij werd onlangs nog vervangen bij The Offspring. Eerder werden ook Rufus Tiger Taylor (zoon van Queen drummer Roger Taylor) en Matt Cameron van Pearl Jam aan de Foo’s gekoppeld. Freese neemt in de eerste instantie alleen live plaats achter de drumkit. Op het aankomende album But Here We Are houdt frontman Dave Grohl (die schijnt wel vaker gedrumd te hebben) het tempo.

Foo Fighters live in 2023

Wie Foo Fighters met hun nieuwe drummer live aan het werk wil zien in Europa zal naar Rock Am Ring 2023 of Rock Im Park 2023. moeten gaan. De Duitse zusjes hebben de rockband voor exclusieve Europese shows weten te strikken. Verder staan er voornamelijk Amerikaanse tourdata op het programma. De band heeft aangegeven snel met tourdata te komen voor het Verenigd-Koninkrijk. Waardoor we stilletjes kunnen hopen op een oversteek naar het Europese vasteland. De groep staat in elk geval alvast op het verlanglijstje voor Pinkpop 2024.