Dit kunnen we verwachten van Arctic Monkeys op Rock Werchter 2023

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Alex Turner en zijn band bewezen afgelopen weekend nog maar weer eens dat ze een headliner van formaat zijn. Op vrijdag en zaterdag stonden ze in een uitverkochte Ziggo Dome. Wat kunnen we na deze shows verwachten van Arctic Monkeys op Rock Werchter 2023?

Het weekend van Rock Werchter afsluiten, ze deden het al eens eerder. Op de zondag van de editie in 2018 waren Arctic Monkeys de laatste act op de main stage. Deze zomer keert de band uit Sheffield terug naar de Werchterse weide. Op Bevrijdingsdag en op de dag erna vult de groep de Ziggo Dome tot de nok. We kregen alvast een voorproefje van de show van Arctic Monkeys op Rock Werchter 2023.

Band in vorm

Dat de band in bloedvorm verkeert, blijkt uit het enorme gejoel vanuit de zaal na elk nummer. En ook de recensies in kranten als Trouw, NRC, het Parool en de Volkskrant liegen er niet om: minder dan vier sterren is er niet aan de orde voor de Arctic Monkeys. Eloelo, lid van het Festileaks Forum, had de band nog niet eerder zó goed gezien: “Arctic Monkeys vaker gezien maar vanavond was de beste keer tot nu toe. Hands down”.

Het staat in schril contrast met hun show op Lowlands 2022 afgelopen zomer. Ook een dag later op Pukkelpop 2022 maken de aapjes een uitgebluste indruk. De afwisseling tussen trage nummers in de stijl van het laatste album The Car en de snellere nummers uit het verleden lijken beter tot hun recht te komen in een zaal. Al is niet iedereen het daar mee eens: “Wat een setlist en geweldige energie. ‘Body Paint’ gaat die festivalweides wegblazen, aldus Festileaks Forumlid Simonbolivar.

Jong publiek

De Britse rockband gaat alweer even mee. Hun debuut Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not is al bijna twee decennia oud. Toch is het vooral langspeler AM uit 2013 die ervoor zorgt dat het publiek volstaat met bezoekers die ten tijde van het debuut misschien nog niet eens geboren waren. De tien jaar oude plaat is bezig aan een revival en trekt een jong publiek aan. Vooral Alex Turner blijkt een waar rock-icoon die het goed doet in filmpjes tijdens liveshows op TikTok.

Toch heeft het ook een keerzijde; want hoewel het jeugdige publiek zorgt voor een enthousiaste sfeer, wordt er ook gepraat tijdens de shows. Ook zanger Turner is de Dutch disease opgevallen en sneert op zaterdag een snelle ‘sshh’ naar het publiek tijdens het nummer ‘Suck It And See’. Vervolgens vraagt de zanger zich hardop af ‘waar de praters het over zouden kunnen hebben’.

@ntixyx We were so mad last night #alexturner #arcticmonkeys #liveconcert #indie #thelastshadowpuppets #tlsp ♬ original sound – Nti_Tuna

Alleen maar hits

Want dat de indierockband inmiddels genoeg hits heeft verzameld staat deze tour buiten kijf. Zo komen onder andere ‘Do I Wanna Know’, ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’, ‘Cornerstone’ die een dag later ingeruild wordt voor ‘Star Treatment’, en ‘Why’d You Only Call Me When You’re High’ voorbij.

”There’d Better Be a Mirror Ball”, zingt Turner en plots verschijnt er een discobol uit het plafond. Zo krijgt wat volgt, klassieker ‘505’ samen met het nieuwe arrangement vol piano, nóg meer sfeer. En om het helemaal af te maken staat sinds kort publieksfavoriet ‘Fluorescent Adolescent’ weer op de setlist, voor het eerst sinds 2014! Zal de band op Rock Werchter 2023 ook nog ‘When The Sun Goes Down’ ten gehore brengen?

Josh Homme, vriend van de show

We willen jullie niet blij maken met een dode mus, maar op Rock Werchter 2023 zou zo maar iets heel unieks kunnen gebeuren. Arctic Monkeys treden namelijk op nadat Queens of the Stone Age op het podium hebben gestaan. Laat Josh Homme, zanger van de Amerikaanse rockgroep, nou net hele goede vrienden zijn met de jongens uit Sheffield! Zo was Josh Homme producer van het derde Monkeys-album Humbug.

Op de vijfde plaat, AM, is Josh Homme ook te horen. Bij de nummers ‘One For the Road’ en ‘Knee Socks’ verzorgt Homme de achtergrondzang. We durven er haast niet op te hopen, maar zou tijdens de show van de Arctic Monkeys hun goede vriend even het podium oplopen voor een nummertje samen? Onmogelijk? Het zou niet de eerste keer zijn, fingers crossed!

Voorgaande festivalshows

Het was even schrikken voor fans van Arctic Monkeys. Vlak voor het optreden op Glastonbury 2023 kreeg Alex Turner namelijk te maken met keelontsteking. De show in het Marlay Park in Dublin werd zelfs afgezegd door de stemproblemen. Een paar dagen later ging het optreden op Glastonbury ging gelukkig gewoon door. De setlist van dat optreden vind je hieronder.