Laatste stemdag voor de Festivalacts Top 100: dit zijn de vorige winnaars

Photo credits: Athanasios Kouklas/ Festileaks

In de afgelopen periode zijn er al enorm veel stemmen binnengekomen en we hebben nog één dag te gaan. Morgen is het namelijk ein-de-lijk zover: de bekendmaking van de Festivalacts Top 100 van 2022. Wie er gekroond gaat worden, is nog allesbehalve een gelopen race. Dus als je nog niet op je favoriete artiesten gestemd hebt, doe dat dan nu!

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Om jullie honger te stillen of jullie misschien gewoonweg lastminute te inspireren, checken we vandaag nog eens de winnaars uit voorgaande jaren. 

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

2014: Arcade Fire

Het was het legendarische jaar waarin The Rolling Stones op Pinkpop stonden. Echter gingen deze mannen er met zilver vandoor in de FAT100. Het goud was voor de headliner van de (toenmalige) 3FM-stage: Arcade Fire. De band was de vaakst voorkomende nummer één en scoorde de meeste punten. Naast Pinkpop blies Arcade Fire ook de weide van Glastonbury helemaal omver.

Photo: Ben Houdijk

2015: Muse

Waar het in 2014 in de bovenste regionen nog spannend was, was er dit jaar een overtuigende winnaar. Muse stond in de top 5 bij ruim 40% van de stemmers, waarbij ze 45 maal de nummer één-positie bezetten. De band bleek ook zonder drones genoeg indruk te maken op het festivalpubliek, en deed dat op onder andere Pinkpop, Rock Werchter en Lollapalooza Berlin

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

2016: De Staat

De strijd om de titel bleef spannend tot het laatste moment. Waar Muse in 2015 nog met afstand de titel claimde, kon De Staat dit jaar Rammstein (2e) en Muse (3e) maar net van zich afhouden. Het verschil met de nummers twee en drie was slechts enkele tientallen stemmen. Ook met Red Hot Chili Peppers (4e) en Editors (5e) bleef het verschil klein. Het was een spannende strijd met uiteindelijk een Nederlandse winnaar.

Foto: Cambria Harkey/Lollapalooza 2016

2017: Radiohead

Ook in 2017 was er een hoop last-minute geschuif in de top van de lijst. In totaal kwamen er dit jaar maar liefst 11.006 stemmen binnen. Radiohead wist de titel met een verschil van slechts enkele stemmen in de wacht te slepen. De band rondom frontman Thom Yorke kwam in bijna 30% van de toplijstjes voor. Hiermee won de groep het nipt van Arcade Fire (2e) en Foo Fighters (3e).

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

2018: Pearl Jam

Pearl Jam trekt werkelijk alles uit de kast om van hun festivalshows een onvergetelijke passage te maken. De mannen speelden dit jaar Pinkpop en Rock Werchter plat. Een solide rock-act die al 28 jaar meegaat: jullie konden er blijkbaar geen genoeg van krijgen. De band werd in bijna 31% van de toplijstjes genoemd en is overduidelijk de festivalkoning van 2018!

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten (Best Kept Secret 2018)

2019: The National

Een record: in 2019 kwamen er 13.131 stemmen binnen. De meeste hiervan waren voor The National. Zij stegen dit jaar boven henzelf uit. Of het nou is voor een select publiek liefhebbers op Sziget, voor een bomvolle Bravo op Lowlands of tijdens een unieke door fans gecureerde set op Pukkelpop. Met nummers van de toen pas verschenen plaat I Am Easy To Find en een extra zangeres speelde de band op oorlogssterkte. Het regende al de hele zomer lovende recensies, maar dan nu ook die verdiende kroon: The National is dé Festivalact van 2019.

muse
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

2020: Muse

Een jaar zonder festivals, maar niet zonder FAT100. Bij gebrek aan live-optredens hielden we een extra grote verkiezing, waarin we op zoek gingen naar de Beste Festivalact Aller Tijden. En de winnaar was… Muse. De mannen mochten zich naast de Beste Festivalact van 2015 nu ook de Beste Festivalact Aller Tijden noemen. Dit was natuurlijk niet zonder reden. Muse weet altijd te verbazen met grootse shows: wees niet verbaasd als er ineens drones over je hoofd vliegen of er een gigantische explosie plaatsvindt midden op het veld. Tel daarbij de tal van tijdloze festivalanthems als ‘Plug in Baby’, ‘Psycho’, ‘Uprising’ en afsluiter ‘Knights of Cydonia’ op en een fantastisch optreden is een garantie. We kunnen daarom niet wachten op hun show op Rock Werchter in 2023.

Photo: Alexander Popelier

2021: De Staat

Nog een jaar dat we het liefst zo snel mogelijk vergeten. Al leidde dit ook tot een leuke spin-off van de Festivalacts Top 100: de Lage Landen-editie. Wie werd de beste act van Nederland en België? Ook dit jaar won een oude bekende van de FAT100. De Staat ging er namelijk weer met een titel vandoor. Het werd een overtuigende overwinning, met een flinke voorsprong op de rest van de lijst.

Wie wordt de volgende in het rijtje? Ons Festival Forum deed al een voorspelling over de winnaar. Morgen weten we het zeker!