Kan iedereen DJ-en? Welke bekende figuren draaien plaatjes op BKS en waarom?

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Op Best Kept Secret 2023 zijn ontelbare feestjes te vinden, van grote podia tot aan een verdwaalde BKS-bezoeker met een eigen box. Maar voor al die feestjes moet natuurlijk wel een DJ gezocht worden. BKS heeft dit jaar meerdere opvallende namen op de line-up staan, en vooral op het feest-podium The Floor. Wie zijn dit en waarom staan ze hier?

DJ-en is een kunst die niet voor iedereen is weggelegd. De juiste nummers vinden om het publiek zo goed mogelijk te bedienen, songs naadloos in elkaar over laten lopen en het tempo van het optreden af- en opbouwen waar nodig. Ervaren DJ’s zullen hier alles van weten, maar geldt dit voor iedereen die op Best Kept Secret 2023 komt draaien?

Op The Floor komen door het weekend heen wat interessante namen langs, die je niet per se op een festival line-up verwacht. En zeker niet in de DJ-booth. Zoals een politicus en een influencer zonder DJ ervaring. Wat voor sets ze ook gaan draaien, het is zeker een bezoekje waard. We nemen je mee de dansvloer op en kijken of deze DJ’s hun plek op BKS waarmaken.

VPRO Flowerboy

VPRO Flowerboy maakt sinds een paar jaar furore op het internet met scherpe opmerkingen, commentaren en grappen over muziek en het leven. Als self-proclaimed muzieksnob weet hij met korte, pakkende teksten iedereen op zijn plaats te zetten. Dankzij de naam die heeft opgebouwd wil BKS best een risico nemen en hem een slot op The Floor gunnen. Hij wil zijn internet persona duidelijk in mystiek gehuld laten, want hij komt op in een knaloranje bivakmuts, die heel het optreden op blijft. Lukt wat hem online lukt, ook op de dansvloer?

VPRO Flowerboy is niet alleen beginnend DJ, de set die hij op Best Kept Secret 2023 draait is zijn virgin DJ-set. Dat is nog eens een plek om te debuteren. Hij begint met knallers van Tame Impala, Arctic Monkeys en Frank Ocean. Maar hoe verder we in de set komen, hoe meer chaos ten tonele komt. Na elk nummer is het weer een complete verrassing welke kant het op gaat, en de verschillen worden maar groter en groter. Het ene moment kijkt het publiek vragend om zich heen, zoals bij ‘De Toer’ van Veldentaal. Om een nummer later weer compleet uit de plaat te gaan. En laten we maar niet te streng zijn over de rommelige overgangen.

De laatste twee nummer van de set vatten de onnavolgbare chaos van het afgelopen uur goed samen, ‘Broodje Bakpao’ gevolgd door Spinvis. Flowerboy doet net alsof hij de bivakmuts van zijn hoofd haalt, steekt twee middenvingers in de lucht en neemt het applaus tot zich. Het voelde af en toe een beetje als een Spotify lijst op shuffle, maar iedereen die op The Floor stond heeft de voeten en stem niet stil kunnen houden.

Sylvana Simons

Een politicus die een DJ set geeft zal je op niet veel festivals tegenkomen. Alleen is dit, in tegenstelling tot VPRO Flowerboy, niet het eerste kunstje van Sylvana Simons achter de knoppen. Al lang voor ze de politiek in ging stond ze op feestjes te draaien. En in een andere tijdlijn had ze als DJ op Coney Island kunnen staan.

Voor het begin is het al drukker op The Floor dan het voor elke andere middag-DJ op het podium is. Iedereen is benieuwd hoe deze powervrouw Best Kept Secret gaat laten feesten. St. Paul kondigt haar dan ook zodoende aan, verbaal en met de muziek, met ‘More Than a Woman’ van Bee Gees.

Sylvana begint de set lekker funky met ‘Higher Grounds’ van Stevie Wonder en laat The Floor meezingen met ‘Lady Marmalade’. Het optreden vloeit lekker door met andere klassiekertjes, tot er opeens Kendrick Lamar over de speakers wordt gegooid, met hierop volgend Dr. Dre. De set is de volgende versnelling ingegaan!

Het einde van de set wordt dan ook goed gevierd door Sylvana, met keiharde Afrobeats. Ze staat dansend op de draaitafel haar zelf gecureerde feestje te vieren, en het publiek doet hier maar al te graag aan mee. Hier waren de overgangen ook zeker niet altijd even naadloos, maar dit wordt helemaal goedgemaakt door de lekkere opbouw, zonnige energie en dansmoves.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Personal Trainer

Op de line-up is vaker een artiest te vinden die zowel op het podium als achter de draaitafel terug te vinden is. Een van de meest opvallende hiervan is Personal Trainer. Die eerder dit weekend de TWO mochten openen voor het festival. Een knaller van een opener, maar kunnen ze dit succes op The Floor herhalen?

Aan mankracht zal het in ieder geval niet liggen, de volledige band (en meer) is aanwezig in de DJ booth van St. Paul. Alleen is frontman Willem Smit wel de enige die achter de knoppen staat. De rest van de band springt vanaf moment één op de boxen. Hier houden ze tijdens de hele set een soort side-show met jongleren, yoga en wordt het publiek betrokken in gezamenlijke dansmoves.

Op muzikaal gebied zet Willem vooral nummers aan met doordringende beats, wat er voor zorgt dat iedereen op The Floor aan het dansen gaat. Wat perfect wordt vertolkt door nummerkeuze ‘Move your Feet’ van Junior Senior. De echte afsluiter van de set is eigenlijk voor St. Paul, die Personal Trainer los laat gaan op hun eigen nummer, ‘Rug Busters’.

In een korte evaluatie na het optreden vertelt Willem dat het even improviseren was achter de knoppen. Ondanks het harde oefenen, had hij opeens andere apparatuur voor zich dan gewend. Maar zonder deze bekentenis hadden we hier nooit achter gekomen. De combinatie van heerlijke dansmuziek, aanstekelijk enthousiasme en circusact op de boxen zorgen voor het tweede succesvolle optreden van Personal Trainer.

Kan iedereen DJ-en?

Kan iedereen die een spot krijgt op The Floor DJ-en? Nee. Kunnen ze er een erg leuk feestje van maken? Ja!

Van de haperende overgangen van VPRO Flowerboy tot aan de afrobeats van Sylvana Simons. Het feestje was overal aan! Elke artiest gaf zijn eigen draai het het houden van een DJ-set en in alle gevallen klonk hiervoor waardering vanuit het publiek. Niet iedereen kan DJ-en, maar dat hoeft ook helemaal niet als er zulke lekkere feestjes worden neergezet.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.