Pinkpop 2023 dag 1: Jong publiek, powervrouw P!nk en een opgeruimd festivalterrein

Vrijdag 11.00 klonk het startschot voor de alweer 52e editie van Pinkpop. Sindsdien is er al een hoop gebeurd. Iets gemist op het festival, of zit je thuis op de bank? Check dan nu onze hoogtepunten van Pinkpop 2023 dag 1 met onder andere de shows van The War On Drugs, Editors en P!nk.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Veel jong publiek op de eerste festivaldag

Hoewel de headliners van Pinkpop 2023 allen niet meer de jongste zijn, sluit de rest van de programmering steeds meer aan bij de jongere generatie festivalgangers. Zo is SERA (Stage 4, 15:30) begonnen op TikTok en wist Maisie Peters (Tent Stage, 13:50) door te breken dankzij YouTube. Maar ook de boeking van Niall Horan (South Stage, 17:05) kan rekenen op een veld vol jonge mensen. Is er een nieuwe trend ingezet door Pinkpop of zal de verjonging beperkt blijven tot deze ene dag?

Pinkpop dag 1
Niall Horan op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Europees festivaldebuut van Niall Horan

Sinds het uit elkaar gaan van One Direction heeft de solocarrière van Niall Horan een flinke vlucht genomen en speelt de singer-songwriter op Pinkpop 2023 zijn eerste Europese festivalshow. Jonge meiden staan met beschreven bordjes (“Niall, show me your chest hair!”) op de eerste rij en genieten overduidelijk van de set vol solomateriaal. Maar wanneer halverwege de show het One Direction nummer ‘Story of My Life’ wordt ingezet, laten zij zich écht helemaal gaan.

Pinkpop dag 1
The War on Drugs op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

The War On Drugs: stilte voor de storm

Wanneer de hitte langzaam begint af te nemen, is er om kwart over 7 ruimte voor de mannen van The War on Drugs. Die vinden het maar al te leuk dat ze het ‘voorprogramma’ van P!nk mogen verzorgen: “Als je speelt vóór P!nk, dan open je voor P!nk. Zo simpel is het”. Frontman Adam Granduciel heeft zich voor de gelegenheid een paars en roze shirt gehesen, ook is hij onder de indruk van het harnas dat is opgetuigd en maakt er meerdere grapjes over.

De band is in een jolige bui, maar niet iedereen snapt de humor. Net als dat menig festivalganger niet weet wat ze met de langgerekte indietracks aan moeten. Het doet niets af aan hoe strak de Amerikanen spelen: hits als ‘Pain’ en ‘Under The Pressure’ klinken vlekkeloos door de speakers. Maar door het zoekende publiek dat toch liever wil dansen op radiohits, slaat de show helaas meermaals dood.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Een opgeruimd festivalterrein

Door de introductie van het cup-to-cup system ligt het festivalterrein er opgeruimder dan ooit bij. Om het festival duurzamer te laten verlopen, krijgt iedere bezoeker bij de ingang een recycle token, die vervolgens ingewisseld kan worden voor een beker. Als je drankje op is, kun je natuurlijk meteen een nieuwe halen. Maar je kunt ook kiezen om je beker weer terug te wisselen naar een token totdat je weer dorst krijgt.

Als je je beker of token kwijtraakt, betaal je een halve munt voor een nieuwe beker. Dat lijkt weinig Pinkpopganger te overkomen. We blijven allemaal Nederlanders, dus we letten op de centen. Bekertje kwijt = bekertje zoeken en dat helpt om alles schoon te houden.

Pinkpop dag 1
Photo credit: Buro Pinkpop

Pinkpopveteranen Editors covert ‘Killer’

De North Stage wordt op vrijdagavond afgesloten door een Pinkpopveteraan: Editors. De Britse band speelt voor de zesde keer op het festival, maar biedt genoeg nieuws voor de jaarlijks terugkerende Pinkpopganger. De show wordt afgetrapt met ‘Strange Intimacy’, een track afkomstig van het laatste album (EBM, 2022) die met vijf bijdragen goed vertegenwoordigd is op de setlist.

Opvallend is het ontbreken van materiaal afkomstig van The Weight Of Your Love (2013), waardoor fans hits als ‘Ton of Love’ en ‘Sugar’ moeten missen. Dit wordt echter goedgemaakt met andere succesnummers als ‘Munich’, ‘An End Has A Start’ en ‘The Racing Rats’. De band waagt zich zelfs aan een cover: ‘Killer’ van Adamski (feat. Seal als zanger). Als daarna de traditionele set closer ‘Papillon’ wordt ingezet, staat de festivalweide op z’n kop.

P!nk steelt de show als 2e vrouwelijke headliner ooit

P!nk krijgt op de eerste dag van Pinkpop 2023 de schone taak om het publiek te laten zien waar vrouwelijke headliners toe in staat zijn. Daar slaagt zij in, met vlag en wimpel. Vanaf het begin wordt is meteen duidelijk waar de zangeres om bekendstaat: een acrobatische popshow met veel spektakel. Je hoeft maar één keer te knipperen en de zangeres heeft zichzelf weer in een nieuw, kleurrijk jasje gehesen.

De animaties op het scherm zijn dan ook afgestemd op de thema’s op het podium. Van dansers to choreografie en van glitterpakjes tot felroze kledingstukken: alles is perfect geregisseerd. P!nk laat dubbel en dik zien wat de kracht van een vrouwelijke headliner is op Pinkpop 2023. Lees meer over haar spectaculaire show in onze recensie >

Wat vind jij van Pinkpop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Pinkpop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.