P!nk steelt de show als 2e vrouwelijke headliner ooit op Pinkpop 2023

P!NK 2022

Wie nog nooit van Pinkpop heeft gehoord, zou bijna denken dat het een festival is rondom de gelijknamige artiest. Toen de zangeres vanavond het hoofdpodium mocht afsluiten, leek dat ook wel even zo. Met haar spectaculaire show laat P!nk dubbel en dik zien wat de kracht van een vrouwelijke headliner is op Pinkpop 2023.

Voordat we beginnen, willen we even iets rechtzetten. Hoewel de meeste festivalgangers amper kunnen geloven dat P!nk pas de tweede vrouwelijke headliner ooit is (huh!?) op Pinkpop, is het ook al bijna 30 jaar geleden dat de allereerste op het festival een dag mocht afsluiten. Sinead O’Connor stond in 1995 als eerste vrouw het allerlaatst op het grote podium; de weg die ze daarmee opende, werd echter lange tijd door niemand anders bewandeld.

Tot nu. P!nk krijgt op de eerste dag van Pinkpop 2023 de schone taak om het publiek te laten zien waar vrouwelijke headliners toe in staat zijn. Daar slaagt zij in, met vlag en wimpel. Het festivalpubliek wordt bijna twee uur lang meegenomen in P!nk’s wereld, haar eigen festival. Had het dat misschien beter kunnen zijn, in plaats van ‘slechts’ een Pinkpopheadliner?

(Gemiste) hits

De Amerikaanse zangeres is wel klaar voor een feestje en opent haar show dan ook op toepasselijke wijze. Tijdens ‘Get This Party Started’ verschijnt P!nk opeens tussen de decoratieve lippen die aan de bovenkant van het hoofdpodium zijn geplaatst. Onmiddellijk wordt iedereen herinnerd aan waar de zangeres om bekendstaat: een acrobatische popshow met veel spektakel. Overdag kreeg het publiek al een geheugensteuntje: het harnas waarin P!nk over het publiek vliegt (en koprolt, en salto’s maakt) pronkte namelijk al op de festivalweide.

Daarna volgen meer hits zoals ‘Who Knew’ en ‘Raise Your Glass’, waarbij de fans in grote getale hun plastic bekertjes de lucht in steken. Later op de avond trakteert ze ons op nog meer bekende nummers. Het is wel duidelijk dat de 43-jarige zangeres over een breed arsenaal aan hits beschikt. Fan of niet, de meeste nummers heb je in de afgelopen jaren wel voorbij horen komen. Toch missen ook een paar belangrijke tracks, zoals ‘Funhouse’, ‘Dear Mr. President’ en ‘U + Ur Hand’. Het is leuk dat ze covers in de setlist fietst, maar we genieten toch liever haar eigen werk.

Glitterpakjes

Er zijn duidelijk heel wat creatieve geesten bezig geweest met de show van P!nk op Pinkpop 2023. Je hoeft maar één keer te knipperen en de zangeres heeft zichzelf weer in een nieuw, kleurrijk jasje gehesen. De animaties op het scherm zijn dan ook afgestemd op de thema’s op het podium. Van dansers to choreografie en van glitterpakjes tot felroze kledingstukken: alles is perfect geregisseerd.

Zo ook de momenten waarop P!nk in de touwen klimt of over het publiek zweeft. Het ziet eruit alsof het haar geen enkele moeite kost. Waar menig persoon zou gillen van angst, blijft de zangeres koelbloedig doorzingen. Dat doet ze goed, maar ze heeft gelukkig ook twee zeer getalenteerde achtergrondzangeressen. Vooral bij de rustigere nummers, wanneer P!nk niet rond hoeft te rennen op het podium of ondersteboven hangt, komt haar eigen stem echt tot zijn recht.

Willow Sage Hart

Dat geldt ook voor het welbekende nummer ‘Cover Me In Sunshine’, een samenwerking met haar dochter. Samen bedachten ze het liedje tijdens de COVID-19 pandemie. De (ondertussen) 12-jarige Willow was ook aanwezig in Landgraaf. Met haar moeder stond ze tijdens het nummer op het podium, onder begeleiding van luid applaus van het publiek. “Shower me with good times…”

En of we die good times krijgen. P!nk gaat nog even verder met het strooien van hits. Zo speelt ze een uitgebreide versie van ‘Blow Me (One Last Kiss)’ om haar bandleden te introduceren. Ook ‘Never Not Gonna Dance Again’ wordt uitgerekt zodat haar dansers in het zonnetje kunnen worden gezet. En natuurlijk kan een van haar meest bekende hits, ‘So What’, niet ontbreken tijdens dit optreden.

Topacrobaat

Dat P!nk een dijk van een show heeft neergezet, staat vast. Ook over haar discografie en aantal meezingers kan moeilijk getwist worden. Maar of deze show het beste tot zijn recht komt op een festival, valt nog te betwijfelen. De rustigere momenten in de set waarop dans op de voorgrond staat, worden overschaduwd door de bombastische pophits. Het publiek wacht met smart op het moment dat de zangeres dan toch eindelijk haar trucjes uit de hoge hoed tovert. Het kan niet gek genoeg; het een moet steeds het ander overtreffen.

Toch voldoet P!nk aan de wensen van het festivalpubliek. Zij tovert moeiteloos Megaland om tot een groot circus. Het is soms wat veel, en op andere momenten net te weinig. Gelukkig is de zangeres een topacrobaat; een lenige circusartiest die het publiek toch steeds weer weet te boeien.

Wat vind jij van Pinkpop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Pinkpop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.