The War on Drugs betovert publiek op Live is Live 2023

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Het succes lijkt voor The War on Drugs niet op te kunnen. De laatste albums van de band zijn met lovende recensies ontvangen, en ook live kent de band inmiddels een headliner-status in de Benelux. Op Live is Live 2023 wordt het publiek betovert door frontman Adam Granduciel en diens band.

Met het meest recente album I Don’t Live Here Anymore wist The War on Drugs in 2022 al veel zalen en festivalweides plat te spelen, zoals de optredens op Down The Rabbit Hole 2022 en Rock Werchter 2022. In 2023 plakt de band daar nog eens elf shows op het Europese vasteland aan vast. In Antwerpen speelt The War on Drugs een van de laatste show van een lange Europese tour. De band zet op het hoofdpodium van Live is Live 2023 een fenomenaal optreden neer om de eerste dag af te sluiten.

The War on Drugs op Live is Live 2023
Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Frontman Adam Granduciel in goede bui

Met name frontman Adam Granduciel heeft er op de zomerse zaterdagavond zin in. In opperbeste stemming kondigt de zanger de band aan. Zo zingt de zanger vrolijk “jalala” tussen het introduceren door, pingelt hij samen met bassist David Hartley een stukje mee op de bass, gooit hij plectrums naar saxofonist Jon Natchez, en zwiert hij enthousiast met zijn armen op en neer. Later zoekt de zanger de andere muzikanten meermaals op. Zo maakt hij foto’s van de bassist en bedankt hij de crew van de band alvorens ‘I Don’t Live Here Anymore’ wordt ingezet. Adam Granduciel bedankt ook meermaals het publiek, waarbij ‘Strangest Thing’ zelfs wordt opgedragen aan het publiek.

Podiumtribune op Live is Live 2023. Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Publiek in de ban

De linkeroever in Antwerpen bestaat voor zo’n 105 minuten uit 15.000 tevreden festivalgangers met knikkende hoofden. Ook zijn er opvallend veel dansende groepen, toejuichende fans, en uitbundig meezingende bezoekers te spotten. Waar de nummers van de Amerikaanse band vaak een rustigere opbouw met climax kennen, is het publiek ten alle tijden aandachtig en enthousiast.

The War on Drugs Setlist Live /s Live  2023

Setlist vol tijdloze klassiekers

Met de ondergaande zon tijdens ‘In Chains’ krijgt de headline-show meteen een kickstart. Er volgt een boeiende set die steeds uitbundiger wordt. Met hits als ‘Pain’, ‘Red Eyes’, ‘Under the Pressure’, en ‘I Don’t Live Here Anymore’ weet de band telkens te werken naar een climax, zonder het publiek op enig moment te verliezen. Met de greep uit het rijke oeuvre boeit de band zowel jong als oud. In Antwerpen laat The War on Drugs zien dat de relatief jonge nummers nu al bestempeld mogen worden als tijdloze klassiekers. Tot slot wordt het muzikale spel ondersteunt door een prachtige lichtshow en fenomenaal geluid op het hoofdpodium.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Criticasters de mond gesnoerd op Live is Live 2023

Terwijl bijna het hele veld in beweging was en meedeinde op de melodieën van The War on Drugs, was er een enkeling te spotten die stil kon blijven staan. Een stille genieter of iemand die de band saai vindt? Critici vonden namelijk dat nummers erg veel op elkaar lijken en er live weinig te beleven is. Op Live is Live 2023 worden de criticasters echter de mond gesnoerd. Vanavond was The War on Drugs in top vorm en op geen enkel moment saai te noemen. De enige smetjes op het optreden zijn misschien het ontbreken van publiekslieveling ‘An Ocean in Between the Waves’ en de zwarte streep die bij enkele nummers door het rechterscherm loopt. Kortom, The War on Drugs heeft een fenomenale show gegeven op de eerste dag van Live is Live 2023.