Vijfmaal talent uit de Benelux op Pinkpop 2023

Pinkpop stage
Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

Elk jaar sieren de grootste internationale namen het affiche van het Landgraafse festival. Maar je hoeft helemaal niet ver van huis op zoek te gaan naar steengoede acts. Ook artiesten uit de Benelux zijn in staat om een puike show neer te zetten op Pinkpop 2023. Wij zetten vijf lokale talenten op een rijtje die je echt moet checken op de festivalweide in Landgraaf.

The Haunted Youth

Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat België een heerlijke indieband levert. Sinds dit decennium is er weer een nieuwe voor op het lijstje: The Haunted Youth. Joachim Liebens is niet weg te denken van de meeste festivalpodia in 2023. En dat is niet zonder reden. Hij weet met melancholische teksten en gitaren moeiteloos menig muziekliefhebber te boeien. Voor Liebens is The Haunted Youth helaas een zeer toepasselijke naam, gelet op zijn lastige jeugd en zware tienerjaren.

Zijn uitvlucht naar muziek heeft tot spraakmakende nummers geleid zoals ‘Teen Rebel’, ‘Broken’ en ‘I Feel Like Shit and I Wanna Die’. Nee, het is geen agressieve muziek om een moshpit op te beginnen, zoals de titels misschien doen vermoeden. Maar ondanks de diepgaande, vaak emotionele songteksten, wordt het geen droevige bedoeling in Landgraaf. Liebens beschikt over een bijzondere kracht om het publiek toch te laten dansen op de misère. Dat gaat op de festivalweides niet anders zijn.

Wanneer: vrijdag 16 juni
Waar: Tent stage
Tijd: 16.00 – 17.00 uur

The Jordan

Wie een nummer van The Jordan luistert, denkt misschien de stem te herkennen. Dat zou maar eens kunnen! Kent iemand nog de swingende hits ‘A Night Like This’, ‘That Man’ of ‘Back It Up’? Op elk radiostation werden de liedjes van Caro Emerald plat gedraaid. In 2010 verkocht ze zelfs de meeste albums van Nederland. Daarna raakt het akelig stil rondom de zangeres. Maar sinds vorig jaar is ze terug met een nieuw project genaamd The Jordan.

De dagen waarin ze muziek maakte als Caro Emerald liggen achter haar. Dat is ook te horen op haar nieuwste album Nowhere Near the Sky, dat begin dit jaar uit kwam. De volwassen popnummers zijn uniek en anders dan haar eerdere werk. Maar nog steeds beschikt ze over een dijk van een stem. Het is de eerste echte festivalzomer voor The Jordan. Wij denken dat zij nog wel eens het publiek zou kunnen verrassen als (on)bekend talent uit de Benelux op Pinkpop 2023.

Wanneer: zaterdag 17 juni
Waar: Stage 4
Tijd: 17:00 – 17:45 uur

Robin Kester

De mysterieuze deuntjes van Robin Kester strijken op de laatste dag van Pinkpop neer in Landgraaf. De Rotterdamse zangeres varieert in haar nummers tussen uiteenlopende stijlen. Dat wordt niet alleen gewaardeerd door festivalbezoekers, maar ook muziekcritici zijn dol op haar. Dat Kester talent heeft, staat buiten kijf. Met haar eerste mini-album schopte ze het in 2020 zelfs tot het beste album van het jaar volgens 3voor12 Utrecht. Niet slecht voor iemand die toen pas twee jaar bezig was in de muziekindustrie.

De kwaliteiten van de muzikante zijn tevens opgepikt door bands als Villagers en Muse, voor wie zij eerder het voorprogramma mocht verzorgen. Met haar nieuwste plaat Honeycomb Shades is Robin Kester helemaal klaar om de festivalzomer te veroveren. Hou jij wel van afwisselende, melodieuze liedjes, gecombineerd met warme zang? Check haar dan op Stage 4. Je moet alleen een beetje op tijd je tent uitrollen om haar te kunnen zien.

Wanneer: zondag 18 juni
Waar: Stage 4
Tijd: 12:40 – 13:25 uur

Prins S. en de Geit

Als je dacht dat Goldband de enige Haagse muziekgroep is die alle lokale zalen uitverkoopt, dan ken je Prins S. en de Geit nog niet. De kaartjes voor de clubtour van de mannen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Ook de festivals waren afgelopen jaar niet veilig. Wie frontman Scott Beekhuizen al eens op het podium heeft zien manoeuvreren, snapt waar alle hype vandaan komt. Met hun eigenzinnige teksten en technobeats gemixt met gitaren, is het simpelweg onmogelijk om stil te blijven staan.

Ook op Pinkpop belooft het weer een gekke beestenboel te worden. De Landgraafse weide zal zeker getrakteerd worden op hits als ‘Kinderboerderij (Keiblij)‘ en ‘Nacht’. Springen, moshen, hakken: als je de calorieën van je Pinkpop-frietje moet verbranden, ben je aan het juiste adres. We kunnen alle prinsen en prinsessen alleen maar waarschuwen. Op zaterdag breekt Prins S. en de Geit zeker Stage 4 af.

Wanneer: zaterdag 17 juni
Waar: Stage 4
Tijd: 12:40 – 13:25 uur

Zwangere Guy

We sluiten het talentvolle lijstje af met de Belgische Gorik van Oudheusden, beter bekend als Zwangere Guy. Je kan de rapper daarnaast kennen van hiphopcollectief Stikstof. Zijn solowerk is vurig en hard, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en eerlijk. Dat bewijst hij maar al te goed in hits als ‘Gorik Pt. 1’, waarin hij rapt over zijn familie en jeugd. Van Oudheusden neemt zeker geen blad voor de mond. Zo zingt hij naar zijn moeder: ‘Hoe kunt ge uw eigen zoon en dochter door een lul verliezen?’.

Een van zijn bekendste hits, ‘Beter Leven’, is al meer dan vijf miljoen keer gestreamd op Spotify. In België staat Zwangere Guy daarom op de grootste podia geprogrammeerd. Op Pinkpop 2023 zal dit talent uit de Benelux het nog even moeten doen met de Tent Stage. Die zal vast en zeker te klein zijn voor de vlijmscherpe teksten van de rapper.

Wanneer: zaterdag 17 juni
Waar: Tent Stage
Tijd: 14:00 – 15:00 uur

Pinkpop 2023

Alleen al deze vijf artiesten bieden de festivalgangers op Pinkpop een breed scala aan genres en unieke optredens. Of je nu gaat voor de grote jongens of liever minder bekend talent ontdekt, het programma biedt dit jaar weer een hoop interessante namen aan. Er zijn nog veel meer parels te ontdekken in Landgraaf. Hou zeker Festileaks in de gaten tijdens het Pinkpop weekend voor live verslag en de community meet-up!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.