Pinkpop 2023 line-up onder de loep: Welke acts zijn zeker het checken waard?

Pinkpop publiek
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Nog maar 140 dagen totdat Pinkpop 2023 van start gaat. Een groot deel van het affiche van de 52e editie is al bekend. Red Hot Chili Peppers, P!nk en Robbie Williams sieren de bovenkant van de poster. Welke parels blijven onbelicht tussen de grote namen? Wij nemen de Pinkpop 2023 line-up onder de loep.

In juni stroomt het driedaagse festival in Landgraaf weer vol met roze hoedjes. De drie headliners zijn al een tijdje bekend en ook een aanzienlijk deel van de rest van de line-up is al gedeeld. Overdag is er dan ook al genoeg moois te ontdekken op de podia van het Limburgse festival. Deze week zijn er zelfs weer nieuwe namen gedeeld… Het is dus de hoogste tijd om de huidige line-up eens onder de loep te nemen.

Acts als Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age en Di-rect hebben al een aantal jaar geen Google Maps meer nodig om de weg naar Pinkpop te vinden. Maar ook artiesten als The Script en Editors zijn al jaren publieksfavorieten. Het zal voor de bezoekers geen probleem zijn om nummers als ‘Californication’, ‘Just Give Me a Reason’, ‘Counting Stars’ of ‘Let Me Entertain You’ luidkeels mee te zingen. Wij hebben een aantal acts op een rijtje gezet die jouw Pinkpop-weekend nog mooier zullen maken.

The Black Keys

We beginnen met één van de grotere namen. De reden waarom The Black Keys toch in deze lijst is simpel: het is voor het duo de eerste keer dat ze op Pinkpop staan. Het is deze zomer alweer bijna tien jaar geleden dat de band in Nederland voor het laatst te zien was. Na succesvolle passages op Down the Rabbit Hole 2014 en Lowlands 2012 is het redelijk stil rond de band.

Sindsdien heeft de band niet één, niet twee, maar zelfs drie albums uitgebracht. Deze zomer keren de heren terug naar Europa met hun bluesrock. Het is aan de band de taak om te laten zien dat we ze hier nog niet vergeten zijn. Dat moet vast wel goed komen met festival anthems als ‘Lonely Boy’, ‘Tighten Up’ en ‘Little Black Submarines’. Maar ook ‘Wild Child’ van het nieuwe album is zeer aanstekelijk en zal snel luidkeels meegezongen worden.

Tash Sultana

Tash Sultana is een Australische singer-songwriter. Al doe je hen daar eigenlijk tekort mee. In diens liveshows komt voornamelijk naar voren dat hen een multi-instrumentalist is. Met gitaar creëert hen eigenhandig, net als bijvoorbeeld Ed Sheeran, laag voor laag de basis voor de tracks. De rest van de instrumenten worden allemaal door Sultana gespeeld waardoor hen alleen op het podium staat te shinen. Een ware one-person band.

Met twee studioalbums onder de arm is hen een graag geziene gast in Nederland. Zo stond hen bijvoorbeeld afgelopen zomer nog op Lowlands 2022. Met muziek die varieert van reggae tot soul zal gegarandeerd goed gedanst worden bij het podium van Tash Sultana.

The HU

Folkmetal, Mongoolse teksten en traditionele instrumenten zoals de morin khuur (bekend als paardenviool). Dit kan maar over één band gaan. Grote kans dat je nog niet bekend bent met The Hu. Toch is de Mongoolse metalgroep aan een zegereeks bezig. Nadat ze afgelopen jaren een ware hit bleken op festivals als Graspop Metal Meeting 2019 is het nu tijd voor de mainstream festivals. Zo staan ze ook op Rock Werchter 2023.

De groep ging binnen drie jaar al viraal met hun YouTube-video’s voor ‘Wolf Totem’ en ‘Yuve Yuve Yu’. Daarna gaat het snel voor de band en worden ze zelfs gehuldigd door de president van Mongolië voor hun bijdrage aan de bekendheid van het land. Pinkpop 2023 heeft de primeur om het eerste Nederlandse festival te zijn waar The HU speelt.

MADOUX

Bij de volgende act heb je niet het excuus dat je geen tijd hebt gehad om in haar muziek te duiken. Het is namelijk al van mei vorig jaar geleden dat Madoux als eerste act voor Pinkpop 2023 is aangekondigd. De winnares van de Limburgse Popprijs heeft de eer om het festival te openen. Zorg dus zeker dat je op tijd binnen bent voor haar optreden!

Haar alt-popmuziek doet denken aan artiesten als London Grammar en Warhaus. Acts die al jong op Pinkpop staan blijken later meermaals een succesverhaal. Pearl Jam, U2, The Police en headliner van deze editie Red Hot Chili Peppers begonnen ook laag op de affiche. Zien we MADOUX over 20 jaar als afsluiter? Wij hopen van wel.

Electric Callboy

Zei er iemand Scooter? De hype is real. De Duitse nieuwe sensatie met muziek die zich het best laat omschrijven als ’technocore’. Nou ja, nieuw; de groep ging vroeger door het leven als Eskimo Callboy. Na het succes afgelopen zomer op Jera On Air 2022 is het deze zomer tijd om dat andere Limburgse festival op stelten te zetten.

In een weekend waar je jezelf kan laten meevoeren op de innemende muziek van The War on Drugs en Editors is dit een leuke afwisseling. Even helemaal uit je plaat gaan met je vrienden is voor velen ook een belangrijk onderdeel van festivals bezoeken. Eén ding weten wij alvast zeker: met Electric Callboy gaat dat 100% lukken, jetzt geht’s los!

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Pinkpop 2023

Tickets voor Pinkpop 2023 zijn al een tijdje in de verkoop en zijn hier te verkrijgen. Heb je je ticket al binnen? Kom dan nu alvast in de stemming door de Pinkpop 2023 afspeellijst keihard aan te zetten! Ben je benieuwd wat andere vinden van de ticketprijzen, headliners en mogelijke nieuwe namen? Neem dan vooral een kijkje op het Festileaks forum.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben