Arctic Monkeys sluit Rock Werchter 2023 lekker losjes af

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Nog geen jaar geleden is het dat Arctic Monkeys op Lowlands en Pukkelpop hun nieuwe tourcyclus kwam inluiden. De recensies van die shows waren niet altijd even positief: het ontbrak de band aan pit en enthousiasme. Inmiddels is The Car uitgebracht en lieten de Britten in de Ziggo Dome al zien dat ze nog steeds een zaal plat kunnen spelen. Op Rock Werchter 2023 doen ze dit kunstje nog eens over met een ongedwongen show waarin frontman Alex Turner lekker zijn gang kan gaan.

Puncturing your bubble of relatability, with your horrible new sound“, zingt Alex Turner in show opener ‘Sculptures Of Anything Goes’. Een referentie aan het feit dat een hoop fans van de oorspronkelijke Arctic Monkeys sound zich niet helemaal kunnen vinden in de weg die de band op de laatste twee albums is ingeslagen. De duistere song van nieuwe plaat The Car (2022) zet meteen de toon, met Alex’ kenmerkende zang sterk in de spotlight.

Crooner

Van de acute stemproblemen waar Turner twee weken geleden nog last van had, was gelukkig niks te merken. De moderne rockster trekt alle aandacht naar zich toe en manoeuvreert zich uiterst losjes door de setlist heen. Hij belichaamt in alles de rol als 70’s crooner, die hij de afgelopen jaren tot in de puntjes heeft geperfectioneerd. De bewegingen, de look, de zangstijl, alles aan het plaatje klopt. De kunst van het precies lui genoeg achterin de beat hangen is als een tweede natuur voor Alex.

Met zijn typische gedrag creëert de frontman bovendien een nogal melige sfeer. Van de manier waarop hij over het podium wandelt en overdreven moves maakt naar het publiek, tot de willekeurige dingen die hij tussen en tijdens de nummers door roept. “Space pictures“, roept Alex bijvoorbeeld uit t niets wanneer ‘Arabella’ wordt ingezet. Ook de songteksten worden op een lollige manier aangepast en aangevuld.

Wanneer echter de oude klassiekers voorbij komen, weet Alex zich in te houden en speelt hij weer even strak mee met de band. Waar mensen vorig jaar vooral bij deze nummers de energie mistten, zit dat nu wel goed. Het iconische ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ luidt hij in met “meanwhile down at the garage“. Die garageband van vier schoffies uit Sheffield is inmiddels een ver verleden, maar ze doen hun best om ook die tijd nog wat eer aan te doen.

Het publiek

Wederom bleek dat de Monkeys meer dan genoeg hits hebben om voor negentigduizend man te spelen. Al drie generaties fans hebben ze aan zich gebonden, de jongste doordat bestaande nummers als ‘I Wanna Be Yours’ megahits werden op TikTok. Het gevolg is dat het veld vol staat met meezingende mensen. Zelfs bij het minder bekende ‘Pretty Visitors’ wordt massaal meegedaan met het armzwaaien waar de songtekst over gaat. De lange pauzes tussen de nummers – ook een gevolg van de losse sfeer op het podium – zorgen er wel voor dat het publiek verder op het veld moeilijk op stoom komt. Maar bij de grootste knallers gaat nog steeds iedereen los.

Nieuwe nummers

Van The Car krijgen we vier nummers voorgeschoteld, die meteen bij de hoogtepunten van de set horen. Naast het eerder genoemde startnummer zorgen de ballads ‘Perfect Sense’ en ‘There’d Better Be a Mirrorball’ voor de nodige bezinning aan het eind van een lang weekend. Vooral die laatste is een prachtig emotioneel nummer waarin de band laat horen ook muzikaal erg verfijnd te kunnen zijn. De discobal in kwestie is natuurlijk ook weer aanwezig en prijkt naast de volle maan boven het festivalterrein.

Maar het is vooral ‘Body Paint’ als laatste voor de encore dat het echt goed doet bij het publiek. Een meeslepend en catchy nummer dat al snel in je hoofd blijft zitten. Zelfs de piano-intro wordt al lichtjes meegeneuried. Het outro met lange gitaarsolo is een van de vetste momenten in de show. Hier hebben we te maken met een toekomstige Arctic Monkeys klassieker.

Gemiste kansen

Op de laatste avond van het festival had men duidelijk nog wel zin om te zingen. Daarom is het jammer dat een echte publieksfavoriet als oudje ‘Mardy Bum’ – in Engeland nog steevast op de setlist – nu werd overgeslagen. Zo’n collectief moment had de setlist nog wel kunnen gebruiken. Het tergend langzame ‘I Wanna Be Yours’ (die van TikTok) haalde aan het eind van de show de vaart wel erg ver naar beneden. Met ‘Dancefloor’ werd vervolgens iedereen weer wakker geschud en ging de moshpit toch weer open. Knaller ‘R U Mine’ blijft een prima afsluiter waarbij zowel de oude als nieuwe fans weer tevreden achter worden gelaten.

En helaas, vriend van de band Josh Homme kwam na zijn geweldige optreden met Queens of the Stone Age toch niet even het podium op om een nummer samen te doen. Dat had de avond echt helemaal compleet gemaakt.

Al met al maakte Arctic Monkeys zondagavond een ongedwongen indruk op het podium. Het viertal (met wat extra hulp op gitaar en toetsen) schroomt zich ook niet om bijvoorbeeld ‘Four Out Of Five’ en ‘505’ een nieuw jasje te geven. En Alex Turner als crooner? Je moet ervan houden, maar het pakt tijdens de meeste nummers goed uit. Dat de Monkeys live niet meer de stoomwals van vroeger zijn is een feit. Maar iedereen kan zien dat deze nieuwe stijl de band, en vooral de frontman, als gegoten zit.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.