Advertisement

Neversea 2023: uniek festival dat zich op lustrum-editie kan meten met de grote spelers

Photo credits: Alive Coverage – Neversea

De platja van Constanța stond weer in vuur en vlam tijdens het eerste weekend van juli, want de jubileumeditie van Neversea Festival vond plaats! Op Neversea 2023 liet de organisatie zien dat het festival met de grote spelers vergeleken mag worden. Met vijf uitgeblazen kaarsjes was het een feest om nooit te vergeten.

Constanța, enkele uurtjes verwijderd van Boekarest Airport, is een klein kustplaatsje aan de zee waar het verjaardagsfeestje van Neversea van 6 tot en met 10 juli losbarstte. Dagelijks trok het festival gemiddeld 70.000 nationale en internationale bezoekers. Samen proosten, dansen en getrakteerd worden op de muzikale kers op de taart, dat vat Neversea 2023 goed samen. Oja, een geweldige zonsondergang, en naderhand zonsopgang voor degene die tot het eind bleven, hoort er ook bij! Maarja, dat de wisseling van de wacht met de maan prachtig is, wisten we natuurlijk al.

Het kleine zusje van Untold Festival mocht afgelopen weekend haar eerste lustrum vieren. Het verjaardagsfeestje is goed gevierd door Neversea 2023, want de voetjes gingen van de vloer en het zand vloog in het rond! Hieronder vind je de fijnste momenten van Neversea 2023!

Photo credits: Alive Coverage – Neversea

J Balvin

Charismatische reggaeton-superster J Balvin is net als op Untold Festival 2022 aanwezig om het als een van de headliners een waanzinnige show te geven. Zoals zijn outfit al verklapt – gehuld in een zwart militaire outfit – komt hij hier om het hoofdpodium te slopen. Op het podium staat een gek gevaarte wat lijkt op zakken die gezamenlijk een tank voorstellen met daarbovenop de dj van J Balvin. De show is vanaf minuut één aan. Langzaam gaan alle laagjes van zijn donkere, gecamoufleerde look, als een rups die uit zijn cocon komt, uit. Een power performance zet hij neer. Meermaals zoekt de Colombiaan verbinding met het publiek. Zo komt ‘Mulțumesc’ (dankjewel in het Roemeens) vaak in zijn repertoire voor. Een van de meest populaire artiesten wereldwijd zet een gelikte show neer waarmee hij van begin tot eind het hele publiek meekrijgt, inclusief de gillende meiden op de eerste rij.

Photo credits: Alive Coverage – Neversea

Paul Kalkbrenner

De Duitse technokoning Paul Kalkbrenner is net als tijdens de 2022-editie ook van de partij in Constanța. Waarbij hij vorig jaar nog op een kleiner podium stond mag hij ditmaal de zondagnacht inluiden op de mainstage. Dit klinkt als een ondankbare spot, maar het is een hele eer. Rond het tijdstip waarop de Duitser speelt, begint het festival namelijk pas echt te bruisen.

Toch begint Kalkbrenner moeizaam aan zijn zet. Dat heeft vooral te maken met het publiek, dat net van J Balvin komt. Door de vreemde programmering met erg groot verschil in energie weet Kalkbrenner het echter snel goed te maken. De dj heeft maar 15 minuutjes nodig om het publiek helemaal in trance te brengen met zijn elektronische liedjes. Door gelijk ‘No Goodbye’ erin te gooien weet hij meteen de toon te zetten voor zijn 1,5 uur durende set. Van de latino beats van J Balvin gaan we nu naar krachtige doch dansbare techno. Uiteraard komen hits als ‘Sky and Sand’ en zijn bekende remix van Stromae’s ‘Te Quiero’ voorbij. Met een krachtige set met de nodige Kalkbrenner-gezichtsexpressies en een dreunende maar heldere bass laat hij de menigte dansen.

Photo credits: Alive Coverage – Neversea – Marc van der Aa

Ckay

Op de zaterdag mag CKay het publiek meenemen in zijn muzikale furore. Na wat technische problemen kan hij dan eindelijk van start. De superster uit Nigeria, wiens hits vooral door TikTok viral zijn gegaan, laat het publiek ondanks de valse start flink met de heupen swingen. Zijn populairste liedjes, waaronder ‘love nwatiti’, komen uiteraard aan bod. De trots van zijn geboorteland wordt niet onder stoelen of banken gestoken, en terecht! De show van Ckay is een welkome afwisseling tijdens Neversea 2023. Door het charisma van de Nigeriaan wordt het een onvergetelijke show!

Rode button Salvatore Ganacci // Photo credits: Alive Coverage – Neversea

Salvatore Ganacci

Je moet ervan houden en het kunnen waarderen maar Salvatore Ganacci doet iets wat de meeste dj’s niet durven. Hij haalt grapjes uit, wil vooral niet serieus genomen worden en laat zich meeslepen in het moment. In 2018 noemde DeMorgen hem al de Borat van Tomorrowland 2018.

Heeft hij zin in een dutje? Dan doet hij dat gewoon, middenin zijn set. Ook kruipt hij even de front of house in om, tot grote verbazing van de vuurwerktechnici, op een rode button te drukken die vervolgens voor een mooie vuurwerkshow zorgt. Was niet helemaal de bedoeling maar toch komt hij ermee weg. Hij topt zijn set af door het Roemeens hitje ‘Saint Tropez’ uit 2014 van Florin Salam te spelen. Het hele publiek zingt luidkeels mee.

Photo credits: Bianca Biermans

Uitblinkers

Op het terrein van Neversea 2023 vinden allerlei randzaken buiten de muziek plaats. Zo kun je deelnemen aan een spontane limbodanssessie bij de intieme Pachanga Stage of deelnemen aan de vele (merk)activaties. Een lekker make-uppie laten doen, dat kan bij de dames van Yves Saint Laurent en Sephora. Geen zorgen, dit is geheel gratis! Laat een (glow in the dark) sleeve zetten, neem een plaktattoeage, scoor een nieuwe fashion outfit bij een van de kledingwinkeltjes, speel minigames bij de stand van koekjesmerk Tuc of doe een quiz bij Raifeissen en maak kans op leuke prijzen. De deelnemers aan de quiz bij Raifeissen maken zelfs kans op de hoofdprijs: een watersportsessie op paddleboard of jetski naar keuze.

Photo credits: Monique Biermans – Festileaks

Terrein waar een kermis aan verloren is gegaan

Ook is de locatie gevuld met waanzinnige (kunst)installaties die je kunt gebruiken als decor voor je Instagram-foto. Vooral wanneer de avond nadert is dit – naast het vuurwerk en de muziek – een van de highlights. Vanaf de heuvel die midden op het festivalterrein ligt heb je een prachtig uitzicht over alle festiviteiten. ’s Avonds is het terrein een groot lichtspektakel en al liggend op een zitzak kun je er heerlijk van genieten. Er is zoveel te ontdekken en beleven dat de vier dagen van het festival eigenlijk te kort zijn.

Ook maatschappelijke kwesties komen aan bod op Neversea 2023. Zo is het Roemeense leger present, inclusief tank, speciale robot en militair opgeleide honden. Doel van de aanwezigheid? Jongeren kennis laten maken met het militaire wezen.

Photo credits: Alive Coverage – Neversea

Nederlandse bezoekers

Gedurende het hele weekend trekt het evenement zo’n 277.000 bezoekers. Deze bezoekers bestaan vooral uit Roemenen. Echter kom je na een snelle blik ook vlaggen van andere nationaliteiten in het publiek tegen en hoor je andere talen onder de bezoekers, waaronder enkele Nederlanders. We spreken een groepje uit Noord-Brabant: “We zijn op Neversea omdat het heerlijk is om te festivallen in een ander land. Niet alleen de prijzen zijn super aantrekkelijk maar het gaat ons vooral om het feit dat we hier amper Nederlandse mensen tegen komen. Het voelt echt nog als een onontdekte parel.”

Photo credits: Monique Biermans – Festileaks

Waar voor je geld

Dat de prijs van Neversea 2023 aantrekkelijk is, moge geen verrassing zijn. Op Neversea betaal je door middel van een chip in je bandje waar je geld op zet. Je zet hier tegoed in de lokale munteenheid lei (RON) op. Wat zeker praktisch is, weken later word je zo namelijk niet plotseling verrast door munten in je heuptas die je niet uitgegeven hebt. Een ander pluspunt van het opwaardeersysteem is dat je de rijen bij de kassa’s kan vermijden door online je tegoed te verhogen.

Na het opwaarderen van je bandje krijg je bij de bar een ijskoud blik Peroni bier van 400 ml voor maar €3,63. Ter vergelijking, op Nederlandse festivals betaal je hier gemiddeld tussen de €5,- en €7,- euro voor. 

Niet alleen de drank is erg goedkoop, ook wat betreft eten krijg je waar voor je geld. Zo krijg je een degelijke pizza voor omgerekend ongeveer €7,- euro. Keuze is er volop met wel 20 verschillende eetkraampjes. Uiteraard wisten we al dat festivallen in Oost-Europa goedkoop was, maar zeker in deze tijd van inflatie is het een extra leuke meevaller.

Photo credits: Alive Coverage – Neversea

De start van een nieuwe grote speler

De verwachting is dat Neversea binnen een paar jaar uitgroeit tot gerenommeerde speler in de branche. Het kan zich na de vijfde editie eigenlijk al meten met de grote jongens. De mega productie die de organisatie dit jaar neer heeft gezet heeft gezorgd voor een memorabele verjaardagspartij. Zorg ervoor dat je dit spektakel voor volgend jaar in je agenda zet. Je kan je nu vast pre-registreren via de website van Neversea, zo ontvang je 20 euro korting op je ticket voor de volgende editie in 2024.

Neversea Logo

Neversea 2024

Locatie
Roemenië
Constanta, Roemenië
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen