Advertisement

070 Shake: van Soundcloud-artiest naar wereldster

070 shake werd als een van de laatste namen toegevoegd aan de Lowlands 2023-poster. Wie veel naar hiphop luistert kent de naam wellicht al door haar samenwerkingen met onder meer Kanye West en Pusha T. Maar onder het grote publiek kennen veel mensen haar nog niet. Tijd om daar verandering in te brengen dus: vandaag duiken wij in de carrière van 070 Shake.

Danielle Balbuena werd geboren op 13 juni 1997 in North Bergen, in de Amerikaanse staat New Jersey. Tijdens haar schooltijd speelde ze in het basketbalteam van haar school. Ook schreef ze poëzie. Nu, vele jaren later, is ze een grote ster binnen het hiphop-genre.

070 Collective en Soundcloud

Het begon allemaal in 2015. Haar naam dankt ze aan het 070-collectief, waar zij onderdeel van is. 070 is de postcode van bepaalde delen van New Jersey. Op 18-jarige leeftijd begon 070 Shake met het schrijven van eigen liedjes. Al snel had ze haar grote doorbraak op Soundcloud met de nummers ‘Proud’ en ‘Swervin’. Ze viel op door haar unieke stemgeluid.

Mensen vroegen zich af wie deze ‘guy’ nou was. Geen wonder dat ze na ongeveer een halfjaar tijd al opviel bij de groten der aarden. Namen als Kanye West en Pusha T zagen veel potentie in haar. Ze tekende bij G.O.O.D. Music, het label van Kanye West.

Eigen EP en album

Na getekend te hebben bij G.O.O.D. Music, stopte het succes zeker niet voor 070 Shake. Ze mocht mee met The 1975 tijdens hun Amerikaanse tour. Ze bracht als onderdeel van 070 een mixtape uit: The 070 Project: Chapter 1. Niet veel later was het tijd voor haar eigen EP Glitter. Ze omschreef de EP in een interview met Billboard als: “Dat je je op een donkere plek bevindt, je jezelf terugvindt en het allemaal uit gaat zoeken.”

In 2018 was ze te horen op zowel het album Ye van Kanye West als het album Daytona van Pusha T. Met al deze successen, kan een debuutalbum niet lang op zich laten wachten. Op 17 januari 2020 was het tijd voor Modus Vivendi. De productie lag in handen van niemand minder dan synthgod Mike Dean. Op dit album stonden de hits ‘Under the Moon’ en ‘Guilty Conscience’.

Grote doorbraak

Ongeveer een jaar geleden, op 3 juni 2022, kwam het tweede album van 070 Shake uit. Het album heeft de naam You Can’t Kill Me. Op dit album vertelt zij een verhaal over een relatie van begin tot eind. Geïnspireerd door een recent beëindigde relatie en hoe zij zich daardoor weer terug moest vinden. Het resultaat is een unieke blend van R&B en rap, vol met synths, elektrische gitaren, drums en de kenmerkende autotune op haar stem. Leuk feitje: Christine & The Queens produceerde samen met Mike Dean en Dave Sitek het nummer ‘Body’. Eind oktober had Shake haar grootste succes tot nu toe. Samen met de Britse zangeres Raye bracht ze het nummer ‘Escapism’ uit.

Haar festivalshows in 2023

070 Shake Setlist Powerstation, Auckland, New Zealand 2023

Wie eerder dit jaar op Down the Rabbit Hole was, heeft haar misschien al gezien. Ook live komen de nummers van 070 Shake goed tot hun recht. Haar setlist ziet er als volgt uit. Van werk van haar eerste EP, tot haar samenwerkingen met Kanye West. Alles komt voorbij. Ook bijzonder is het nummer ‘The Pines’, gebaseerd op het bijna 100-jaar oude nummer ‘In The Pines’, wat men vooral kent in de uitvoeringen van Lead Belly en Nirvana.

Met al deze hits en een goede livereputatie is er één ding zeker: het optreden van 070 Shake mag je niet missen als je naar Lowlands 2023 of Sziget 2023 gaat. Op Lowlands staat ze op zaterdagavond van 21:00 tot 22:00 in de India. Als je haar op Sziget wil zien, dan moet je op dinsdag vanaf 22:45 bij de FreeDome by MasterCard zijn. We zien je daar!

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.