Advertisement

7 lifehacks voor Sziget die je eerder had willen weten (het beste eten, bespaartips en meer)

Foto: Sziget 2023

Het Hongaarse Sziget Festival is een prachtige plek, maar met met een lengte van zes dagen is het soms ook best een uitputtingsslag. Des te fijner om goed te weten waar je moet zijn om het meeste uit je festival te halen. Dit zijn 7 lifehacks voor Sziget die iedere festivalganger zou moeten weten!

Foto: Sziget 2023

Dit is het beste eten van Sziget

Er is al een hoop verbeterd wat betreft het voedselaanbod op Sziget, met vooral veel meer diversiteit. Toch kun je soms ook nog wel de boot ingaan met veel te duur of slecht eten: je moet net even weten waar je moet zijn. De vuistregel is: de independent foodtrucks van lokale restaurants (zoals Zing, À Table en Smokey Monkies) zijn top, de algemene stands in Sziget-huisstijl worden beter vermeden.

Bij deze een lijst van de absolute toppers gekeken naar prijs, kwaliteit en hoeveelheid.

  • Zing Burger, in de foodcourt nabij de Dropyard. Veruit de beste burgers (ook vega), rijkelijk belegd en voor zo’n €10.
  • Smokey Monkies BBQ, langs de hoofdweg tegenover de Europe Stage. Geweldige barbecue met broodjes pulled pork/beef, spareribs of camambert. Een vullend avondgerecht voor €10.
  • Burrito Del Diablo, in de foodcourt bij de Magic Mirror. Verschillende soorten wraps met kip, gehakt of kaas en vooral lekker wat groenten, à €15.
  • Egg Variations, in de foodcourt nabij de Dropyard en bij de ingang van de Sziget Ville. Beste ontbijt van het festival: bijvoorbeeld 3 eieren met brood, ham en rauwkost, of een Full English Breakfast voor €11.
  • Bistro À Table, in de foodcourt nabij de Samsung Party Arena en bij de ingang van de Siesta Camping.
  • Crunchy, in de foodcourt nabij de Dropyard. Van dezelfde eigenaar als Zing, maar dan goede krokante kip. Ongeveer €10.
  • Raclette, tegenover de Merchandise Stand. Heerlijke warme kaasplank of goed vullende baguette voor zo’n €10.
  • Aldi, je moet er even voor in de rij staan, maar je haalt er voor ontbijt lekkere en spotgoedkope broodjes voor 50 cent of een maaltijdsalade uit de koelkast voor een vitamine boost.
Foto: Sziget 2023

Zo heb je een goedkoop mogelijk Sziget

Het leven is er de afgelopen tijd niet goedkoper op geworden, dus logisch dat je enigszins op je budget wil letten als je een week lang gaat festivallen. Waar Sziget vroeger te boeken stond als spotgoedkoop, zijn de prijzen de afgelopen paar jaar flink gestegen, met name voor het eten. Met onderstaande tips kom je je festival door zonder al te veel bloeden in je portemonnee.

  • Koop je festivalticket zo vroeg mogelijk, dat bespaart je zo tot 100 euro. De vele upgrade campings hebben heus hun voordelen, maar als je graag op je budget let kun je ook prima gewoon gratis kamperen.
  • Drink bier! Dat is nog altijd uitstekend betaalbaar. Niet meer zo goedkoop als vroeger, maar met €4,40 voor een halve liter Dreher nog altijd één van de goedkoopste festivals van Europa. Extra tip: er is een secret bar die bier voor €2,35 verkoopt – zie verderop in dit stuk.
  • … of anders wijn. Je kunt bij elke bar namelijk een fles met 1 liter sparkling wine (droog wit, zoet wit of rosé) voor €18 kopen. Daar zijn maar weinig mensen van op de hoogte, zelfs het barpersoneel zegt soms dat ze het niet hebben. Maar even aandringen en zeggen dat het toch echt op de kaart staat en voor je het weet komt ‘ie tevoorschijn.
  • Het water is gratis. Over het eiland zijn 4 grote watertappunten verspreid, dus als je een flesje leeg hebt of zelf een reusable cup meeneemt ben je in ieder geval altijd gehydrateerd. Let wel op, het water bij toiletten en douches is niet drinkbaar.
  • Sinds 2023 is elke foodstand verplicht om een budget optie aan te bieden voor maximaal 2500 HUF, iets meer dan 6 euro. Persoonlijk zijn we fan van liever een paar euro meer uitgeven voor grotere gerechten waar je een dagdeel mee vooruit kunt, maar zeker voor een tussendoor snackje zijn dit de beste opties.
  • Net buiten het terrein, op 10 minuten lopen, is een Auchan, een Hongaarse hypermarktketen. Hier vind je alles wat je maar zou willen voor een schijntje van het bedrag dat je binnen de festivalpoorten betaalt. Bier, flessen vodka of eten voor een paar euro. Officieel mag je geen alcohol mee het terrein op, maar als je creatief omgaat met lege waterflessen onderin je tas kom je er wel uit.
Foto: Sziget 2023

En zo de duurst mogelijke

Heb je meer geld dan je kan uitgeven? Zin om maximaal te spenden? Of gewoon een beetje wegdromen bij alles wat je toch nooit kan betalen? Op Sziget valt er nogal wat te upgraden. Dit zijn de extreemste mogelijkheden.

  • Koop een VIP ticket. Dat kost je 220 euro bovenop je festivalticket, in totaal 609 euro. Je kunt dan in 4 verschillende VIP area’s bij de grootste stages, waar je eigen barren, foodstands en toiletten hebt. Je staat dan vrijwel nooit in de rij en bij de main stage kun je bovendien op een verhoogd deck staan voor perfect zicht op de grootste acts. Je kan dit ook voor 1 dag kopen, dan kost het 85 euro.
  • Upgrade je VIP-ticket met een all-inclusive skybox. Wil je helemaal knallen met die show? Dan kun je een skybox kopen in de main stage VIP area. Voor zo’n 400 euro per dag (of 2000 euro voor het hele festival) krijg je een eigen afgesloten ruimte nog boven het normale VIP-deck, inclusief table service, onbeperkt drank en onbeperkt eten.
  • Haal de duurste champagne van het festival à 900 euro. Zoals je hierboven al las kun je op dit festival flessen sparkling wine halen voor 18 euro, maar je kan ook gaan voor de allerduurste champagne. Dat is een magnumfles van vele liters, geserveerd in een luxe houten box, en als je ‘m bestelt komt het voltallige barpersoneel met vuurwerk op je af.
  • Slaap in de fancy cabin op de Sziget Ville. Dan heb je je eigen 2-persoons hutje op het festival, met echte bedden met matrassen, stroom en een kluis. De kosten: 1000 euro, plus 150 euro per persoon voor het verplichte campingticket.
Foto: Sziget 2023

Er bestaat een Secret Stage & Secret Bar

De secret stage is elk jaar berucht op Sziget. Is ‘ie er wel of is ‘ie er niet? Soms moet je door een dixie, soms moet je het wachtwoord weten voor een beveiliger je doorlaat. In 2023 kunnen we in ieder geval verklappen dat ‘ie er is, maar hier vertellen waar zou de pret bederven. Het barpersoneel in de buurt van de Magic Mirror is in ieder geval doorgaans vrij behulpzaam!

Naast de geheime stage is er ook een bar die bier voor €2,35 verkoopt, ongeveer de helft van bij andere barren. Deze zit in de buurt van de Europe stage, aan de weg die er tegenover loopt. Dit geheimpje heeft zich echter wel vrij snel verspreid en inmiddels zijn de rijen er in de avond niet voor de poes.

Foto: Sziget 2023

Met Bolt kom je het snelst in en uit de stad

Vergeet Uber. Bolt is de sponsor van Sziget en veruit de meest gebruikte app voor taxi’s in Boedapest. Het bedrijf heeft een eigen standplaats direct bij de H-Brug ingang van het festival. Via de app boek je een taxi, die doorgaans binnen een minuut bevestigt. Zo kom je in no-time in en uit de stad.

Op de absolute piektijden kan het wel eens chaotisch zijn bij deze stand. Bolts kunnen dan niet altijd doorrijden naar een ophaalpunt. Op deze momenten kan het lonen om toch de ‘reguliere’ taxi-rij te pakken. Let er dan wel op dat je van tevoren een prijs afspreekt: voor zo’n 15 euro kun je doorgaans prima naar de stad.

Foto: Sziget 2023

Je kunt je bekers inwisselen voor tokens

Net als op veel andere festivals is er op Sziget een statiegeldsysteem van kracht, waarbij je geld betaalt voor een cup als je die niet inlevert. Het staat nergens aangegeven, maar je kunt bij alle barren deze cups ook inleveren voor tokens. Die zijn een stuk makkelijker bij je te houden dan de cups, als je even niks meer hoeft te drinken.

Het Sziget Passport is de best mogelijke gids

Soms is het aantrekkelijk om alleen de grote acts te bezoeken op Sziget, zeker als je bijvoorbeeld in de stad slaapt. Maar het festival heeft zo ontzettend veel te bieden, zoals een compleet circus, theater en dans, een gaybar, een sportzone, een plek om te gamen en nog veel meer. Je vindt al deze plekjes in het Sziget Passport dat je krijgt bij binnenkomst.

Op de eerste pagina’s van het Sziget Passport vind je bovendien een ruimte waar je al deze plekken kunt laten afstempelen, mits je daar binnen bepaalde tijden bent. Als je hier een keer een dagje voor uittrekt, heb je in één keer een goed beeld van het festival en weet je zeker dat je niks hebt gemist.

Hier check je het Sziget Passport 2023 online.

Heb je nog aanvullingen op deze lijst? Sharing is caring! Stuur ons een DM via Instagram.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.