Advertisement

Amnesty en Oxfam weigeren Lowlands donatie; festivaldirecteur noemt ophef “ongelooflijke domheid”

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Amnesty International en Oxfam Novib gaan de donatie van Lowlands die voortkomt uit een charity fee voor genodigden niet accepteren. Ze voelen zich daar ongemakkelijk bij, laten ze desgevraagd weten aan Adformatie. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg noemde de ophef rondom de verplichte bijdrage in Het Parool eerder van een ongelooflijke domheid.

Eerder dit jaar ontstond ophef toen Lowlands aankondigde een charity fee van 10 euro te gaan vragen voor alle genodigden. Dat zijn voor een deel journalisten van nieuwsmedia, maar ook influencers, mensen van platenlabels en andere relaties van het festival.

Vooral vanuit de eerste groep kwam veel stampij over het plan. Zij vinden dat een verplichte bijdrage vrije nieuwsgaring in de weg staat. Onder meer de NOS, AD en persbureau ANP zijn om deze reden dit jaar niet op Lowlands. Andere partijen die eerder bezwaar maakten, zijn er uiteindelijk toch gewoon bij, zoals Volkskrant en NRC. Zie ook dit overzicht bij Villamedia.

De voornaamste kritiek is niet de hoogte van het bedrag, maar het principe dat er een tegenprestatie wordt gevraagd voor het doen van verslag. Dat zou niet rijmen met vrije en onafhankelijke nieuwsgaring. Dat ‘gratis toegang tot Lowlands’ ook al een vorm van een tegenprestatie is, waarmee net zo goed een afhankelijkheid tussen beide partijen wordt aangegaan, wordt door geen van de media over gerept.

Niet accepteren

Het opgehaalde bedrag zou ten goede komen van de charity partners van Lowlands: Amnesty International, Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. Die eerste twee organisaties laten nu aan Adformatie weten dat zij niet van tevoren op de hoogte waren gesteld van de toegangsfee voor journalisten en zich daar ongemakkelijk bij te voelen. Ze zullen daarom de schenking niet accepteren.

Stefan Verwer, eindverantwoordelijk voor communicatie bij Oxfam Novib: “We vinden het fijn als mensen geld aan ons doneren, maar niet als ze het niet voor het kiezen hebben maar gewoon verplicht zijn gesteld de fee te betalen.” De organisatie heeft de kritiek ook overgebracht aan Lowlands, die in een reactie aan het AD aangeeft na het festival met hen in gesprek te gaan.

Dubbele standaarden

Eerder deze week verscheen in Het Parool een interview met Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Daar werd hij – nog voordat bekend werd dat de goede doelen de donatie niet zouden accepteren – gevraagd naar de ophef rondom de charity fee. Hij vertelde dat “totaal niet aan te hebben zien komen”, en het bovendien van “een ongelooflijke domheid” te vinden.

Van Eerdenburg: “Ik dacht: what the fuck gebeurt hier!? Een journalist zou kunnen zeggen: ‘Ik laat me niet fêteren door de organisatie en wil volkomen onafhankelijk zijn, ik betaal die 300 euro zelf, dan kan ik ze afslachten als ik dat wil.’ Maar ook journalisten die hier gratis binnenkomen en ons afslachten, krijgen het jaar erna weer gewoon een kaart.”

De festivaldirecteur legt uit dat een charity fee niet ongebruikelijk is in de festivalwereld. Ook wijst hij op de dubbele standaarden van media: “De NOS komt niet, nee. Om principiële redenen. Dezelfde NOS die wel bakken geld betaalt om verslag te kunnen doen van het WK in Qatar, waar ze de persvrijheid nou ook weer niet heel erg hoog hebben zitten.”

Hoge opbrengst

Journalisten en andere genodigden kunnen op Lowlands gebruikmaken van een speciale press/guest area, in The Barn naast de Heineken-stage. Daar kunnen ze in alle rust werken en chillen, biertjes drinken uit glas, bereiden koks het eten en zijn stopcontacten met stroom.

Van Eerdenburg: “Dat kost ze allemaal niets, waar ik geen enkel probleem mee heb. Maar het leek me ook niet gek als die mensen een bijdrage aan het goede doel zouden geven. Een verplichte bijdrage, ja. Je kunt in die perstent ook een collectebus neerzetten natuurlijk, maar dan zit daar aan het eind van het weekend 2100 euro en 83 cent in. Een verplichte bijdrage van een tientje per gast is veel effectiever.”

De lijst met genodigden bestaat voor festivals doorgaans uit zo’n 10% van de capaciteit. Hoewel deze aantallen voor Lowlands niet bekend zijn, zou het neerkomen op zo’n 5.500 niet betalende bezoekers. Dat betekent een opbrengst voor het goede doel van 55.000 euro. Wat Lowlands nu met het geld gaat doen, is (nog) niet bekend.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.