Dit kun je al doen op de donderdag van Lowlands 2023

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

De tijden dat Lowlands op vrijdag begon, liggen al even achter ons. Wat begon als een spontaan kampeerfeestje op de avond voor aanvang van het festival, is inmiddels uitgegroeid tot een haast volwaardige festivaldag. Ook op Lowlands 2023 is er weer genoeg te beleven op de donderdag. Een overzicht.

Twijfel je nog of je op donderdag of op vrijdag naar Lowlands komt? Als het aan ons ligt, ga je gewoon voor dat eerste. Want de donderdag van Lowlands is speciaal. Het terrein is maar zeer beperkt open: je kunt alleen terecht op Cape Lowlands, waar onder andere de stages Bravo en India staan. Maar de sfeer op donderdag is ongeëvenaard!

Heerlijk om op donderdag alvast je tentje neer te zetten en al je vrienden weer te zien. Je kunt alvast lekker bijkletsen en het weekend voorbeschouwen, zodat de administratie achter de rug is en je vrijdag rechtstreeks doorkunt naar je favoriete act!

Ondanks dat het terrein maar gedeeltelijk geopend is, kun je je alsnog vermaken op de donderdag van Lowlands. Om 12:00 gaat Cape Lowlands namelijk open. In 2023 staan daar de volgende dingen op het programma.

Silent Disco (Bravo, India)

Het meest berucht op de donderdag is de silent disco, die doorgaat onder de naam ‘Lowlands Headphone Disco’. Er zijn weer 30.000 koptelefoons gereserveerd die je kunt afhalen tegen 5 munten borg. Dat kan vanaf 15:00, waarna tussen 17:00 en 03:00 de disco begint.

Als je afstemt op kanaaltje Bravo luister je voornamelijk naar dance en hiphop tunes, en vanuit de India worden pop, rock en indie tracks uitgezonden. Tot slot is er een derde kanaal met Lowlands Radio. Vanwege het draadloze karakter hoef je natuurlijk niet per se daadwerkelijk in die tenten te staan, en kun je alle kanalen overal ontvangen.

De silent disco is in het leven geroepen omdat Lowlands op donderdag geen vergunning heeft om all-out te gaan met het geluid, maar is inmiddels eigenlijk niet meer weg te denken als vast programma-onderdeel. Alle favoriete festival anthems komen die avond vast voorbij en of je nou een koptelefoon hebt of niet: meeschreeuwen zul je!

Line-up Bravo

Line-up India

Hacienda

Liever geen koptelefoon op? In de Hacienda gaat de muziek gewoon over de speakers, maar wel op een zachter volume. Hier draaien onder andere Patrick Sojuju, Turne en Shady Lady. De Hacienda start om 16:30 en sluit om 02:30 weer af.

ArmadiLLow

De ArmadiLLow is misschien wel het hart van Lowlands. Dit is de plek waar als eerste de muziek te horen is (vanaf donderdag 12:00 uur) en waar de muziek ook het langste doorgaat (tot maandag 10:00 uur). En tussendoor? Dan stopt de muziek gewoon nooit! In deze 24 uurs-area kun je permanent terecht voor beats, festivaldisco’s en toevallig ook voor een heerlijke foodcourt (met onder andere… jawel.. Hans Worst!).

Elke dag wordt de ArmadiLLow gehost door een ander onlineradiostation. Op donderdag wordt dit afgetrapt met RARARADIO. Na hun hosting wordt er hier bovendien gedraaid door onder andere Sjefke de Kok, Robob en Rosa & Lowie. Tot de zon opkomt!

Camping

De ‘Lowlands-donderdag’ begon origineel als een campingfeestje. En misschien is dat ook nog steeds wel het leukste om te doen op donderdag. Lekker aan je tentenkamp werken, de eerste broodjes knak opwarmen en in een oerhollands kringetje bijkletsen.

De hoofdprogrammering van Lowlands start vrijdag om 10:30 met het programma ‘Alleen Maar Winnaars’ van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) in de Adonis. Niet lang daarna (11:30) is er ook een yogasessie in de India. Muziek is er vanaf 12:30, met respectievelijk NONCHELANGE in X-Ray, S10 in de Bravo en Joost in de Alpha.

Mis niks van Lowlands 2023

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in Biddinghuizen met voorbeschouwingen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.