Advertisement

Into The Great Wide Open 2023: Op festivalvakantie in eigen bubbel

Je pakt je auto vol met kampeerspullen en stapt na een flinke tocht op een gigantische boot. De zeelucht die je tegemoet komt wekt direct een vakantiegevoel op. Je denkt dat de festivalzomer voorbij was? Nee hoor, daar is Into The Great Wide Open 2023.

Op Vlieland wonen gedurende het jaar gemiddeld zo’n 1.200 mensen, maar één keer per jaar vervijfvoudigt de populatie. De verschillende campings, hotels en airbnb’s stromen dan vol met muziekliefhebbend volk dat de oversteek naar de Wadden maakt. Muziekliefhebbend volk van alle leeftijden, welgezegd. Het is niet ongewoon dat een kind en een bejaarde naast elkaar staan te genieten van al het moois. Bijvoorbeeld bij Nusantara Beat, waar een peuter de voorste monitoren opgehesen is om goed uitzicht te hebben en daarmee direct naast een professionele fotograaf staat.

Susan Bijl en espresso martini’s

Duur is het wel om je hele familie mee te nemen naar Into The Great Wide Open. Los van het kaartje, ben je nog geld kwijt aan de boot, parkeerplek en accomodatie. Ook dit had een Susan Bijl-dragend publiek dat gemakkelijk een Pad Thai van 17 euro kan betalen als gevolg. De glijbaan in de vorm van de Domtoren en de hoeveelheid tenten met espresso martini’s bevestigen dit beeld. Maar ook geeft dit een bepaalde rust en gemoedelijkheid. Door de eensgezindheid zijn er weinig onenigheden en is er bijvoorbeeld veel dankbaarheid naar de artiesten.

Foto: Rogier Boogaard

Bovenaan de poster

Bij aankomst aan land ben je binnen tien minuten bij het grootste veld van Into The Great Wide Open. Het Sportveld is een prettig veld om een band als Altin Gün in een intieme setting te bekijken, maar valt in het niet bij het zien van de andere stages. De Open Plek, tussen de naaldbomen, staat hierbij stipt op één. Ernaartoe lopen is een avontuur an sich. Bij aankomst op het ongelijke terrein, als de zon tussen de bomen heen schittert, maakt het eigenlijk bijna niet meer uit wie er staat te spelen. De omgeving geeft elke klank direct een magisch tintje mee.

Dat betekent niet dat er op Into The Great Wide Open 2023 muzikaal niets te beleven valt. Namen die op andere festivals onderaan de poster verschijnen, krijgen hier een prominente spot op het programma. Agar Agar, op Down The Rabbit Hole net iets te dichtbij Fred Again… in de Fuzzy Lop geprogrammeerd, kreeg hier een headlinepositie. Maar ook een act als Arooj Aftab krijgt hier met haar Oosterse klanken met gemak het hele veld stil.

Foto: Sjoerd Knol

Maar het ultieme muzikale hoogtepunt is voor veel bezoekers niet te vinden in live-acts. Een extatisch publiek begint zich op de laatste (korte) dag rond vijven langzaam op het Sportveld te verzamelen voor St. Paul. Traditiegetrouw sluit de dj het festival af met een drie uur durende set, voor een groep mensen die het hele weekend nog niet zo hard gehost heeft. Afsluitend wordt hij letterlijk op schouders getild. 

En dan is het klaar?

Eerlijk is eerlijk, Into The Great Wide Open is geen festival dat bekend staat om een uitgebreid nachtprogramma. In campingzaaltje De Bolder kun je tot een uur of drie nog keihard dansen op acts als Ineffekt en Tsepo, maar daar vormen zich snel lange rijen. Gelukkig is daar het strand, waar de echte nachtbrakers zich onder de sterrenhemel kunnen melden. Bij een knetterend vuurtje kan iedereen elkaar nog een beetje beter leren kennen. En met de duinen als strijdtoneel worden de nachten ineens nog een stuk interessanter voor velen.

Op Into The Great Wide Open 2023 is, als je het kunt betalen, voor alle leeftijden wat te beleven. De prachtige locaties en vredelievende crowd zorgen voor een ideale situatie om de onderkant van de line-up die je op andere festivals hebt gemist tóch nog te zien. En mocht je je vermaak niet op het festivalterrein hebben gevonden, is er altijd nog het strand.