Advertisement

Review: Hullabaloo 2023 is een mooi instapfestival voor nieuwe festivalgangers

Hullabaloo 2019
Photo: Irene Schelwald / Festileaks

Op zaterdag 2 september was het Groningse Stadspark het decor van Hullabaloo 2023. Deze derde editie bevestigde de status van ‘hét festival van het Noorden’ als een fantastisch instapfestival, een belangrijk evenement om een nieuwe generatie festivalgangers kennis te laten maken met livemuziek.

Hullabaloo is sinds 2019 het belangrijkste popfestival van Groningen. Met relatief lage ticketprijzen en grote headliners als Armin van Buuren en De Jeugd Van Tegenwoordig weet het evenement een jong publiek aan zich te binden. Bovendien zijn tijdens deze derde editie ook de logistieke problemen van vorig jaar verholpen. En dat maakt Hullabaloo 2023 een zeer geslaagde festivaldag.

Jong publiek

Er is een duidelijke tweedeling in het publiek op Hullabaloo. Overdag is het zigzaggen tussen de picnickleedjes van gezinnen die genieten van de zon en de begeleidende muziek van Rondé en BLØF . ’s Avonds zijn er vooral heel veel groepen jongeren, middelbare scholieren voor wie dit de eerste kennismaking is met de wereld van festivals en livemuziek. En precies daarom is dit zo’n waardevol evenement. Hullabaloo is eigenlijk het enige grote popfestival in de regio, en dient zo als perfect instapmodel voor een nieuwe generatie festivalgangers.

In tegenstelling tot Lowlands en Pinkpop, waar grote internationale namen gepaard gaan met hoge ticketprijzen, doet Hullabaloo namelijk duidelijk z’n best om toegankelijk te zijn voor jongeren. De ticketprijzen van € 60,- tot € 70,- zijn tegenwoordig echt schappelijk, zeker voor de hoeveelheid relatief grote namen die je daarvoor terugkrijgt. Daartegenover staat dan wel weer een vrij hoge bierprijs – zeker hoger dan Lowlands en Pinkpop. Maar als 16-jarige heb je daar, als het goed is, minder last van.

Volle line-up

Met Armin van Buuren, in 2019 nog afsluiter op Pinkpop, en De Jeugd Van Tegenwoordig, vers van hun zegetocht op Lowlands 2023, heeft Hullabaloo twee hele grote headliners te pakken. Maar daar blijft het niet bij. Van Merol en Maan tot Flemming en Blanks, plus de hitkanonnen van Goldband – de grote popiconen van het moment zijn allemaal aanwezig op de line-up. Tel daar de gelikte show van Zara Larsson, de enige internationale act, bij op en je hebt een strak pop-programma. Het is misschien niet de meest unieke line-up, maar biedt wel precies wat de bezoekers willen zien. Ook daarin lijkt het festival dus goed aan te voelen wat voor haar publiek belangrijk is.

Bovendien heeft Hullabaloo een mooie binding met de stad Groningen en dient zo ook als kennismaking met het geweldige Groningse nachtleven. Het bekende feestcafé Shooters heeft z’n eigen Secret Stage en lokale evenementenorganisators KopjeK en Misfit hosten een technotent en een openlucht gay-bar. Een gemiste kans is wel dat deze lokale connectie niet wordt doorgetrokken naar het eten. Dit bestaat voornamelijk uit anonieme friet- en burgertenten, in plaats van bijvoorbeeld foodtrucks van Groningse restaurants.

Gespreide drukte

Hullabaloo 2022 had nog verschillende logistieke problemen. Met name het McDonalds-debacle sprong eruit: de rijen voor etenskraampjes waren zo lang dat de crew McDonalds moest uitdelen om de gemoederen te bedaren. Dit jaar is daar gelukkig niks meer van te merken. Op piektijden (net voor Goldband) moet je wel even wachten op je frietje, maar als je die ook maar enigszins vermijdt zijn er eigenlijk weinig rijen.

Het festival is de hele dag erg druk, maar deze drukte lijkt vrij goed verspreid te zijn. De families met hun picnickleedjes maken ’s middags de dienst uit maar worden dan langzaam vervangen door groepjes jongeren die vooral ’s avonds aanwezig zijn. De grootste acts – Armin van Buuren en De Jeugd Van Tegenwoordig – staan tegenover elkaar, waardoor het bij beide niet overvol is. Natuurlijk jammer dat je deze dus niet allebei kunt zien, maar het komt de sfeer wel ten goede.

Jong en enthousiast

En met die sfeer zit het sowieso wel goed op Hullabaloo. Het jonge publiek is de hele dag enthousiast en zingt hard mee met de vele hitjes die op het Stadspark worden afgevuurd. Bovendien is het festival zelf – met alle kleurrijke decoraties en podia – net zo jong en enthousiast. Deze zaterdag is pas de derde editie, maar belooft veel goeds voor de toekomst. Als Hullabaloo de binding met het publiek, de stad Groningen en de regio nog verder kan verstevigen, kan het zomaar eens uitgroeien tot een noordelijk Paaspop of Zwarte Cross – om maar eens twee ervaren regionale instapfestivals te noemen.