5 onmisbare artiesten op de line-up van Super-Sonic Jazz Festival 2023

Kara Jackson

Het Super-Sonic Jazz Festival in Paradiso presenteert deze week weer heel wat artiesten die jazz met andere genres vermengen. Heb je daar eigenlijk wel zin in, maar weet je niet goed wat te kiezen of waar te beginnen? Dan helpen wij je heel graag een flink eind op weg met onze vijf favoriete artiesten op de line-up!

1. Kara Jackson (vrijdag)

Super-Sonic Jazz Festival is geen puur jazzfestival. Er staan zelfs artiesten die helemaal geen jazz spelen, zoals de 23-jarige Kara Jackson uit Chicago. Die brak eerst door als dichteres, en begeleidt haar kale maar complexe folksongs zelf op gitaar. Omdat ze zich van traditionele songstructuren weinig aantrekt en regelmatig vergeleken wordt met Nina Simone is dit echter toch een toepasselijke boeking. Al liet Jackson voor zover wij weten niet Simone op haar huid tattoeëren, maar wel grillige folkies als Joan Baez, Pete Seeger, Daniel Johnston en Joanna Newsom.

2. Sam Gendel (vrijdag)

Saxofonist Sam Gendel haalt een volstrekt uniek geluid uit zijn in minder getalenteerde vaak voorspelbaar klinkende instrument. Dat was eerder al te horen op enkele tracks van albums als Father of the Bride van Vampire Weekend en Set My Heart on Fire Immediately van Perfume Genius. Maar wie zijn eigenzinnige aanpak ten volle wil laten doordringen, moet echt zijn soloplaten horen. Op doorbraakplaat Satin Doll gaf hij in een 2020 een überhippe update aan platgekauwde klassiekers als ‘Afro Blue’, ‘In a Sentimental Mood’ en ‘Freddie Freeloader’. Op COOKOUT vorig jaar deed hij iets vergelijkbaars met R&B-songs van Beyoncé, Aaliyah en (slik) Boyz II Men.

3. Kassa Overall (zaterdag)

Ook drummer Kassa Overall zette de afgelopen jaren zijn hoogsteigen sound in de verf door jazzklassiekers eerst uit te kleden en in stukjes te hakken om ze dan naar zijn stokjes te doen dansen. Bij hem werd ‘In a Sentimental Mood’ ‘2 Sentimental’, een mijmerende raptrack waarin hij uit de doeken doet hoe verdomd moeilijk het is om de touwtjes aan elkaar te knopen als je je inkomen op concerten bij elkaar moet drummen. Op zijn grensverleggende nieuwe plaat Animals krijgt hij nu eens het gezelschap van vooruitstrevende jazzpianisten als Vijay Iyer, Craig Taborn en Kris Davis, dan weer van ongrijpbare rappers als Danny Brown en Shabazz Palaces. Maar ook zonder al die star power zal hij Paradiso zonder twijfel helemaal inpakken.

4. Theo Croker (zaterdag)

De kans is groot dat Kassa Overall ook even op het podium opduikt bij trompettist Theo Croker(en/of andersom). Hij speelde namelijk drums op de vier recentste albums van Croker, waarop die laatste helemaal in de geest van het festival sfeervolle jazz vermengt met funk, hiphop en elektronica. Op de nieuwe plaat Love Quantum krijgt hij daarbij onder meer vocale steun van Teedra Moses, Jamila Woods en Wyclef Jean. Een inspirerende kruisbestuiving, maar als we op zijn eerdere passages mogen voortgaan, is de kans groot dat Croker live liever weer wat dieper in de jazz duikt.

5. Kokoroko (zaterdag)

De achtkoppige Londense band Kokoroko – wazige band pics zijn echt in de mode dit jaar – ken je misschien al, want ze verzeilden eerder al op onder meer Down the Rabbit Hole 2021 en Pukkelpop 2022. Ook daar kreeg hun aanstekelijke mix van jazz en Afrobeat de mensen aan het dansen, maar ze bleven er wel een beetje de vreemde eend in de tent, natuurlijk, een amusant buitenbeentje. Op Super-Sonic Jazz daarentegen zijn ze zowat ’top of the bill’, en vindt zowat iedereen hun soort muziek het einde. Het kan dus haast niet anders of het dak gaat eraf zaterdag in Paradiso.