Advertisement

50 platen van artiesten op de line-up voor North Sea Jazz 2023 die je echt nog moet horen, deel 2 (2019-2023)

Op 8 juli 2023 is het eindelijk weer tijd voor North Sea Jazz. Om je helpen de weg te vinden tussen de honderden artiesten op de line-up zijn hier 50 platen die je volgens ons zeker nog moet horen. In deel 1 doken we in de discografieën van de meest iconische artiesten op de line-up. Deel 2 zoomt in op recente platen.

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Check de lijst op Spotify! →

26. Terri Lyne Carrington – Waiting Game (2019)

Terri Lyne Carrington speelde drums op ‘Chamber Music Society’ (zie 22) van Esperanza Spalding, dit jaar artist-in-residence. Bij wijze van wederdienst speelt Spalding hier bas op de Joni Mitchell-cover ‘Love’ en de vierdelige improsuite ‘Dreams & Desperate Measures’. Een prachtige afsluiter voor een uitstekende dubbelaar die afrekent met het eindeloze wachten op gerechtigheid in de VS. Op North Sea Jazz speelt Carrington dit jaar New Standards, met onder meer een cover van Brandee Younger (zie 49), en Spalding komt ook even langs.

Line-up: Terri Lyne Carrington, Aaron Parks, Matthew Stevens, Kassa Overall, Esperanza Spalding, Morgan Guerin, Nicholas Payton, Malcolm-Jamal Warner, Meshell Ndegeocello, Mark Kibble, Debo Ray, Rapsody, Kokayi, Maimouna Youssef, Raydar Ellis

(De namen van muzikanten die er dit jaar bij zijn op North Sea Jazz staan in het vet.)

27. Lizzo – Cuz I Love You (2019)

Popster Lizzo sluit zondag de grote Nile-hal af en is daarmee één van de headliners van North Sea Jazz. Haar major label-debuut is Melissa Jefferson ten voeten uit: het is veel, het is luid, het is clever, het is rotaanstekelijk. Haar song ‘Tempo’ – ‘Slow songs, they for skinny hoes, can’t move all of this here to one of those. I’m a thick bitch, I need tempo‘ – is één van onze favoriete floorfillers van de afgelopen jaren. Op Glastonbury speelde Lizzo onlangs ‘Die Zauberflöte’ op haar dwarsfluit, hopelijk haalt ze voor North Sea Jazz haar jazz flute nog eens boven.

28. Branford Marsalis – The Secret Between the Shadow and the Soul (2019)

Terwijl broer Wynton op North Sea Jazz de strak gecomponeerde big band jazz opnieuw tot leven wekt, laat Branford Marsalis zijn trouwe kwartet steeds meer de vrije loop. Deze recente zoektocht naar het geheim tussen schaduw en ziel bevat behalve eigen nummers van de bandleden ook composities van de eigenzinnige pianisten Andrew Hill en Keith Jarrett. Wie in 2019 het vijfsterrenconcert van dit kwartet in TivoliVredenburg in Utrecht zag, weet dat ze geheel terecht werden uitgenodigd om zondag de grote Hudsonzaal af te sluiten.

Line-up: Branford Marsalis, Joey Calderazzo, Eric Revis, Justin Faulkner

29. Artemis (2020)

Het debuut van de supergroep Artemis deed ons in het pandemiejaar 2020 dromen van een concert waarop de 7 vooraanstaande vrouwelijke jazzcoryfeeën op de albumcover van deze prachtplaat samen op het podium zouden staan. Die wens gaat op North Sea Jazz slechts gedeeltelijk in vervulling, want zowel live als op de inmiddels verschenen opvolger moeten we het helaas zonder Cécile McLorin Salvant en Melissa Aldana stellen. Maar met onder meer Allison Miller en bandleider Renee Rosnes aan boord is er aan star power nog steeds geen gebrek.

Line-up: Renee Rosnes, Cécile McLorin Salvant, Melissa Aldana, Ingrid Jensen, Anat Cohen, Noriko Ueda, Allison Miller

30. Gregory Porter – All Rise (2020)

Zijn warme, tijdloze soulstem en inspirerende, toegankelijke songs deden Gregory Porter uitgroeien tot één van de populairste jazz-zangers van het moment – vorig jaar stond hij zelfs in de Ziggo Dome. Songs als ‘Concorde’ en ‘If Love Is Overrated’ illustreren meteen waarom hij zo’n breed publiek bereikt – en waarom sommige doorgewinterde jazzfans hem wat te glad vinden. Er staan op deze plaat – zijn beste, volgens ons – ook gedurfdere songs, zoals ‘Merchants of Paradise’, over kindsoldaten. Maar zelfs die hapt eigenlijk vlotjes weg.

Line-up: Gregory Porter, Tivon Pennicott, Chip Crawford, Ondrej Pivec, Jahmal Nichols, Emanuel Harrold

31. Róisín Murphy – Róisín Machine (2020)

Op de nieuwe plaat Hit Parade is het nog wachten tot september, dus zouden wij hier graag nog eens een lans breken voor Róisín Machine, het uitstekende vorige album dat het ongrijpbare popicoon Róisín Murphy in samenwerking met producer Crooked Man in 2020 op de wereld losliet. Haar concert in Utrecht vorig jaar was misschien wel het allerbeste feestje waarop we in de staart van de pandemie verzeild zijn geraakt, en we twijfelen er niet aan dat ze met haar tegelijk losbandige en doordachte performance ook North Sea Jazz op zijn kop zal zetten.

32. Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert (2021)

Grey Area van Little Simz was in 2019 al een hele goede plaat, maar met het tegelijk epische en uiterst persoonlijke Sometimes I Might Be Introvert trad de Brits-Nigeriaanse Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo pas echt tot het pantheon der groten toe. Haar shows op Primavera Sound en in de Melkweg vorig jaar waren een triomf van een artiest die blaakte van zelfvertrouwen. Op Core stond ze deze zomer zonder haar uitstekende liveband, maar hopelijk brengt ze die wel mee naar North Sea Jazz, want nummers als ‘Point and Kill’ komen zo het best tot hun recht.

33. Kenny Garrett – Sounds from the Ancestors (2021)

Voor meer Nigeriaanse vibes kan je zaterdag bij saxofonist Kenny Garrett terecht, van de onweerstaanbare groove in ‘For Art’s Sake’ tot de Yoruba chants in het titelnummer. Garrett en gezelschap eren niet alleen de muziek van hun voorouders op het Afrikaanse continent, maar ook de verwante klanken uit de Caraïben en de Afrolatijnse cultuur. Aan de drums zit Ronald Bruner Jr. – broer van Thundercat – die eerder ook meespeelde op The Epic van Kamasi Washington, You’re Dead! van Flying Lotus en To Pimp a Butterfly van Kendrick Lamar.

Line-up: Kenny Garrett, Maurice Brown, Vernell Brown, Johnny Mercier, Corcoran Holt, Ronald Bruner Jr., Rudy Bird, Lenny White, Pedrito Martinez, Jean Baylor, Chris Ashley Anthony, Sheherazade Holman, Linny Smith, Dwight Trible

34. Snarky Puppy – Empire Central (2022)

De publiekslievelingen van Snarky Puppy staan, als wij goed kunnen tellen, voor de zevende keer op North Sea Jazz dit jaar. Op hun meest recente album, de dubbelaar Empire Central, zijn ze er – live met publiek in de studio – eindelijk in geslaagd om de energie van hun concerten op plaat te vatten. Wie te jong is om ooit Weather Report, Parliament/Funkadelic of Freddie Hubbard te hebben gezien op North Sea Jazz, of heimwee heeft naar de gloriejaren van funk, fusion en rhythm & blues kan bij deze jonge honden zijn hart ophalen.

Line-up: Bob Reynolds, Chris Bullock, Jay Jennings, Mike Maher, Zach Brock, Shaun Martin, Bobby Sparks, Bill Laurance, Justin Stanton, Keita Ogawa, Marcelo Woloski, Nate Werth

35. Jeff Parker – Mondays at the Enfield Tennis Academy (2022)

Het soloconcert van gitarist Jeff Parker – ook lid van de postrockband-in-winterslaap Tortoisewas één van de hoogtepunten van de afgelopen editie van Le Guess Who? North Sea Jazz wordt zo mogelijk nog beter, want daar staat hij met het kwartet dat het kloppende hart vormt van deze schijnbaar telepathische livesessies. Die werden opgenomen in een bar in L.A. (vernoemd naar een tennisclub uit het boek Infinite Jest van David Foster Wallace), maar we hebben een donkerbruin vermoeden dat dit viertal het ook in Ahoy heel gezellig zal maken.

Line-up: Jeff Parker, Josh Johnson, Anna Butterss, Jay Bellerose

36. Walter Smith III & Matthew Stevens – In Common III (2022)

Walter Smith III stond ooit op North Sea Jazz met Ambrose Akinmusire en NEXT Collective, maar is dit jaar in geen velden of wegen te bekennen. De vier andere kleurrijke namen op de cover van dit bruisende album figureren gelukkig wel allemaal op de affiche dit jaar – Terri Lyne Carrington, Matthew Stevens en Kris Davis spelen samen hun ‘New Standards’ op vrijdag, Davis en Dave Holland staan meteen daarna op hetzelfde podium met Holland’s nieuwe kwartet. Maar hier hoor je ze dus allemaal tegelijk, en dat klinkt voorspelbaar verrukkelijk.

Line-up: Walter Smith III, Matthew Stevens, Kris Davis, Dave Holland, Terri Lyne Carrington

37. Gerald Clayton – Bells on Sand (2022)

Pianist Gerald Clayton vervoegt dit jaar het kwartet van Bill Frisell, maar we zouden je hier toch graag ook even warm maken voor het prachtige, dromerige album Bells on Sand dat hij vorig jaar zelf opnam. Hij krijgt daarbij soms het gezelschap van de legendarische saxofonist Charles Lloyd, in wiens band hij ook heeft gespeeld, en zijn vader, bassist John Clayton. Maar het is zijn eigen betoverende pianospel dat dit album boven zichzelf uit doet stijgen. Zijn soloset op het Amersfoort World Jazz Festival vorig jaar was adembenemend.

Line-up: Gerald Clayton, John Clayton, Justin Brown, Charles Lloyd, MARO

38. Binker Golding – Dream Like a Dogwood… (2022)

Ook saxofonist Binker Golding staat dit jaar elders op de loonlijst, bij de uitvoering van Coltrane’s Africa/Brass onder leiding van Charles Tolliver (zie 1). Maar we willen je toch ook dit opmerkelijke album niet onthouden, waarop het Londense jazzfenomeen onbeschaamd de Americana omarmt, en met zijn kloeke saxofoonspel jazz, soul, blues en zelfs countryrock door elkaar heen rijgt. Hopelijk strijkt hij binnenkort ook met deze band en dit repertoire nog eens neer in Nederland. Misschien kan Ramblin Roots dit jaar nog een streepje jazz gebruiken?

Line-up: Binker Golding, Sarah Tandy, Billy Adamson, Daniel Casimir, Sam Jones

39. Loyle Carner – Hugo (2022)

Little Simz is dit jaar niet de enige rapper op North Sea Jazz: ook Werchter-headliner Stormzy en Loyle Carner zakken af uit Londen om de jazzfan ook wat urgente hiphop voor te schotelen. Terecht: er zit een Sun Ra-sample in de openingstrack, en Carner werkte voor dit album onder meer samen met Alfa Mist, die ‘Homerton’, ‘Blood on My Nikes’ and ‘Plastic’ van een jazzy feel voorziet. Ook Carner’s openhartige en poëtische rapstijl zal vast in de smaak vallen bij wie het wel kan waarderen als jazzmuzikanten een dichter mee op het podium halen.


40. Kokoroko – Could We Be More (2022)

Nog meer Afrobeat met af en toe ook Caraïbische en Latijns-Amerikaanse invloeden wordt zaterdag geserveerd door het Londense octet Kokoroko. Hun concert overlapt helaas deels met dat van Kenny Garrett (zie 33), maar het is in de Darling, een zaal zonder zitplaatsen, en dus een aanrader als je graag even je benen wil losgooien. Saxofoniste Cassie Kinoshi zal er helaas niet bijzijn op North Sea Jazz, dus de hoofdrol gaat bij deze gelegenheid zonder enige twijfel naar het glinsterende trompetspel van bandleidster Sheila Maurice-Grey.

Line-up: Sheila Maurice-Grey, Cassie Kinoshi, Richie Seivwright, Yohan Kebede, Duane Atherley, Tobi Adenaike, Onome Edgeworth, Ayo Salawu

41. Samara Joy – Linger Awhile (2022)

De jazz-zangeressen zijn redelijk dun gezaaid op North Sea Jazz dit jaar, maar gelukkig staat met de 23-jarige Samara Joy de nieuwe generatie klaar. Zij kreeg voor dit album een Grammy voor beste vocale jazzplaat en won eerder al een bekende wedstrijd vernoemd naar de iconische Sarah Vaughan. Joy zingt hier de song ”Round Midnight’ van Thelonious Monk, die Vaughan zong op het album Sings Soulfully, maar koos voor een andere tekst, geschreven door Jon Hendricks. Bij het mooie ‘Nostalgia’ van Fats Navarro bedacht ze zelf de lyrics.

Line-up: Samara Joy, Kendrick McCallister, Donovan Austin, Terell Stafford, Pasquale Grasso, Ben Paterson, David Wong, Kenny Washington


42. Gabriels – Angels & Queens, Pt. I (2022)

De haarscherpe soul van Gabriels, aangedreven door de formidabele stem van frontman Jacob Lusk, werd vorig jaar laaiend onthaald op Glastonbury. Het geplande concert op North Sea Jazz werd nadien echter afgezegd. Dat kwam, weten we nu, omdat producer Sounwave, bekend van zijn werk met Kendrick Lamar, een gaatje in zijn agenda had gevonden. Met hem blikte de band deze schitterende plaat in, waarvan deel 2 tijdens het North Sea Jazz-weekend zou moeten verschijnen. Hopelijk zullen ze dit keer dus gewoon op de afspraak zijn.

Line-up: Jacob Lusk, Ari Balouzian, Sam Beste, Matt Schaefer, Neil Charles, Trevor Estes, John Anderson, Malik Taylor, Max Whipple, Fabio Santana de Souza, Garret Smith, Todd Simon, P. Blake Cooper, Anthony Patler, Isaiah Gage, Rico Nichols, Mike Haldemann


43. Ezra Collective – Where I’m Meant to Be (2022)

Nog Londenaars die creatief zijn met Afrocaraïbische klanken, ditmaal aangelengd met verleidelijke neosoul: het vijfkoppige Ezra Collective. ‘Love in Outer Space’ van Sun Ra wordt in de handen van deze muzikanten en gastzangeres Nao een heerlijke hedendaagse R&B-tune. Ook Emeli Sandé, Kojey Radical en Sampa The Great verrijken de plaat met hun trefzekere vocalen. Die laatste staat op North Sea Jazz voor Ezra Collective op hetzelfde podium, dus hopelijk blijft hij nadien nog wat hangen voor ‘Life Goes On’.

Line-up: James Mollison, Ife Ogunjobi, Joe Armon-Jones, TJ Koleoso, Femi Koleoso


44. Son Little – Like Neptune (2022)

Son Little zong mee op Undun van The Roots en Your Good Fortune van Mavis Staples, en maakte vorig jaar indruk met zijn vierde soloalbum Like Neptune. De betekenis van die titel was voor hem dat zelfs de Romeinse God Neptunus, heerser van de zee, aan een haak of in een visnet zou kunnen belanden. Zelf raakte de zanger verstrikt in het schrijfproces toen hij in de blokhut waar hij verbleef om te schrijven door oude notitieboekjes bladerde die hem aan een pijnlijk jeugdtrauma herinnerden. Maar het album ademt eerder troost dan verontrusting.


45. Oded Tzur – Isabela (2022)

Saxofonist Oded Tzur werd geboren in Israel, maar woont in New York. Net als nogal wat andere leden van de diaspora daar haalt hij ook inspiratie bij de traditionele Joodse muziek. De integratie van die Midden-Oosterse klanken opent meteen ook de deur naar andere stijlen, zoals de klassieke Indische muziek, die hij samen met zijn wendbare kwartet vindingrijk vermengt. Op zijn tweede plaat voor ECM leidt hij de luisteraar in vijf tracks zo de hele wereld rond. Op North Sea Jazz krijgt hij dubbel zoveel tijd – wie weet waar we dan uitkomen.

Line-up: Oded Tzur, Nitai Hershkovits, Petros Klampanis, Johnathan Blake


46. Lakecia Benjamin – Phoenix (2023)

Haar vorige album Pursuance droeg saxofoniste Lakecia Benjamin op aan John en Alice Coltrane, maar ditmaal wijdde ze zich aan haar eigen prikkelende repertoire. Daarbij kreeg ze echter heel wat gezelschap, van onder meer schrijfster Angela Davis, Georgia Anne Muldrow, Dianne Reeves, Patrice Rushen én de onlangs overleden Wayne Shorter, die een gedicht voorlas. Die zullen er allemaal niet bij zijn op North Sea Jazz, maar haar vaste drummer wel: dat is E.J. Strickland, de identieke tweelingbroer van Marcus, de bekende saxofonist.

Line-up: Lakecia Benjamin, Victor Gould, Ivan Taylor, E.J. Strickland, Josh Evans, Wallace Roney Jr., Anastassiya Petrova, Orange Rodriguez, Nêgah Santos, Jahmal Nichols, Josée Klein, Laura Epling, Nicole Neely, Cremaine Booker, Georgia Anne Mulodrw, Patrice Rushen, Dianne Reeves, Sonia Sanchez, Angela Davis, Wayne Shorter.


47. Benny Sings – Young Hearts (2023)

We zijn je op de valreep toch ook nog een Nederlandse artiest verschuldigd, en dan kiezen we zonder enige twijfel voor Tim Berkestijn uit Dordrecht, internationaal beter bekend als Benny Sings. Die trok voor zijn recentste worp de studio in met een Amerikaanse producer met een zeer compatibele naam, Kenny Beats, bekend van zijn werk met onder meer Vince Staples en Denzel Curry. Die voorziet Benny’s immer relaxte vocalen van hippe maar comfortabele muzikale kussentjes die vaak de sfeer va de vroege 80s oproepen.


48. Madison McFerrin – I Hope You Can Forgive Me (2023)

Madison McFerrin is de dochter van Bobby, al jaren een graag geziene gast op North Sea Jazz. Op het nummer ‘Run’, geïnspireerd door een familielid dat aan de slavernij ontsnapte, nemen zijn stembanden de baslijn en de trompetten voor hun rekening, maar verder doet Maddie vooral heel veel zelf, inclusief de productie. Onze favoriet is het geërgerde ‘OMW’, waarop ze nogal kort van stof laat weten ‘Said I’m on my way. You don’t have to wait up for me. Know that it’s late. I needed the space. A beat. Every fucking day feels like I’ve lost my mind.’

Line-up: Madison McFerrin, Biako, Jasminfire, Bobby McFerrin, J. Hoard, Melissa McMillan, Andrew Lappin, Kofi Hunter, Finnegan Singer, Charley Ruddell, Taylor Robinson

49. Brandee Younger – Brand New Life (2023)

Een harp zie je zelden op North Sea Jazz. Alice Coltrane had er misschien één in 1987 (daar waren wij niet bij) en Brandee Younger begeleidde er in 2019 de vernieuwende drummer Makaya McCraven mee op het festival, en doet er ook op haar nieuwe plaat wonderlijke dingen mee. De opmerkelijkste momenten zijn die met onverwachte gasten als hiphopproducer Pete Rock en bassiste Meshell Ndegeocello, met wie ze zowaar een reggaenummer speelt. Maar wij zijn net zo benieuwd naar de uitgeklede versies die ze zaterdag met haar trio zal brengen.

Line-up: Brandee Younger, Joel Ross, Rashaan Carter, Makaya McCraven, Mumu Fresh, DeSean Jones, Yuri Popowycz, Meshell Ndegeocello, Pete Rock

50. Fred Hersch & Esperanza Spalding – Alive at the Village Vanguard (2023)

We eindigen met het concert waarnaar we het meest uitkijken: dat van artist-in-residence Esperanza Spalding en de heerlijke pianist Fred Hersch. Deze plaat die ze in 2018 opnamen in de Village Vanguard in New York biedt een perfect voorsmaakje. Spalding laat haar bas aan de kant en investeert alles in haar vocalen. Ze zet de teksten van klassiekers als ‘But Not for Me’ en ‘Girl Talk’ geheel naar haar hand, en tijdens ‘Evidence’ van Monk speelt ze piano met haar stem, aangevuld en aangevuurd door de beheerste virtuoos Hersch. Gaat dat allen zien!

Line-up: Fred Hersch, Esperanza Spalding

Ontbreken enkele van deze platen nog in je collectie, en wil je ze graag kopen? Klik dan op de albumcover!

North Sea Jazz Logo

North Sea Jazz 2023

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Line-up
Lizzo
Stormzy
Van Morrison
Tickets Niet meer beschikbaar.