Epica kondigt twee exclusieve shows met orkest aan in 2024

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Daags na de doorkomst van Epica op The Rock Circus 2023 kondigt Epica twee exclusieve shows met orkest én koor aan in 2024. Amsterdam staat 20 september op de planning, Mexico City 7 december.

Epica vindt dat het weer tijd is om geschiedenis te schrijven. Het is alweer 15 jaar geleden dat de symfonische metal giganten het livealbum ‘The Classical Conspiracy’ opnamen. En alweer 10 jaar sinds ze voor het laatst met ‘Retrospect’ een show inclusief orkest en koor speelden. Hoogst tijd dus voor een vervolg.

Epica inclusief koor en orkest

Het vervolg komt er 20 september 2024 onder de naam ‘The Symphonic Synergy’ in Amsterdam, in de AFAS Live. En 7 december in Mexico City, in het Auditoria Nacional. De keuze voor Mexico naast thuisland Nederland is geen toevalligheid. Epica is zeer populair in Mexico, en ziet het als haar tweede thuisland. Zo werd de ‘Retrospect’ show zelfs in de Cineteca Nacional bioscoop in Mexico vertoond. Ruim 10 jaar later kunnen Mexicaanse fans de show nu ook live meemaken. Benieuwd naar Epica met een koor en orkest? Check dan de bovenstaande opname van de ‘Retrospect’ show in 2013.

De bijzondere shows kunnen niet alleen rekenen op enthousiasme van de fans. Ook de band laat weten enorm uit te kijken naar de optredens inclusief orkest en koor: “Eindelijk speelt Epica weer met een volledig orkest en koor. En deze keer nemen we de show zelfs naar Mexico! Het is een droom die werkelijkheid wordt” aldus toetsenist Coen Janssen.

Ook frontvrouw Simone Simons laat weten erg naar de shows uit te kijken: “Spelen met een orkest en koor is een absolute droom! Ik kan niet wachten voor het tot leven komen van ‘The Symphonic Synergy’, en deze unieke beleving te delen met de Epicans.”

In hoeverre de twee exclusieve shows invloed hebben op de tourplannen van de band in 2024 is onbekend. Rond de ‘Retrospect’ show speelde de band slechts een maand geen andere optredens. Inmiddels ziet de wereld er anders uit, zo ontbrak gitarist Mark Jansen afgelopen zondag op The Rock Circus om aanwezig te zijn bij de aanstaande geboorte van zijn kind. Toch is er voorlopig geen aanleiding om Epica te schrappen uit het lijstje kanshebbers voor festivals aankomende zomer.

Epica

Het Limburgse Epica is in 2002 opgericht door gitarist Mark Jansen, die de band After Forever verliet. Al snel werd huidige frontvrouw Simone Simons toegevoegd aan de line-up van de band die destijds nog Sahara Dust heette. Met een sinds 2012 onveranderde line-up weet de band consistent in de top van de (symfonische-) metalwereld te presteren.

Hoewel de band het best te omschrijven is als symfonische-metalband, zijn progressieve en death invloeden bij Epica nooit ver weg. Bij de twee exclusieve shows ligt de nadruk, gezien het orkest en koor, op de symfonische kant van de band. Of de band zoals in 2009 en 2013 bijgestaan wordt door het Hongaarse Extended Remenyi Ede Chamber Orchestra en het koor van het Miskolc National Theatre is nog onduidelijk. Dat het twee epische optredens worden is al wel duidelijk.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Tickets

De ‘Retrospect’ liveshow was zo populair, dat de show live gestreamd werd. Voor de aankomende shows is er nog géén live stream aangekondigd. Wil je de show dus zeker niet missen? Koop dan snel je tickets. Een regulier ticket kost €72,80,-. Premium zitplaatsen gaan voor €84,00,- en toegang tot de Golden Circle kost €95,20,-. Kaarten zijn al beschikbaar via de website, wees er dus snel bij.