Kanshebber Graspop 2024: Avenged Sevenfold naar Deens festival

Photo: Kameron Pollock

Avenged Sevenfold staat komend jaar op Copenhell 2024. Het festival vindt in hetzelfde weekend plaats als Graspop, waar de Amerikanen in 2022 geboekt waren, maar moesten annuleren. Dat lijkt een inkoppertje.

Copenhell 2024 maakt een hele lading namen bekend. Naast Avenged Sevenfold onder andere The Offspring, Corey Taylor, Bruce Dickinson en de veel besproken Mimi Barks.

Het Deense festival vindt plaats van 19 tot en met 22 juni, en is daarmee goed te combineren met Graspop Metal Meeting 2024 dat 20 tot en met 23 juni plaatsvindt. Een Europese tour in 2024 voor Avenged Sevenfold lijkt aanstaande. En dus rekenen we A7x nu tot de grootste geruchten voor Graspop.

Avenged Sevenfold

De Amerikanen gaan al even mee. Toch zijn de heren nu wellicht nog spannender dan in de beginjaren. De eerste albums, Sounding the Seventh Trumpet en Waking the Fallen kenden nog een metalcore geluid. Hoewel de band destijds nog op de middelbare school zat, waren de albums zo veelbelovend dat ze kort na het uitbrengen van het tweede album werden verbonden aan Warner Bros.

Het bleek een gouden deal voor Warner. Met ‘The Rev’ op drums en gitarist ‘Synyster Gates’ beschikte de bands over twee virtuozen. Aangevuld met frontman ‘M. Shadows’, bassist ‘Johnny Christ’ en slaggitarist ‘Zacky Vengeance’ wist de band in 2005 het derde album City of Evil uit te brengen. Stilistisch betekende dit een grote overgang, gedwongen door beschadigde stembanden bevatte het doorbraak album nog amper screams.

City of Evil laat ook direct zien wat de band zo bijzonder maakt. Het lukte de band namelijk om in 2005, toen de muziekwereld gedomineerd werd door 50 Cent en Mariah Carey, een hit te scoren met “Bat Country”. Een 5 minuten lang progressief metal nummer, met een solo van een minuut. Veel meer dus dan een 13 in een dozijn metalcore bandje.

Fast forward naar 2023 is er veel gebeurd. Met het selftitled album Avenged Sevenfold wist de band te bevestigen. In 2009 verloor de band haar geliefde drummer ‘The Rev’. Een jaar na zijn overlijden kwam Nightmare uit, een album dat nog voor een groot deel geschreven en gespeeld is door de overleden drummer. Inclusief het epische 11 minuten durende “Save Me”. Na een uitstapje richting de mainstream metal met Hail to the King, ook wel bekend als een Metallica cover album, wist de band in 2016 weer te verrassen met het zeer progressieve The Stage.

Begin dit jaar bracht de band Life Is But a Dream… uit, wat met recht avant-garde metal genoemd mag worden. Expect the unexpected, maar voorlopig verwachten wij de band wel gewoon op Graspop 2024.

Graspop

Liefst 5 keer eerder speelde Avenged Sevenfold op Graspop. De laatste doorkomst was 2018. In 2022 was de band weer geboekt, maar heeft zij haar volledige Europese tour geannuleerd wegens opname van het meest recente album. Ook in de afgelopen editie werden de heren verwacht, het gerucht gaat dat de band ook voor 2023 weer last-minute heeft afgezegd. Waardoor Machine Head laat werd aangekondigd, naar verwachting als vervanger. Nu het album daar is, en de eerste Europese festivaldatum rondom Graspop bevestigd is, lijkt Avenged Sevenfold in 2024 toch écht op te treden in Dessel. Drie maal is scheepsrecht… Toch?

Wil je zeker weten dat jij als eerste weet wie er volgend jaar naar Dessel afreizen? Meng je dan in de discussie in het GMM 2024-topic op het Festileaks forum.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? Neem dan een kijkje in onze Festifans WhatsApp-community.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen