Primavera Sound 2024 onthult de line-up: zes dingen die opvallen

Het Spaanse Primavera Sound heeft de line-up voor 2024 bekendgemaakt. Grote acts op het affiche zijn onder meer Lana Del Rey, The National, Pulp, SZA, Vampire Weekend en Justice. Maar de headliners zijn lang niet het enige wat opvalt.

Naast de hierboven genoemde namen zijn ook Disclosure, FKA twigs, Mitski en PJ Harvey te vinden in het grootste lettertype van de festivalposter. De kaartverkoop van Primavera Sound 2024 start deze vrijdag, combitickets kosten 265 euro. Het festival vindt plaats van 29 mei tot 2 juni, zoals altijd in het Parc del Fòrum in Barcelona.

Bekijk hieronder de volledige festivalposter.

Naar de line-up voor werd al maanden halsreikend uitgekeken. Hoewel veel sterke geruchten er weer naast zaten, is de poster indrukwekkend. Zes dingen vallen op.

Beth Gibbons

1. Wie niet?

Laten we maar beginnen met de hardnekkige geruchten die (voorlopig?) niet bewaarheid werden. Grote Spaanstalige headliners à la Rosalía zoals de veelgenoemde Bad Bunny, Karol G of C. Tangana zijn er op de line-up dit jaar niet te bespeuren. Ook de omstreden rapper Travis Scott, die vorig jaar enkele Zuid-Amerikaanse edities van Primavera mocht headlinen, is niet van de partij. Er is verder bovendien geen wederopstanding aangekondigd van Massive Attack (daar overleed onlangs een bandlid) of de eeuwige wenslijstaanvoerders van Portishead – maar zangeres Beth Gibbons komt wel langs voor een solo-optreden. Opvallende afwezige is ook LCD Soundsystem, die nochtans wel degelijk naar Europa komen deze zomer.

Lana del Rey

2. Vrouwen? Vanzelfsprekend!

Primavera Sound gooide enkele jaren geleden de knuppel in het hoenderhok der internationale festivals door onder het motto ‘The New Normal’ een line-up te presenteren die voor de helft uit vrouwelijke artiesten bestond. Dat deden ze dit jaar gewoon opnieuw, maar wat vooral opvalt is dat… dat nauwelijks nog opvalt!

Hoewel er bij veel andere festivals nog steeds gezucht wordt dat het niet zo simpel is, zet Primavera een wonderlijk rijtje headliners neer waarvan niemand zich afvraagt of ze er staan vanwege hun gender. Lana Del Rey, SZA, PJ Harvey, FKA twigs en Mitski: het enige wat nog ontbreekt is dat Taylor Swift zo vriendelijk zou zijn om onverwacht op het podium te klimmen tijdens de set van The National. (Ze is zowaar in de buurt.)

PJ Harvey

3. Ninetiesrevival

Primavera Sound is altijd al een schuiloord geweest voor nineties-nostalgici, en dat is dit jaar niet anders – ze lieten zich voor de layout van de poster zelfs inspireren door een flyer uit 1994 voor het allereerste evenement onder die naam. Bovenaan de affiche treffen we naast PJ Harvey ook Pulp en Deftones aan. In kleinere letters wordt tevens de minstens tijdelijke revival van Yo la tengo, Lambchop, Monolake, American Football, Phew en uiteraard de vaste gasten van Shellac aangekondigd.

Clipse

4. Dat kon rapper

Er werd dit jaar geen opvolger gevonden voor het hiphopheadlinerslot dat Tyler, the Creator, Run The Jewels en Kendrick Lamar de afgelopen jaren invulden. Pusha T, die er vorig jaar al stond, komt dat een beetje goedmaken in het gezelschap van zijn broer Gene, beter bekend als No Malice, waarmee hij tussen 1994 en 2010 potten brak als Clipse. Freddie Gibbs en Madlib hebben dan weer beloofd om de tiende verjaardag van hun klassieker Piñata te komen vieren, en ook Roc Marciano, ooit nog lid van de Flipmode Squad van Busta Rhymes, komt op bezoek. Doe daar nog 070 shake en Billy Woods bij en er valt voor de verwoede rapfan toch nog het één en ander te rapen.

Nala Sinephro

5. Belgische driekleur

Het kan aan ons liggen, maar Nederlandse artiesten hebben we vooralsnog niet aangetroffen op de line-up voor dit jaar. België is wel stevig vertegenwoordigd met maar liefst drie bands van eigen bodem: de metalbands Brutus en Wiegedood (benieuwd hoe ze dat uitspreken in Spanje), en de Caraïbisch-Belgische Nala Sinephro. Die maakte eerder deze maand nog indruk als curator bij Le Guess Who?, en zal met haar betoverende harpspel ongetwijfeld ook Barcelona inpalmen.

Beste Festivalacts Aller Tijden
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

6. Kanshebbers voor de lage landen

Mooi nieuws voor de Spanjaarden, maar voor veel mensen is de line-up vooral interessant in de hoop dat enkele acts ook op ‘onze’ festivals staan. Primavera Sound is traditioneel de verzamelbak van alle Best Kept Secret- en Down The Rabbit Hole-headliners, net als de allermooiste namen in de Barn van Rock Werchter.

We mogen zeker hopen op Lana Del Rey, Pulp, SZA, The National, PJ Harvey en Mitski, maar op Vampire Weekend en FKA twigs zouden we ons niet verheugen: zij spelen op Primavera Sound helaas hun enige Europese festivalshows van 2024.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Kopen