Meer gerommel bij Bospop: festival start rechtszaak tegen websitebeheerder

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2023)

In het zuiden van het land is een juridisch geschil ontstaan over de website ‘Bospop.nl’. Het gelijknamige festival wil de domeinnaam, die in handen is van hun eigen festivalmedewerker, opeisen.

Wie een bezoekje wil brengen aan de website van Bospop, komt op de juiste plek terecht met de url ‘www.bospop.nl’. De stichting achter het festival heeft de domeinnaam echter niet zelf in handen. Koen Klomp van webdesignbedrijf Slampaq Solutions is momenteel de rechtmatige eigenaar. Klomp heeft een arbeids- en vrijwilligerscontract bij Bospop, schrijft De Limburger. Het festival spant daarmee dus een rechtszaak aan tegen een van haar eigen medewerkers.

Een domeinnaam overkopen hoeft doorgaans tot weinig problemen te leiden. Vaak heeft de eigenaar ooit de website opgezet voor een heel ander doel. Zo registreerde Klomp het domein in 1999 voor een schoolopdracht. Hij laat weten dat Bospop toen nog geen eigen site had. Het is niet toegestaan om een domeinnaam te gebruiken van een ander zijn merk- of handelsnaam, maar volgens Klomp is hij door Bospop zelf gevraagd om de website verder uit te bouwen en onderhouden.

Tweede juridische geschil

Het Limburgse festival heeft een kort geding aangespannen tegen Klomp. Dat betekent dat een rechter de zaak op korte termijn behandeld. Volgende week staat het geschil al op de planning. Het is niet duidelijk waarom het probleem nu opspeelt. Klomp geeft aan dat hij er ‘niet op uit is om het festival te schaden’. Hij beheerde vroeger vrijwillig de website, maar de laatste jaren op basis van een sponsordeal.

De juristen bij Bospop hebben het maar druk, want er loopt nog een ander juridisch geschil. Dat heeft betrekking op drie (voormalige) bestuursleden, die werden ontslagen door de vier overige bestuurders na een ruzie over een nieuwe opzet van de organisatie. De rechter stelde echter dat het trio onterecht was ontslagen door stichting Bospop. Die ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Het leidt tot een zeer complexe situatie waarbij niet duidelijk is wie momenteel rechtsgeldige besluiten neemt namens Stichting Bospop. Het hof heeft de zaak nog niet behandeld en loopt dus nog.

De organisatie van het pop- en rockfestival hoopt waarschijnlijk op wat minder gedoe voor 2024; vorig jaar lekte namelijk ook al een groot deel van het affiche voor komende editie.

Bospop Logo

Bospop 2024

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 12-14 juli 2024
Line-up
Toto
The Waterboys
Zucchero
Tickets Kopen