7 onmisbare artiesten op Transition Festival 2024

Harold López-Nussa

Transition Festival 2024 in Utrecht is één van de spannendste jazzfestivals van het land, en biedt zowel een podium aan artiesten die al jaren meedraaien als aan nieuw talent. Maar welke concerten moet je kiezen als er zaterdag 9 maart overal in TivoliVredenburg tegelijkertijd muziek weerklinkt? We helpen je graag op weg!

1. Harold López-Nussa

In de aanloop naar zijn nieuwe plaat Timba a la Americana verhuisde de Cubaanse pianist Harold López-Nussa niet alleen naar het zuiden van Frankrijk, maar ook naar een nieuw platenlabel: het legendarische Blue Note. Een mens zou van minder vrolijk worden, en met de hulp van producer Michael League – bassist en medeoprichter van Snarky Puppy – en een swingend Frans-Cubaans kwartet bouwt hij op dat album een onweerstaanbaar feestje. Een uitgelezen kans om tijdens het festival even de benen los te gooien, al zal percussionist Bárbaro Crespo er helaas niet bij zijn in Utrecht.

2. Myra Melford

Pianiste Myra Melford bracht sinds begin jaren 90 talloze verbeeldingsrijke albums uit waarop haar eigenzinnige piano de hoofdrol claimt. Daarnaast speelt ze echter ook al meer dan 15 jaar mee in de hoogst vermakelijke band Boom Tic Boom van drumster Allison Miller – check zeker hun recentste worp Glitter Wolf. Op Transition is het tijd voor een wederdienst, want Melford wist Miller te strikken voor haar gloednieuwe LUX Quartet, waarin ook saxofonist Dayna Stephens en bassist Scott Colley opduiken. Naar Melford’s eigen zeggen een combinatie waar de vonken vanaf vliegen.

3. Terence Blanchard

Trompettist Terence Blanchard componeerde de muziek voor de meeste films van Spike Lee (waaronder Malcolm X), maar op Transition heeft hij andere plannen. Er zal veel volk op het grote podium staan, want behalve zijn eigen band brengt hij ook de virtuoze strijkers van het Turtle Island Quartet mee. Daarmee bracht hij in 2021 het album Absence uit, een eerbetoon aan saxofonist Wayne Shorter. Wij zagen dit indrukwekkende ensemble vorig jaar al eens bezig in het Muziekgebouw in Amsterdam, en we willen deze bisronde voor geen geld van de wereld missen.

4. Christian Sands

De 34-jarige pianist Christian Sands liet zich op zijn zesde en meest recente album Be Water uit 2019 inspireren door de bekende quote van kungfulegende Bruce Lee. Die streefde ernaar net als water in elke omgeving vloeiend van vorm te veranderen, waar ook Sands met zijn sprankelende pianospel wonderwel in slaagt. Zijn kwartet bestaat verder nog steeds uit een gitarist, een bassist en een drummer, maar de bezetting is sinds het album volledig gewijzigd. Benieuwd of hij zich in dit gezelschap opnieuw aan ‘Can’t Find My Way Home’ van soulpopster Steve Winwood zal wagen.

5. Avishai Cohen

Na een uitstapje richting funky fusion met de band Big Vicious keert Avishai Cohen nu terug met het akoestische kwartet waarmee hij in 2017 al eens in Utrecht neerstreek. Met die groep vertrouwde muzikanten nam hij in september 2021 het album Naked Truth op, dat na slechts één repetitie grotendeels improviserend in één ruk werd opgenomen. Een band dus die zo goed op elkaar ingespeeld is dat elk concert anders klinkt, en die je daarom echt live moet meemaken. De plaat sluit af met het mijmerende gedicht ‘Departure‘ waarin dichteres Zelda Schneurson Mishkovsky haar eigen eindigheid omarmt. Een perfect slotakkoord voor een meeslepend mooie plaat.

6. Bobo Stenson Trio

De Zweedse pianist Bobo Stenson speelde in een ver verleden met artiesten als Jan Garbarek en Charles Lloyd en toerde ooit zelfs door Afrika met de band van Stan Getz. Maar zijn subtiele spel komt het best tot zijn recht in zijn eigen trio. Dat bracht al in 1971 zijn eerste plaat uit op het befaamde ECM-label, en vorig jaar pas de elfde, Sphere. Daarop wisselt hij eigen composities af met bewerkingen van uiteenlopende, soms behoorlijk ingewikkelde klassieke stukken van 20ste-eeuwse componisten, die hij schijnbaar puur op intuïtie helemaal naar zijn onnavolgbare handen zet.

7. Al Di Meola (afzonderlijk concert op 2 maart)

Wie aan één lange dag niet genoeg heeft, kan in de week voor Transition al opwarmen met concerten van onder meer Lizz Wright, Reuben James en Matt Johnson van Jamiroquai. Wij kijken echter vooral halsreikend uit naar het concert van gitarist Al Di Meola. Die is vooral bekend voor zijn halsbrekende elektrische gitaarsolo’s als lid van de fusionband Return to Forever. Maar ook de platen die hij in de 70s onder eigen naam uitbracht behoren tot het beste wat dat genre ooit opleverde. Later ging hij met evenveel overgave de akoestische tour op. Afwachten dus wat hij live zal serveren.