Advertisement

Transition Festival moet op de valreep headliner vervangen

Laura Misch

Kamaal Williams komt niet naar Transition Festival, waar hij dit weekend als headliner zou optreden. De artiest verbrak het contact met de organisatie en kondigde concerten in Japan aan op het moment dat hij in Utrecht zou optreden. Het festival vond in Laura Misch last-minute nog een mooie vervanger.

Jazzfestival Transition had dit weekend Kamaal Williams (voorheen lid van Yussef Kamaal) bovenaan de affiche als headliner in de Grote Zaal. De artiest liet ondanks echter al een tijdje niet meer van zich horen, en blijkt nu enkele concerten in Japan te hebben gepland, aldus de organisatie in een mededeling:

Kamaal Williams had in juni 2023 al zijn komst op het festival bevestigd. In de afgelopen weken was er door zowel ons als zijn boekingsagent geen contact met hem te krijgen en negeert hij alle pogingen tot communicatie. Afgelopen weekend verschenen ineens op de socials van Kamaal Williams tourdata van een aantal concerten in Japan in het weekend van Transition. We betreuren deze gang van zaken en vinden het jammer dat Kamaal Williams zijn Nederlandse fans in de steek laat. Gelukkig hebben we op korte termijn een waardige vervanger gevonden en zijn we blij dat Laura Misch Transition Festival afsluit in de Grote Zaal.

Kamaal Williams

Wispelturig verleden

Jammer voor de fans, maar hiermee vond de organisatie een mooie vervanger. Terwijl Williams ons al sinds zijn album Wu Hen uit 2020 op nieuw materiaal laat wachten, maakte de Londense zangeres en saxofoniste dit jaar indruk met haar veelzijdige debuut Sample the Sky. Daarop is ook Tom Misch te horen, haar jongere broer. Hiermee heeft het festival dus een minstens even relevante headliner te pakken.

Het festival heeft daarnaast nog heel wat mooie namen in de aanbieding, met onder meer Terence Blanchard, Harold López-Nussa en trompettist Avishai Cohen.

Williams vormde ooit samen met Yussef Dayes de band Yussef Kamaal. Het duo ging in 2017 echter uit elkaar nog voor ze aan hun zomerfestivaltour konden beginnen. Om die reden was dat jaar onder meer op Best Kept Secret enkel Kamaal Williams te zien. Yussef Dayes bracht vorig jaar het alom geprezen album Black Classical Music uit en staat daarmee deze zomer onder meer op Down the Rabbit Hole en Pukkelpop.