Graspop 2024: must-sees op de undercard

Brutus

Nog maar vier maanden wachten, en het is weer tijd voor Graspop 2024. Nu het grootste deel van de line-up bekend is, bereiden wij je de komende maanden verder voor op het grootste Belgische metal festival. Ditmaal is het de beurt aan must-sees op de undercard.

Onlangs schreven wij over vier opvallendheden op de poster van Graspop 2024, en over de zaterdagheadliners. Dat metalcore dit jaar veel aanwezig is, en dat het headlinerduo Bring Me the Horizon en Avenged Sevenfold twee prachtige boekingen maken, was echter al wel duidelijk. Minder duidelijk zijn de must-sees die genoegen moeten nemen met een lager plekje op het affiche. Precies die bands komen vandaag aan bod.

Alien Weaponry (donderdag)

De Nieuw-Zeelanders met Nederlandse roots maken sinds 2010 groove en thrash metal met Maori invloeden. Wie op basis hiervan een aantal dertigers op het podium verwacht, zit verkeerd. Broers Henry Te Reiwhatti de Jong en Lewis Raharuhi de Jong waren slechts 10 en 8 jaar oud toen zij de band oprichtten, die inmiddels is aangevuld met bassist Tūranga Morgan-Edmonds. De jonkies brengen een enorm energieke set, en mochten al aantreden als voorprogramma bij Gojira. Ook wij zijn overtuigd, en bestempelen Alien Weaponry – dat dit jaar voor het eerst optreedt op Graspop – tot must-see.

Avantasia (vrijdag)

Ja, Avantasia is een hartstikke grote band binnen de power metal, en staat inclusief logo op de poster. En ja, toch verdient de band wat extra aandacht. Buiten de power metal is namelijk niet iedereen zich even bewust van de band. Als het frontman Tobias Sammet lukt om ook maar een fractie van zijn enthousiasme voor de boeking over te brengen naar het optreden, dan is dit een must-see. Daarnaast zijn optredens van Avantasia altijd interessant. Zo nam de band voor het optreden op Wacken 2022 maar liefst zes verschillende gastzangers mee. Welke verrassingen meekomen naar Graspop is nog even een geheim. Dat ze er gaan komen, is echter al wél duidelijk.

Bleed From Within (donderdag)

Bleed From Within stond tweemaal eerder op Graspop. Wat is er dan zo bijzonder aan de doorkomst? Optredens van de band in 2023 waren niet te vergelijken met het optreden in 2019. Bij onder andere het geweldige optreden op Dynamo Open Air 2023 speelden de Britten enkel werk van de twee meest recente albums, uit 2020 en 2022. De verwachting is dat ze op Graspop dit jaar dus ook een volledig andere set zullen spelen dan in 2019. En als het optreden in Dessel ook maar een beetje op het Dynamo optreden lijkt, dan is dit er een die je niet mag missen.

Blind Guardian (zaterdag)

Om onduidelijke redenen dateert de laatste doorkomst van Blind Guardian op Graspop alweer van 2009. De Duitse power metal grootheden stonden sinds 2009 bijvoorbeeld wel nog driemaal op Wacken Open Air, telkens bovenaan het affiche. Nu komen ze eindelijk weer eens terug naar Dessel. Het is te hopen dat ze een mooi plekje in de timetable krijgen, en dat iedereen hits als ‘The Bard’s Song’ mee kan zingen.

Brutus (zaterdag)

Tevens om onduidelijke redenen is dit pas de eerste doorkomst van het Belgische Brutus op Graspop. De rockband timmert sinds 2014 aan de weg, en zag haar nummer ‘All Along’ in 2022 verkozen worden tot nummer één op de Zwaarste Lijst van de Belgische radiozender StuBru. Komende zomer mogen ze eindelijk optreden op Graspop. Wie weet wordt het optreden in Dessel net dat stapje dat ze nodig hebben om door te breken tot het grote publiek.

Ne Obliviscaris (donderdag)

Nóg een must-see die donderdag jouw Graspop weekend in mag luiden: Ne Obliviscaris. De website van Graspop omschrijft de Australische band als blackmetal. Dat is juist, maar geeft geen volledig beeld van de band die extreme metal produceert door progressieve deathmetal te combineren met onder andere klassieke muziek en black metal. Zo vind je op het podium niet alleen een microfoon, drumstel, basgitaar en elektrisch gitaar maar bijvoorbeeld ook een viool. Nog niet helemaal overtuigd? Check dan bovenstaande liveregistratie van ‘And Plague Flowers The Kaleodoscope’.

Shadow of Intent (donderdag)

Wie vorig jaar heeft genoten van het epische optreden van Lorna Shore in de Metal Dome doet er goed aan om Shadow of Intent te omcirkelen in de timetable. De Amerikanen produceren deathcore, gecombineerd met melodeath en symfonische metal. 100 procent kans op moshpits, crowdsurfers en een grote glimlach op je gezicht. Laten we hopen dat ze niet clashen met Alien Weaponry, Bleed From Within of Ne Obliviscaris.

Graspop 2024

De voorlopige line-up voor Graspop kent natuurlijk nóg meer must-sees. Denk bijvoorbeeld aan headliner TOOL, maar ook aan logobands Emperor en Pendulum, die een liveset zal spelen, en kleinere acts als Svartsot en Borknagar. Genoeg om nóg een artikel over te vullen.

Om de line-up beter te leren kennen hebben wij met behulp van onze forumgebruikers een Graspop Spotify playlist opgesteld. Wellicht ontdek je hier zelf nog meer parels.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen