4 opvallendheden aan het Graspop Metal Meeting 2024 affiche

Foto: Dorien Goetschalckx

In juni is het weer tijd voor Belgisch grootste metalfestival, Graspop Metal Meeting 2024. Het grootste deel van de line-up is al bekend, het ideale moment dus om dieper in de poster te duiken. Dit is wat ons opvalt aan het voorlopige affiche.

1. Heel veel metalcore

Vorig jaar stelden wij onszelf de vraag “Is Graspop anno 2023 klaar voor meer metalcore?”. De zaterdag van Graspop 2023 toonde een opvallende hoeveelheid metalcore. Ook dit jaar is metalcore sterk vertegenwoordigd. Van de voorlopige 122 namen op het affiche krijgen liefst twintig acts het label metalcore door de organisatie opgeplakt.

Bring Me The Horizon optreden
Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Deze acts krijgen vervolgens ook mooie plekken op de poster. Zo krijgt headliner Bring Me the Horizon het label metalcore toegekend. Verder biedt het voorlopige affiche ruimte voor de logo’s van Architects, Electric Callboy, Architects, While She Sleeps en Ice Nine Kills. Dan hebben we het nog niet eens gehad over kleinere parels als Bleed From Within, Bury Tomorrow en Of Mice & Men.

Oplettende lezers missen in deze opsomming wellicht nog headliner Avenged Sevenfold. De organisatie schaart de heren onder het genre alternative. Echter bevatten de meest recente setlists van de Amerikanen voor de helft nummers uit de metalcore periode van de band. De sterke vertegenwoordiging van metalcore op de 2023 editie van Graspop is dus niet eenmalig. De organisatie lijkt te bevestigen dat het klaar is voor meer metalcore.

Voor wie twintig metalcore acts nog niet genoeg zijn, kent het voorlopige affiche óók nog een boel bands die vallen onder aanverwante genres. Zo tellen wij drie deathcore acts, zeven hardcore acts en nog één posthardcore act. Liefhebbers van (metal)core kunnen hun hart ophalen.

Brutus
Photo: Geert Braekers

2. Vers bloed

Wat naast een hele lading metalcore opvalt, is een nog grotere lading nieuwkomers. Liefst 58 van de 122 acts mogen voor het eerst optreden op het grote Graspop. Een deel hiervan heeft al vaker opgetreden op Graspop in een andere formatie. Denk bijvoorbeeld aan Corey Taylor die voor het eerst solo mag aantreden op Graspop, maar er al acht keer stond met Slipknot, en al vier maal met Stone Sour.

Een ander deel van de nieuwkomers gaat al lang mee, maar staat nu voor het eerst op Graspop. Te denken valt aan Avantasia waarvan de frontman enorm verheugd is op het feit dat hij eindelijk mag optreden op “één van de grootste, meest badass en prestigieuze superduper evenementen in de metal wereld”. Maar ook bijvoorbeeld headliner TOOL, die dit jaar een keer niét is weggekaapt door Rock Werchter.

Het overgrote deel van de nieuwkomers is echter niet frontman bij een Graspop headliner, en ook geen gigantische band die om wat voor reden dan ook nooit eerder geboekt is door Graspop. Denk bijvoorbeeld aan het Belgische Brutus. De organisatie vervult hiermee één van haar taken binnen het metal universum: nieuwe aanwas de kans geven op één van de grootste podia binnen de metal. Ongetwijfeld groeien een aantal nieuwkomers de komende jaren door tot logoband, en misschien zelfs op termijn wel tot headliner.

3. Ein-de-lijk TOOL op Graspop

TOOL is al jaren de gedroomde headliner van de prog liefhebbende metalhead. Telkens was daar alleen Rock Werchter die band voor de neus van de Graspop bezoekers wegkaapte. Tot dit jaar. De Amerikanen maken ein-de-lijk hun eerste doorkomst op Graspop.

Dat dit goed ontvangen wordt is een understatement. De donderdag, wanneer TOOL headlinet, was drie dagen na de aankondiging van TOOL al uitverkocht. Momenteel goed twee maanden later zijn er voor alle andere dagen nog tickets verkrijgbaar. Voor wie nog geen ticket heeft, maar er toch nog bij wil zijn, zijn er gelukkig nog combitickets verkrijgbaar.

Graspop metal publiek
Foto: Jens de Haes

4. Waar zijn de niches?

Tot slot valt op dat, hoewel de organisatie breed boekt, een aantal subgenres er bekaaid vanaf komen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld doom (ja, Batushka zou je hieronder kunnen scharen), post-metal, en is Tarja de enige symfonische act. Graspop heeft duidelijk ingezet op een sterke line-up voor de gemiddelde metalhead. Snobs die zich meer thuis voelen in de niches zullen hoogstwaarschijnlijk warmer worden van de line-ups van festivals als Alcatraz Open Air 2024, ArcTanGent 2024 en Roadburn Festival 2024.

Festileaks Graspop Forum Meeting

Graspop 2024

Om de line-up nóg beter te leren kennen, hebben wij met behulp van onze forumgebruikers een Graspop Spotify playlist opgesteld. In de playlist is van elke band drie nummers opgenomen: het meest gestreamde nummer, het nieuwste nummer, en een door het forum gekozen nummer. De ideale manier om je verder voor te bereiden op al het moois dat Graspop te bieden heeft.

Kan jij ook niet wachten om de festivalweide in Dessel te betreden, en wil je dit gevoel delen met anderen? Of ben je gewoon benieuwd naar de meest verse Graspop geruchten? Meng je dan in de gesprekken op het Festileaks forum. In het GMM 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? Neem dan een kijkje in onze Festifans WhatsApp-community.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen