7 hoogtepunten van de zondag van Down The Rabbit Hole 2024

The National @ Down The Rabbit Hole 2024. Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Het zit er alweer op. Ook de laatste dag van Down The Rabbit Hole is vervlogen. Ondanks dat we alweer reikhalzend uitkijken naar de editie van 2025, duiken we nog even in de hoogtepunten van deze DTRH24-zondag.

Festileaks deed dit weekend uitgebreid verslag van Down The Rabbit Hole 2024. Zie ook de hoogtepunten van de vrijdag en de hoogtepunten van de zaterdag voor een overzicht.

The National @ Down The Rabbit Hole 2024. Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

1. The National

Frontman Matt Berninger, anti-held én publiekstrekker in één, is in goede doen: recalcitrant, plagerig en hongerig naar aandacht. Onder zijn pak draagt hij een van de festival t-shirts die te verkrijgen zijn bij de merchandise stand. Voor het eerst dat hij festival merch draagt zegt de zanger, want “I get in the rabbit hole every day for work”.

Lees het volledige verslag van headliner The National.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

2. Emotioneel wakker worden met Cello Octet Amsterdam

Op de zondagochtend is de Bossa Nova tot de spreekwoordelijk nok toe gevuld met vroege vogels die vol verwachting uitkijken naar het optreden van het Cello Octet Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het een ensemble bestaande uit acht cellisten uit de hoofdstad. Het is het enige vaste ensemble in deze samenstelling ter wereld. Er is dan ook weinig origineel repertoire voor een dergelijke bezetting en daarom speelt het achttal speciaal voor hen geschreven stukken of eigen arrangementen van bestaand werk, onder meer van Philip Glass, Caterina Barbieri en Abul Mogard and KMRU.

Het mooiste moment beleven we terwijl de zon op onze gezichten schijnt; we zijn tot tranen toe geroerd wanneer de groep hun arrangement van Joep Beving’s ‘Hanging D’ ten gehore brengt. Het kan ook niet anders dan dat dit optreden een minutenlange staande ovatie krijgt. Een uur was eigenlijk te kort, dus we kunnen niet wachten tot Amsterdam Dance Event 2024. Het ensemble kondigde namelijk tijdens het optreden op Down The Rabbit Hole 2024 aan op 16 oktober hun show Cocon op te voeren: een subtiel samenspel van licht, geluid, performance en robotica.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

3. The Last Dinner Party betovert een uitpuilende Teddy Widder

De intermezzo’s tussen de liedjes in komen enigszins gekunsteld over en laten zien dat de band nog jong is, maar The Last Dinner Party komt er mee weg. Dat komt vooral doordat ze het erg naar hun zin lijken te hebben en de sympathiefactor dus mee hebben. Ze zoeken elkaar op, spelen gitaar met de ruggen tegen elkaar en wisselen cheecky blikken uit. Als zangeres Abigail Morris vervolgens meerdere malen zegt hoe blij ze is om op Down The Rabbit Hole 2024 te mogen spelen, geloof je het eigenlijk ook nog.

Lees het volledige verslag van de show hier.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

4. Massale dansfeestjes bij de Hotot

Wie dacht dat het na de zaterdagnacht met onder andere Octa Octa en AliA uit was met de danspret, heeft het mis. Het veld voor de mainstage veranderde tijdens deze laatste dag in een grote dansvloer. Tijdens The Vaccines verzamelde een honderdtal overenthousiaste festivalgangers zich achter de front-of-house om hier compleet uit hun plaat te gaan. Springen, rennen, joelen en juichen; dat waren de basisingrediënten van deze achtergrond-(of eigenlijk voorgrond)dansers.

Een uur later, bij Jessie Ware, was het weer raak. Danspasjes die ons even terugbrengen naar het jumpstyletijdperk werden perfect synchroon uitgevoerd door de dansgrage bezoekers. Tijdens aflsuitklapper “Free Yourself” ontstaat er op diezelfde plek achteraan de grootste circlepit van het weekend. Als een zwart gat slikt deze draaikolk aan festivalgangers omstanders van alle kanten op.

Zelfs de minder dansbare acts als Khruangbin en The National kunnen rekenen op circlepits en mooie choreografieën vanuit het publiek. Het was duidelijk dat de rabbits nog één keer alles wilden geven, en dat is uitstekend gelukt.

5. Villagers

Ergens tussen singer-songwriter en een psychedelische rockband, daar vind je Villagers. De groep onder aanvoering van Conner O’Brien brengt gelaagde muziek die bijzonder goed tot zijn recht komt op de zondag middag. Waar je in het begin van het nummer er fijn op deint, sta ja aan het eind te springen. De zanger heeft weinig bindteksten nodig, hij zweept het publiek hartstochtelijk op, al spelend op de akoestische gitaar. Zijn schreeuwen hoor je onversterkt tot achter in de tent. Een paar technische problemen zijn snel vergeven, vooral als afsluiters ‘The Waves’ en ‘As Trick Of The Light’ worden gespeeld. Zelden verliet het Down The Rabbit Hole publiek zo door mekaar gerammeld en toch rustgevend de Fuzzy Lop.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

6. Jessie Ware

Jessie Ware opent nachtclub The Pearl op de zondag van Down The Rabbit Hole 2024, en dat om vijf uur ’s middags. De setlist staat bomvol met discoclubhits van haar laatste twee albums. De aanwezige rabbits snoepen de songs gulzig uit de handen van de zangeres. Op het veld van de Hotot worden 100.000 verschillende danspasjes gedaan. De regen boeit niemand wat. Want zoals Jessie Ware zelf ook zegt: ‘Niets helpt beter tegen regen dan gewoon lekker dansen!’ Alle aanwezigen voelen zich een stralende parel na dit optreden. Op naar de oesterbar, daar kunnen we misschien nog wel meer parels vinden.

Dj Arnold

7. Rabbit Radio

The National heeft dan wel haar headlineshow gespeeld, het festival heeft nog een nacht tegoed. Nadat de vorige nachten grote elektronische namen op het tweede podium stonden, is het nu tijd voor een oud recept. De klassieke indie disco vindt weer plaats in de Teddy. Niet onder de noemer Teddy Takeover, maar als Rabbit Radio. Hele vriendengroepen weten de Teddy te vinden, longen worden eruit geschreeuwd bij anthems als ‘Song 2’, ‘Take Me Out’ en ‘As It Was’. Dan is het eindelijk tijd voor de laatste track, Peter Bjorn and John – ‘Young Folks’. Echte strijders kunnen nog heel even knallen in de Fuzzy of in de Rex. En de rest zien we weer op Down The Rabbit Hole 2025!

Wat vond jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel