Advertisement

De gouden combinatie: Wintersporten en festivallen op Tomorrowland Winter 2024

Photo credits: Tomorrowland Winter

Een festival in de sneeuw onder de volle zon om het festivalseizoen in te luiden. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan is Tomorrowland Winter 2024 de perfecte trip voor jou!

De vierde editie van het iconische winterfestival Tomorrowland Winter 2024 schitterde in de Alpen van 16 – 22 maart met als thema ‘Amicorum Spectaculum’. Gedurende 7 dagen genoten meer dan 22.000 bezoekers van 8 prachtige binnen- en buitenpodia in de bergen en het centrum van Alpe d’Huez. Met meer dan 150 elektronische artiesten en 250 km aan piste konden wintersport- en festivalliefhebbers helemaal losgaan.

Photo by Thomas Heijligers / Festileaks

’s Ochtends skiën, ’s middags dansen en ’s avonds raven

Een druk programma, want een wintersportvakantie an sich is vaak al vroeg op staan, kilometers maken op je snowboard of ski’s en daarna op tijd door naar de après-ski. Met een festival als Tomorrowland Winter erbij is je schema nog voller maar des te leuker! Het muzikale dagprogramma in de bergen start officieel om 12:00 en gaat door tot 17:30. Daarna snel douchen, omkleden en richting het centrum van Alpe d’Huez, want om 19:00 start daar het avondprogramma dat tijdens de pre-dagen tot 00:00 duurt en op officiële festivaldagen doorgaat tot 02:00.

Photo credits: Tomorrowland Winter

Gloednieuwe mainstage

Het thema ‘Amicorum Spectaculum’ – dat staat voor ‘spektakel der vrienden’ – is in 2017 in België al eerder gebruikt. Echter, de mainstage van Tomorrowland Winter 2024 is gloednieuw en speciaal ontworpen voor deze editie. Geheel aangekleed met circuselementen en acrobaten wordt het festivalspektakel vormgegeven. Dikke kans dat we deze stage ook terug gaan zien op Tomorrowland 2024.

De Tomorrowland Winter 2024 ‘Amicorum Spectaculum’ Mainstage van Tomorrowland Winter 2024 komt gepaard met indrukwekkende cijfers. Zo is het podium 100% lokaal vervaardigd, geïnstalleerd op een hoogte van 1.860m. Daarnaast telt het podium een hoogte van 15 meter en een breedte van 40 meter, komt met 180m2 videotegels, 122 speakers, 14 lasers, 48 CO2 jets, 8 vlammenwerpers, 68 spark machines en 8 confettikanon.

Photo credits: Tomorrowland Winter

Shows: meer dan enkel een dj-set

Aan werkelijk elk detail is gedacht. De avond wordt afgetrapt met een beginshow waarin je wordt meegenomen in een verhaal dat wordt versterkt met acrobaten die over het publiek kunsten doen. Aan het eind van de avond wordt er afgesloten met een eindshow waarin hun slogan ‘Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever’ groot in beeld komt. Dit keer geen vuurwerk, zoals je misschien van Tomorrowland gewend bent, maar wel vlammenwerpers, confettikanonnen en spark machines. Het vuurwerk ontbreekt omdat de mainstage van Tomorrowland Winter sinds een aantal jaren indoor is. Tijdens de eerste editie van het winterfestival in 2019 was het hoofdpodium wel nog in de buitenlucht.

Photo credits: Tomorrowland Winter

Unieke sets: ANNA B2B Vintage Culture

Tomorrowland Winter 2024 kent ook een indrukwekkend affiche. Zo staan grote artiesten zoals Armin van Buuren, Steve Aoki en Lost Frequencies op de podia. Echter heeft het festival eigenlijk voor ieder wat wils: van Nina Kraviz tot Average Rob. De mogelijkheden lopen erg uiteen. Een van de hoogtepunten vindt plaats op de tweede festivaldag, wanneer Brazil’s finest op The Frozen Lotus stage staat geprogrammeerd. De Braziliaanse Anna trapt als een van de eerste acts de dag af en draait een geweldige set. Na haar staat Vintage Culture, ook van Braziliaanse afkomst. Samen draaien ze ongepland een b2b set waarna The Frozen Lotus uit zijn voegen barst.

Photo credits: Tomorrowland Winter

Premium live-ervaring en upgrades

Wat opvalt aan Tomorrowland Winter 2024 is de kwaliteit van de organisatie. Ondanks dat het festival midden in de bergen plaatsvindt is alles ontzettend strak geregeld. Bij elke stage heb je goed zicht, er zijn nergens wachtrijen, overal is het schoon en zelfs het geursysteem was aanwezig. Kortom, het festival is tot in de puntjes geregeld. Wat meteen opvalt zijn de ongekende mogelijkheden om je ervaring te upgraden. Zo zijn er verschillende VIP-upgrades mogelijk die ervoor zorgen dat je op een betere plek kunt staan.

Naast het reguliere programma van Tomorrowland Winter kun je je festivalweek een extra dimensie geven door add-on activiteiten toe te voegen. Zo kun je paragliden tijdens het festival, mee gaan met een hondenslee tour, een dj-workshop volgen en tevens een bijzondere yogasessie in de bergen bijwonen op 2700 meter hoogte. Er zijn zelfs speciale restaurants geheel in thema waar je uitgebreid en luxe kunt lunchen met uitzicht op je favoriete artiest.

Photo credits: Tomorrowland Winter

Meer vrouwelijke acts dan ooit te voren

Naast de indrukwekkende namen die op de line-up pronken valt er nog iets in positieve zin op. Met vrouwelijke artiesten als MATTN, Amber Broos, Nina Kraviz, Anna, Charlotte De Witte heeft Tomorrowland Winter 2024 namelijk de meest geprogrammeerde vrouwelijke artiesten ooit. Bijna 50% van de poster is vrouwelijk.

Amber Broos op Tomorrowland Winter 2024

Zo zorgt het jonge talent Amber Broos voor een dansbare liveset op The Frozen Lotus stage. Met haar liefde en passie voor muziek en haar performances op de populairste Belgische festivals doet ze haar publiek vergeten dat ze pas 21 jaar oud is. Terwijl ze in het dagelijkse leven overdag studeert, domineert ze ’s nachts de dansvloeren en brengt ze haar unieke sets tot leven met haar betoverende klanken. Zo ook tijdens Tomorrowland Winter 2024.

Bereikbaarheid

Zoals aangegeven is er niet veel aan te merken op de organisatie van Tomorrowland Winter. Dat gaat ook op voor de bereikbaarheid van de podia. De podia op de berg, die voor de shows overdag gebruikt worden, zijn goed te bereiken vanuit de lift. Daardoor gaan veel mensen met de lift(en) naar de stages, en laten ze de ski-spullen in het dal. Op de heenweg is dit goed geregeld, helaas zijn er op de terugweg erg lange rijen om terug te gaan – skiënd naar beneden is dus de betere keuze! Hetzelfde geldt voor de bereikbaarheid van het terrein in het dorp. Als je in het dorp slaapt is het terrein erg centraal gelegen voor iedereen, helaas moeten festivalgangers die niet in het dorp slapen de bergweggetjes elke dag rijden.

Photo by Thomas Heijligers / Festileaks

Tomorrowland Winter: bucketlist materiaal voor wintersporters

Al met al is Tomorrowland Winter een uniek festival. Het vindt in de winter in de buitenlucht plaats en combineert wintersport met festivallen. Voor festivalgangers die van wintersport houden, of ervoor openstaan, is het festival simpelweg een bucketlist festival. De combinatie van de goede organisatie, een sterke line-up, een periode waarin er maar weinig andere (outdoor) festivals zijn, de sfeer en totaalbeleving maken het een unieke ervaring. Je kunt nu zelfs een aantal live-sets terugkijken.

Er zijn wel een aantal aandachtspuntjes voor je bezoek aan het festival. Allereerst lopen de kosten al snel op, net als bij een ‘gewone’ wintersport. Daarnaast is het belangrijk goed uit te zoeken waar je slaapt – we spraken veel festivalgangers die verblijven in de omliggende dorpen en de afstand naar Alpe d’Huez onderschatte. Tot slot: zorg dat je uitgerust naar het festival gaat. De hele dag skiën, dansen en feesten hakt er flink in!