Rammstein aangeklaagd voor plagiaat

Rammstein

De Rammstein hit uit 2019, ‘Deutschland’, kent wel erg veel gelijkenissen met het NinjA Cyborg nummer ‘The Sunny Road’ dat een jaar eerder uitkwam. Zo oordeelt ook de muziekexpert van het Parijse Hof van Beroep.

Het Franse synthwave duo NinjA Cyborg klaagt Rammstein daarom aan voor plagiaat. Wellicht doet dit een belletje rinkelen, in 2021 wilde het duo Rammstein namelijk óók al aanklagen voor ‘Deutschland’. De zaak werd echter afgewezen, waarop de Fransen in hoger beroep gingen en de hulp inriepen van een muziekexpert.

De muziekexpert bij het Parijse Hof van Beroep, Richard Dubugnon, heeft inmiddels gesproken: “Rammstein heeft zonder twijfel plagiaat gepleegd. Er zijn teveel gelijkenissen.” Specifiek de riff en melodie kennen veel overeenkomsten: “Rammstein leende bewust de riff en andere melodieuze elementen van ‘Sunny Road’ in ‘Deutschland’.” Ditmaal komt het wél tot een rechtszaak. De eerste hoorzitting staat 10 september op de planning.

Gelijkenissen

Nog niet helemaal bekend met de discografie van NinjA Cyborg, een band met circa 2.000 maandelijkse luisteraars op Spotify? Luister dan vooral even naar ‘The Sunny Road’.

Wie hierna ‘Deutschland’ opzet begrijp direct waarom de Fransen in hoger beroep gaan.

Verwijten richting NinjA Cyborg

In eerste instantie werd juist NinjA Cyborg ervan verwijt plagiaat gepleegd te hebben. Fans van Rammstein hoorden namelijk óók de gelijkenissen tussen ‘Deutschland’ en ‘The Sunny Road’. Dat het nummer van het Franse duo eerder uitkwam dan dat van Rammstein werd hier even vergeten.

De Fransen willen er met de rechtszaak voor zorgen dat de discussie voor eens en altijd is afgesloten: “We willen dat dit stuk wordt erkend als het onze, en dat we niet langer ons leven doorbrengen als kunstenaars die onszelf voortdurend rechtvaardigen” vertelt het duo tegen het Franse Obs.