De Sziget line-up posters op een rijtje

Sziget
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In augustus staan er altijd nog megatoffe festivals op de planning. Sziget is er daar zeker eentje van. Op een eiland in de Donau, midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, wordt een week lang keihard gefeest. Het festival bestaat al sinds 1993 en heeft flink wat mooie acts op de line-up gehad. Benieuwd wie? Wij zetten zoveel mogelijk line-up posters voor je op een rij.

1997

Van de voorgaande edities waren helaas geen posters te vinden, dus we beginnen ons overzicht in 1997. Het festival heette toen nog Pepsi Sziget. Met acts als Motörhead, Foo Fighters, maar vooral toch David Bowie, best een aardige poster om mee af te trappen toch?

1999

2000

Het nieuwe milenium werd best aardig begonnen daar in Hongarije. Onder meer Oasis en Lou Reed traden op in Boedapest.

2001

Op deze poster staat helaas weinig info over wie er nou allemaal speelden. Volgens het altijd betrouwbare Wikipedia stonden onder meer Faithless, Placebo en Eagle-Eye Cherry op de planken.

2002

Met The Cure, Muse en Iggy Pop op je poster trek je tegenwoordig nog steeds volle festivalweides. Sziget deed dat dus in 2002 al.

2005

2006

Een gevarieerde line-up dit jaar. Placebo, Radiohead maar ook Scissor Sisters bovenaan de poster. Op Sziget kan dat gewoon.

2008

2009

2010

Helaas kon niet ieder lid van Gorillaz aanwezig zijn op deze editie van het festival. Daarom deed de act maar een dj-set. Prima oplossing!

2011

In 2023 deed Pulp een reünietour langs Britse festivals. In 2011 was de band nog niet gestopt met spelen en deden ze dus ook Sziget aan. De band werd op de line-up vergezeld door muzikale grootheid Prince. Daarvoor werd zelfs een extra dag in het leven geroepen.

2012

2013

Met headliners als Blur, Mika en Biffy Clyro ging ook deze line-up weer lekker alle kanten op. Een stukje lager op de poster staat Tame Impala. Kevin Parker gaan we nog vaker tegenkomen in dit overzicht en dan ook een stukje hoger op de poster.

2014

Stromae had voor zijn optreden op Sziget een ongekende hype weten te creëren. De tent waarin hij optrad stond al een uur voor zijn optreden helemaal vol.

2015

Tijdens deze editie was er voor het eerst een eindshow. Neerlands trots Martin Garrix mocht het festival in Boedapest afsluiten met een dj-set en gigaveel lasers en vuurwerk. Daarnaast maakten ook Robbie Williams en Kings of Leon er een feest van.

2016

Szigetgangers mochten van te voren raden wie er headliner zou zijn. Het festival kreeg duizenden inzendingen. Uiteindelijk bleek het om Rihanna te gaan. Dit jaar verzorgde Hardwell de eindshow.

2017

De 25e verjaardag van Sziget werd goed gevierd. Met headliners als P!nk en The Chainsmokers en een eindshow van Dimitri Vegas & Like Mike, ging het dak er een hele week volledig af.

2018

2019

Dit jaar wederom Martin Garrix bovenaan de poster, maar de eindshow is niet voor hem. Foo Fighters sluit het festival af.

2022

Topdrukte op Sziget dit jaar. De shows van Justin Bieber en discopop-queen Dua Lipa zorgen voor een uitverkochte dag en ook veel stof in de lucht vanwege al het dansen. En zoals eerder genoemd staat Tame Impala inmiddels ook als headliner op de poster. Cancel-koning Sam Fender maakte ook tijdens deze editie zijn reputatie waar en zegde zijn show op Sziget af.

2023

Vorig jaar ook weer een goed gevulde poster. Met Billie Eilish, Florence + The Machine en Lorde staan er ook veel vrouwen bovenaan de line-up. Sam Fender heeft zijn show van het jaar daarvoor ingehaald.

2024

Het festival is nog druk bezig met het vormen van de 2024 poster. Bovenaan zien we al headliners zoals Fred again.., Janelle Monae en Stormzy. Nederlandse trots Pip Blom staat er ook tussen en Sziget zal een van de weinige festivalshows zijn van Goldband, naast natuurlijk die van Lowlands. Heb jij trouwens al Editors op de poster gespot?

Nog meer Sziget-historie

Heb je nog niet genoeg gekregen van alle Sziget-geschiedenis hierboven? Lees dan snel verder, want we hebben van de afgelopen 29 edities ook alle onvergetelijke momenten op een rij gezet.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen