Hoe Paolo Nutini doorbrak dankzij een talentenjacht waar hij zelf niet aan meedeed

Komende zomer kunnen we gaan genieten van Paolo Nutini op onder meer Best Kept Secret en Live is Live. Vorig jaar ontroerde de Schot jaar al het voltallige publiek van Down The Rabbit Hole en ook nu kijken velen weer uit naar zijn komst. Toch hangt de doorbraak van de singer-songwriter van toevalligheden aan elkaar. Dit is het verhaal van hoe Paolo Nutini doorbrak dankzij een talentenjacht waar hij zelf niet aan meedeed.

Het is begin 2003, de periode waarin de talentenjachten in enorme opkomst waren. Zo ook in Schotland, waar in Fame Academy op zoek gegaan werd naar muzikaal talent. Paolo Nutini is op dat moment al gestopt met school. Als tiener dacht hij er nog aan om de fish- and- chipszaak van zijn vader over te nemen, maar de jonge Schot besloot na aanmoedigingen van zijn opa en leraar zich te richten op het zingen. Hij stopte met school en ging werken als roadie voor de band van een vriend, Speedway. In deze periode trad Nutini vaak op, meestal als support van Speedway. Dit deed hij zowel alleen als samen met een band.

Karaoke

Fame Academy organiseert een hele tour voor de finalisten om momentum te creëren. Zo komt er ook een optreden van finalist David Sheddon in Paisley, de geboortestad van Paolo Nutini, waar de dan nog onbekende muzikant ook bij aanwezig is. Het probleem was alleen dat de vlucht van Sheddon vertraagd was. Om het publiek te entertainen, werd er een karaokemachine van stal gehaald en mochten degenen die zich daartoe geroepen voelden komen zingen. Zo ook Paolo Nutini, die enkele nummers speelt en daarmee het hele publiek uit zijn dak laat gaan. Deze reactie van het publiek maakt een enorme indruk op een van de aanwezigen, Brendan Moon, die direct na het optreden aanbiedt aan de jonge artiest om zijn manager te worden.

These Streets

Vanuit daar gaat het snel met de Schot. Hij verhuist naar Londen om daar op regelmatige basis op te treden in de Bedford Pub in Balham, terwijl hij zelf nog altijd niet eens alcohol mocht drinken. Ook meerdere radio- en tv-optredens volgen. Hij is zelfs support-act van Amy Winehouse en KT Tunstall. Toch laat het eerste album nog op zich wachten tot 2006, wanneer These Streets uitkomt. Op dat album staan meteen enkele bekende nummers, zoals ‘Last Request’, ‘Jenny Don’t Be Hasty’ en ‘New Shoes’.

Het album betekent zijn definitieve doorbraak. Een jaar later speelt hij al op zo’n beetje alle grote festivals. Paolo speelt in 2007 op onder meer Rock Am Ring, Pinkpop en zelfs op de mythische Pyramid Stage van Glastonbury.

In de jaren daarna volgen er nog drie albums, waarvan Last Night in the Bittersweet uit 2022 de meest recente is. Hij was een hele tijd van de festivalradar, maar vorig jaar maakte hij een grootse comeback.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.