Massive Attack in Nederland: de 5 beste shows door de jaren heen

Massive Attack

27 juni is het eindelijk zo ver: Massive Attack komt weer naar Nederland. De Britten komen voor een exclusieve Nederlandse show naar het Spoorpark in Tilburg als onderdeel van Spoorpark LIVE. Het wordt sinds 1995 de 19e keer dat ze ons land aandoen, maar deze vijf shows waren hun beste (tot nu toe!).

Het was de bedoeling dat Massive Attack al eerder terugkeerde naar Nederland. In 2020 was de band bovenaan de poster van Best Kept Secret te vinden. Dit ging vanwege covid helaas niet door. Onderstaande shows van de mannen uit Bristol konden gelukkig wel plaatsvinden.

AFAS Live – 1 en 2 februari 2019

Vanwege de 21e verjaardag van het album Mezzazine, misschien wel de meest iconische plaat van de groep, speelt Massive Attack in een afgeladen volle AFAS Live. Onder meer ‘Teardrop’ en ‘Risingson’ maken hun opwachting deze avond. Het album werd volledig gespeeld, maar niet in chronologische volgorde. Het publiek werd daardoor keer op keer verrast. De band speelde daarnaast ook flink wat covers, van onder meer The Cure, The Velvet Underground en Ultravox, iets wat de groep ook niet vaak doet. Al met al werd het een bijzonder indrukwekkende avond.

Klokgebouw – 24 februari 2016

Eindhoven was in 2016 de gastheer voor Massive Attack. In het Klokgebouw speelden de Britten de pannen van het dak. Het optreden werd begeleid met grote LED-schermen waar vaak politieke boodschappen op te zien waren. Dit jaar lanceerden de triphoppers ook een app en via die weg releaseden ze ook nieuwe muziek: de plaat Ritual Spirit, die terugkwam in de Eindhovense setlist. De Fantom-app maakte op eigen kracht remixen van de nummers op de EP, op basis van je levensritme. Een bijzondere technologische ontwikkeling in die tijd.

Nog een leuk onderdeel van het optreden was het voorprogramma. Best Kept Secret 2023 hoogtepunt Young Fathers was er toen te zien. De band deed ook nog mee tijdens de show van Massive Attack.

TivoliVredenburg – 10 september 2014

Dit concert is inmiddels alweer bijna tien jaar gelden. Voel jij je ook ineens zo oud? Deze tour kende maar 4 data: Parijs, Brussel, Londen en dus ook in Utrecht. Het is een kleine zaal voor een act zoals Massive Attack en de Ronda is dan ook stijf uitverkocht. Zowel de band als het publiek beleeft een euforische avond. De Britten lieten de vocalen over aan verschillende gastartiesten, die ze over de jaren vaker bij zich hadden. Vooral het hier boven te ziene ‘Teardrop’ maakte veel indruk.

Lowlands Festival – 19 augustus 2006

In dit lijstje mag een festivalshow natuurlijk niet ontbreken. In 2006 stond Massive Attack als headliner op Lowlands, naast Placebo en Muse. De groep heeft niet vaak festivals in Nederland geheadlined, aangezien de eerdergenoemde show op BKS en ook een optreden op Down The Rabbit Hole niet doorgingen. Gelukkig waren ze op Lowlands 2006, ook wel de moddereditie genoemd. De Britten sloegen zelf geen modderfiguur en speelden een strakke set. Hoewel hun grootste hits al wat ouder waren, werden ze door het publiek met open armen ontvangen.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor de show van Massive Attack in het Spoorpark voor 69,95 euro.