32 onvergetelijke momenten uit de Lowlands geschiedenis

Lowlands wordt in 1993 in het leven geroepen als het eerste meerdaagse openluchtfestival sinds Kralingen 1970 en een tegenhanger voor de grote festivals. Het festival belooft naast grote namen die ook op andere evenementen geprogrammeerd staan, ruimte te bieden aan minder bekende en opkomende artiesten. Het festival kent inmiddels 28 edities en talloze hoogtepunten. We zetten 32 onvergetelijke momenten voor je op een rij.

Lowlands 1993 programmaboekje

1. Tickets voor €34! (1993)

Ja, je leest het goed: in 1993 kost een ticket voor Lowlands 75 gulden, omgerekend slechts €34! Wat je krijgt voor dat geld? Namen als The Smashing Pumpkins, The Breeders, TOOL, Rage Against the Machine en Iggy Pop! Er wordt gemikt op 10.000 bezoekers, maar dat aantal wordt niet gehaald.

2. The Prodigy is boos (1995)

Eén van de natste jaren in de Lowlands geschiedenis is 1995. Overdag non-stop regen en ’s nachts onweer. De organisatie roept de bezoekers op om zondag al naar huis te gaan. Het slechte weer brengt echter nog meer problemen met zich mee. Zo valt het geluid tijdens het optreden van The Prodigy maar liefst drie keer uit wegens problemen met de stroomvoorziening. De mannen zijn woest, maar zetten toch een knetterende show neer.

3. Sinaasappelschillengevecht! (1996)

Op festivals zie je veel dingen door de lucht vliegen, maar tijdens Lowlands in 1996 wordt er wel met iets heel bijzonders gegooid. Festivalgangers vinden de grote containers achter de saptent vol met sinaasappelschillen. Het gevolg? Eén groot sinaasappelschillengevecht!

Lowlands Brug

4. De beruchte brug (1998)

Alle ervaren Lowlanders kennen hem; de brug over de Spijkweg. In 1998 wordt deze geïntroduceerd zodat het festival de capaciteit kan uitbreiden. Sindsdien staat ie er elk jaar weer. Veel Lowlanders hekelen deze brug; het is een hele klus om het obstakel over te komen met zoveel drukte én bagage. In onze Instagram Story van 2018 vond 63% het in elk geval een onvermijdelijk kwaad.

In 2020 maakt de organisatie bekend dat deze ‘brug des doods’ niet meer terugkeert. De brug wordt vervangen door een ‘extra brede, licht glooiende voetgangerspassage zonder trap’. Deze vervanging biedt een permanente oplossing voor die vreselijke trappen. In 2022 waren festivalgangers heel tevreden met deze ‘brug des levens‘.

Plattegrond Lowlands 1999

5. Nieuwe inrichting (1999)

In 1999 werd het festivalterrein helemaal opnieuw ingericht; Cape Lowlands en Planet Paradise worden geïntroduceerd. De tent Juliet maakt haar debuut als theatertent. Ook het campingterrein gaat op de schop en biedt dit jaar ruimte aan nóg meer festivalbezoekers: in totaal 57.500 slaapplekken.

6. Grote namen in de Charlie (2000)

Jullie kennen Charlie? Je weet wel, de kleine tent Charlie? Op Lowlands 2000 gaven o.a. Coldplay en Sigur Rós een optreden op dat kleine podium. Onvoorstelbaar! Ook onvoorstelbaar waren de felle discussies over de afsluitende Alpha-headliner. De geboekte act, voor het eerst hoofdact op Lowlands, zou niet de juiste zijn voor het slot. Maar ondanks alle kritiek, wordt Lowlands 2000 magnifiek afgesloten door niemand minder dan… Muse! Helaas hebben we een paar jaar geleden afscheid moeten nemen van deze tent met ruime geschiedenis.

7. Een nieuw tijdperk breekt aan (2002)

Het eerste jaar van Eric van Eerdenburg als festivaldirecteur. Er staat hem een hele klus te wachten aangezien dit een moeilijke editie was om te programmeren door Engelse concurrentie. Veel Lowlanders vinden het te druk. Niet vreemd met een recordaantal bezoekers van 60.000 man!

8. Drie keer is scheepsrecht (2003)

In 2003 staat Foo Fighters voor de derde keer op Lowlands, maar voor het eerst als headliner. Ze sluiten het festival af met een geweldig optreden zoals we van ze gewend zijn! Kon dit optreden maar voor altijd en Everlong duren.

9. De introductie van de Silent Disco (2004)

De Silent Disco wordt in 2004 geïntroduceerd op het festivalterrein. Inmiddels kennen we het als hét feest op de donderdagavond.

10. Legen… wait for it… Dary (2005)

Deze editie staat bol van de legendarische optredens. Wat te denken van Editors? Frontman Tom Smith heeft meermaals gerefereerd aan het optreden op Lowlands 2005. De band raakte haar eigen apparatuur kwijt op het vliegveld en moest dus spelen met geleende instrumenten. Ook Kaiser Chiefs zet een memorabele show neer. Frontman Ricky Wilson scheurde zijn enkelbanden net voor Lowlands en komt dus met krukken op. Dat bevalt hem slecht, want hij gooit ze snel aan de kant om het optreden vervolgens hinkend te geven. Vlak na Kaiser Chiefs mag Franz Ferdinand de Alpha betreden. Wat dan volgt is wellicht het hoogtepunt van dat jaar, gek-ken-huis!

11. I Bet You Look Good On The Muddy Hill (2006)

In 2006 zijn de Arctic Monkeys nog broekies, maar ze spelen de Alpha volledig plat. De sfeer is goed en het publiek gaat uit zijn dak. Er zijn zelfs mensen die de helling naast de Alpha gebruiken voor een potje naakt modderglijden!

12. Drukte op donderdagavond (2007)

In 2007 staan de campings 1 t/m 4 – op donderdagavond al – in recordtempo vol. Er blijven echter bezoekers binnenstromen en die worden geadviseerd te wachten bij de hekken van camping 5. Het duurt uren voordat camping 5 open gaat. Velen zetten het op het zuipen en gaan op de hekken zitten. De hekken vallen om, waardoor de beveiliging genoodzaakt is de dringende menigte toe te laten.

13. Hoge pieken, diepe dalen (2008)

Een optreden waar veel Lowlands-veteranen het nog over hebben is die van Sigur Rós op Lowlands 2008. De fantastische show in de tent wordt buiten kracht bijgezet door bliksem. Waar we liever niet aan herinnerd worden is het zwaar teleurstellende optreden van The Sex Pistols. Iedereen hoopt op een goede punkshow, maar helaas bleef deze uit. Zelfs festivaldirecteur Eric van Eerdenburg noemt het ‘bedroevend’.

14. Een man met een bugel krijgt Lowlands stil (2009)

Als het nummer ‘Sorry’ wordt gespeeld, krijgt Colin Benders Lowlands stil. Na het nummer, barst het publiek echter los: er wordt nog lang geklapt en gejuicht voor Kyteman’s Hip Hop Orchestra. Na dit spektakel wordt deze speciale Lowlands-versie van ‘Sorry’ een radiohit.

15. Introductie van Titty Twister (2011)

In 2011 was het festival in recordtempo uitverkocht: binnen twee uur! Maar het echte hoogtepunt dat jaar, vond plaats tijdens het festival. Vier jaar lang was het the place to be op Lowlands. De ode aan de hardrock gaybar. Voor iedereen die nóóit meer naar huis wil. Juist, de Titty Twister doet haar intrede. Geestelijk vader Joost van Bellen overtreft zichzelf: in de Titty Twister kan alles gebeuren!

16. Watergevecht in de intense hitte (2012)

In 2012 beleeft Lowlands haar heetste editie ooit en de organisatie neemt daarom maatregelen. Er zijn extra watervoorzieningen en bezoekers mogen plastic flessen en waterpistolen meenemen op het festivalterrein. Zelfs de security deelt natte sponzen uit. Voor extra verkoeling wordt er op zondagmiddag bij de Charlie een groot watergevecht georganiseerd. Met 30.000 aanmeldingen op Facebook zou dit hét Lowlands-event worden. Uiteindelijk is er één groot waterspektakel, beginnend bij de Echo tot aan de Alpha.

17. Van lange files tot geolied busvervoer (2014)

Festivalgangers die met de auto naar Lowlands gaan, moeten dit jaar betalen voor een parkeerplaats. Van die opbrengsten financiert het festival speciaal busvervoer vanaf 570 opstapplaatsen in Nederland. Daarmee maakt Lowlands de volgende stap in het verduurzamen van het festival. Tegelijkertijd moet er een einde komen aan de lange files die elk jaar op de wegen naar het festivalterrein staan.

18. Magie in de Heineken (2015)

Tame Impala breekt in 2015 door met hun album Currents. Maar net voor de grote doorbrak, was de band al geprogrammeerd in de Heineken. Het resultaat: een intieme sfeer, een psychedelische lichtshow en retestrak optreden. Voor velen pure magie en daarom hét hoogtepunt van deze editie.

Lowlands regen
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

19. Wie is Michael? (2016)

Geen Lowlands-editie is compleet zonder zoektocht naar Michael! Zijn identiteit bleef jaren lang in mysterie gehuld, maar in 2016 vonden we eindelijk de enige echte Michael!

Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

20. De nieuwe look (2017)

De line-up was niet het enige waarin we vernieuwing zagen, want het terrein mocht er na 25 jaar ook weer aan geloven. Het kreeg een heuse metamorfose met als kers op de verjaardagstaart twee nieuwe tenten. Zowel de Alpha als de Bravo kregen een heel nieuw uiterlijk. De Bravo werd in een groen jasje gehesen, kreeg nieuwe kijkhoeken en veel meer lichtinstallaties. De Alpha werd oranje en was niet meer te herkennen. In plaats van een traditionele tent, werd het een hoge overkapping, waardoor je vanaf de Alpha-heuvel nog op het podium kon kijken. Chapeau! Ook de scheiding tussen het terrein en de camping werd kleiner. Bovendien werd de looproute rondom LowLake veranderd, waardoor we nog sneller van podium naar podium struinen. We like!

Moderat
Foto: Eric Pamies

21. Het voorlopig afscheid van Moderat (2017)

Moderat stond acht jaar eerder al op Lowlands en heeft zijn naam sindsdien uitgebouwd tot geweldige live act. De elektronische act uit Berlijn mocht daarom ook afgelopen jaar zijn terugkeer maken in de Alpha. Helaas was dit voorlopig de laatste keer; de formatie neemt een pauze. Dubbel zoveel reden om extra hard te genieten van dat optreden. En dat hebben we dan ook gedaan. Man, wat een show.

22. Het verjaardagsfeestje in de Alpha (2017)

Niks borrelnootjes en kaasplankjes. Het verjaardagsfeest van Lowlands werd in de Alpha gevierd. Tijdens de ’25 jaar Lowlands Greatest Hits Sing-along’ op de zaterdagmiddag kwamen alle bijzondere momenten van de afgelopen kwart eeuw langs. Waar doe je dan research? Juist, bij Festileaks. Dolf Jansen deed de presentatie en praatte een uur lang alle optredens aan elkaar. Zo kwamen covers van Foo Fighters, Armand, Justice en Tame Impala voorbij. Er was één act die zijn eigen nummer deed. De Jeugd van Tegenwoordig deed zelf ‘Watskeburt’ en het publiek sprong ouderwets goed mee.

Lowlands 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

23. Vernieuwde Planet Paradise (2018)

Na de grote verbouwing in 2017, werd ook een jaar later nog geïnvesteerd in vernieuwing van het terrein. Zo moesten de pilaren van de Heineken het veld ruimen en werden er extra plekken ingericht om even rustig op adem te komen. En dat leverde prachtige plaatjes op.

24. Aretha Franklin-tribute door Gorillaz (2018)

Vooraf werd erg uitgekeken naar de show van Gorillaz. Daar bewijst de formatie onder leiding van Damon Albarn maar weer waarom ze afgelopen zomer met zoveel gejuich onthaald werden op de Europese festivals. Maar het echte hoogtepunt was toch misschien wel de tribute aan Aretha Franklin, die enkele dagen daarvoor was overleden.

25. Festileaks Meet-up (2018)

De allereerste officiële Festileaks Meet-up! Op de laatste dag van Lowlands 2018 stond onze community centraal. Onder het genot van een mojito ontmoetten lezers en redactie elkaar en zagen we wie de beste dancemoves had. Hint: het was niet de redactie.

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

26. De terugkeer van New Order (2019)

Na 30 lange jaren stond eindelijk New Order weer op een podium in Nederland, en wel in Biddinghuizen. Het werd een greatest hits show van jewelste. Want welke band kan nou een liveset afsluiten met ‘Blue Monday’ en ‘Love Will Tear Us Apart’? Precies, dat kunnen alleen zij.

27. De regen wegdansen bij Paul Kalkbrenner (2019)

De dj kwam als geroepen. Voor zijn set kwam het namelijk met bakken uit de hemel. De poncho’s werden overal vandaan getoverd. Vele vochtige lichamen kwamen samen in de Alpha om de Duitser aan het werk te zien. Zodra hij zijn eerste beats de weide op blaast, start iedereen spontaan een zonnedans. En het werkte want de rest van het weekend bleef het droog.

28. We mogen weer! (2022)

2020 en 2021 waren lange, Lowlandsloze jaren. In 2022 mochten we eindelijk weer naar Biddinghuizen om je tentje op te zetten en te genieten van een weekend vol muziek, vrienden en gezelligheid. De knaldrang was gigantisch bij de festivalgangers. Zelfs tijdens de hevige stortbuien op de vrijdag bleven de meeste mensen lekker doordansen. Want het kon eindelijk weer.

29. Goldband laat de Alpha ontploffen (2022)

Het was de show waar misschien wel de meeste mensen naar uitkeken. De Alpha stond afgeladen vol, en dat om 14:00 uur ’s middags! ‘Witte Was’, ‘Noodgeval’, ‘De Langste Nacht’ en alle andere bangers werden keihard meegezongen. Van voor tot achter staat de hele tent op zijn kop. Met een gigantische zak stuc wordt er over het publiek gecrowdsurft. Maan gaf een gastoptreden, waarbij de liefdesvonken tussen haar en Karel er vanaf spatten. Een show voor in de boeken.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

30. Stromae als magische afsluiter (2022)

De Belg heeft de eer om de 27e editie van Lowlands af te sluiten. Dat doet hij dan ook met verve. De show is tot in de puntjes verzorgd. Elk liedje is een verhaal op zich en de choreografie en visuals versterken de boodschap van die verhalen alleen maar. Stromae doet, als ware kunstenaar, op een bijzondere wijze de lichten uit van de Alpha. Gelukkig konden we ons nog opmaken voor één nacht feesten. Alors on danse!

Charlotte de Witte op Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

31. Charlotte de Witte heeft de touwtjes in handen (2023)

Iets wat we in al onze festivalervaring niet vaak zien, is een halfleeg festivalterrein. Maar Charlotte de Witte maakte het waar op Lowlands 2023, de rest van het terrein leek bijna uitgestorven. Misschien was het uiteindelijk nog wel drukker bij de Alpha dan tijdens Goldband in 2022. De techno-dj pakt iedereen helemaal in, een optreden waar we nog lang aan terugdenken.

32. Afsluiten in het takkenbos (2023)

Als de zondagnacht valt, gaat het allerlaatste schepje er bovenop. De Lowlanders zijn vastberaden het onderste uit de kan te halen in een nacht vol verrassingen. Bij de ArmadiLLow ontstaat een waar oerwoud van takken en zelfs bomen die festivalgangers van heinde en verre hebben aangesleept. De Kees van Hondt-traditie wordt voorgezet, ook zonder de grootmeester zelf.

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.