Pro-tip voor Sziget? Overnachten doe je op het eiland!

Sziget! Dat is zes dagen lang festivallen op een eiland midden in Boedapest. Best flink, toegegeven, en dus ook niet gek dat veel bezoekers kiezen om buiten het festivalterrein te overnachten in een ho(s)tel. Maar eerlijk? Ze weten niet wat ze missen. Jij na het lezen van dit artikel wél.

Blijf in de bubbel

Je wist het misschien al, maar ‘Sziget’ is het Hongaarse woord voor ‘eiland’. En het is niet voor niks dat dat de naamgever van het festival is, want juist dat eiland maakt de plek zo bijzonder. Het terrein is op natuurlijke wijze afgesloten van de rest van de wereld en dat voel je terug. Het zorgt voor een unieke sfeer van mensen die allemaal zin hebben om de tijd van hun leven te hebben, op een locatie die is gemaakt om je ogen uit te kijken.

Des te groter het contrast als je dagelijks het terrein af moet en ineens hard wordt geconfronteerd met de grotebozemensenwereld. Ineens weer naast een luide huismoeder in de tram, of aan het kijken naar betonnen kantoorpanden. Beh. Gun jezelf een weekje in een ideale wereld, en blijf lekker op dat eiland!

De dagprogrammering wil je niet missen

Sziget is een festival dat 24 uur per dag doorgaat. Camping en festivalterrein zijn één en dat betekent ook dat er op elk uur van de dag wat te doen is. Natuurlijk ligt het zwaartepunt van het festival in de avond en nacht, als alle grote acts spelen (dit jaar bijvoorbeeld Fred again.., Sam Smith, Martin Garrix en Goldband), maar stiekem is het dagprogramma minimaal net zo leuk.

In de Global Village kun je bijvoorbeeld tal van workshops en shows bijwonen, zoals alles over Indische muziek, yoga, leren op een harp spelen of helemaal losgaan op een gypsy band. Verderop vind je een verzameling van levende standbeelden, of wat dacht je van het museum met Art Nouveau? Er zijn allerlei soorten talks om bij te wonen (bijvoorbeeld over klimaat, geluk of reizen) in de Everness Chill Garden, in het Miraculum leer je juwelen maken of een Henna-tattoo zetten, en in de Balance area leer je didgeroo bespelen, pannen maken of ga je los op allerlei exotische percussie instrumenten.

In de SportZone staan dan weer sporttoernooien voor je klaar, het Cirque du Sziget host weer allerlei prachtige circus- en theateracts, in de Magic Mirror werden afgelopen jaar overdag brunches en panels georganiseerd en op het festivalstrandje heb je heerlijk relaxte muziek voor de voorzichtige eerste dansjes.

En dat is nog altijd maar een greep van wat er allemaal te doen is overdag, echt waar. Wie in een hotel slaapt, komt toch vaak pas aan het eind van de middag het terrein op en mist al dat moois. Zo zonde! Het eiland in vol daglicht zien is een must voor wie Sziget bezoekt, en dat gaat automatisch goed als je er ’s ochtends wakker wordt.

Ook óp het eiland is luxe te vinden

Sziget staat bekend om het feit dat je je tentje vrijwel overal gewoon neer kunt zetten; direct achter de main stage bijvoorbeeld. Maar we begrijpen het ook als je geen zin hebt om vol in de dreunende bas van die mega-acts te slapen, en daar is ook goed nieuws voor: er is veel luxe te vinden op het eiland zelf.

Op de ‘Sziget Ville’ vind je voor ieder budget-niveau wel iets dat bij je past. De goedkope optie zijn pre-pitched tenten: scheelt weer zeulen met je campingspullen vanuit Nederland. Maar er zijn ook Wooden Huts, grote Bell Tents of cabines die niet onderdoen voor de gemiddelde hotelkamer.

Of ga voor de ‘Siesta’ camping, dan slaap je direct naast de befaamde Sziget Beach en loop je zo vanuit je tentje met je voetjes in het zand.

Toch liever niet extra betalen voor een afgesloten stukje camping? Dan raden we je de spots aan de oostzijde van het festival aan; als je vanaf de hoofdingang (K-Bridge) komt is dat direct rechtdoor. Daar is het ietsje minder druk, dus kun je prima slapen. Ook is het gras er vaak het mooist, omdat bezoekers die niet op deze camping slapen er in principe niet komen, en is er veel schaduw te vinden. En alsnog loop je in 10 minuten naar de main stage!

In dit artikel lees je nog eens 7 lifehacks voor Sziget, met onder andere het beste eten, bespaartips en hoe je alles haalt uit het (niet te onderschatten) Sziget Passport.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen