Waarom Maynard James Keenan een pleurishekel heeft aan mobieltjes bij shows

Foto: Bart Heemskerk

In een interview van de Phoenix New Times legt de zanger van TOOL, A Perfect Circle en Puscifer uit waarom we bij zijn shows ons mobiel in de broekzak moeten laten.

Dat is slechts één van de vele duidelijke opmerkingen die Maynard James Keenan op laat tekenen bij de Amerikaanse krant. Desgevraagd loopt MJK namelijk helemaal leeg. “Het is onbeschoft. Niet naar ons, ik bedoel, ik heb net een hele fotoshoot gehad. Ik ben niet bang voor camera’s, en ook niet voor telefoons. Ik heb de mijne hier. Het is een bruikbaar stuk gereedschap.”

“Dus stop het verdomme weg, word verdomme volwassen. Het duurt maar twee uur.”

Waar de frontman wel over valt, is de invloed op de concertbeleving: “Met geen mogelijkheid kan je dat wat er op dat moment gebeurt vastleggen met een mobieltje. Je mist de kans om in het moment mee te maken wat er gebeurt. Om daadwerkelijk te kunnen vertellen wat je zag, zonder dat je het hoeft op te nemen. Train je brein om in het moment te leven. En nog veel belangrijker, stop met het irriteren van degene achter je. Het is vervelend, het is afleidend, ook voor ons. Dus stop je het verdomme weg, word verdomme volwassen. Het duurt maar twee uur.”

Aan het einde van de show laten ze het publiek meestal één nummer filmen. Zo heb je toch nog je souvenir. Dit is echter niet altijd het geval. “Wanneer we tientallen mensen uit de zaal moeten zetten omdat ze arrogante eikels of egoïstische lullen zijn, komt het wel eens voor dat we het niet toestaan.”

Ook dit heeft te maken met de algehele concertbeleving “Je bent vervelend naar de mensen om je heen. Ik weet dat er allemaal argumenten zijn, zoals ‘Het verwijderen van die mensen is vervelend’ Oh-nee. Dat noem je consequenties. Dat is wat hier gebeurt. Het gebeurt in een theater, het gebeurt bij een toneelstuk, je doet het bij een orkestrale uitvoering, je wordt verwijderd. Je mag het niet doen. Het is onbeleefd. Je bent hier om iets te ervaren. Je hebt al dat geld betaald om hier getuige te zijn van wat wij doen, niet van wat jij doet.”

TOOL live

Om getuige te zijn van wat MJK met zijn bands doet, kan je op 27 mei naar TOOL in de Amsterdamse Ziggo Dome, er zijn nog gelimiteerd kaarten beschikbaar. Ook staan de heren dit jaar als headliner op Graspop Metal Meeting 2024. Donderdag 20 juni sluiten zij één van de hoofdpodia af. Kaarten voor de donderdag van Graspop waren al na een paar dagen uitverkocht.

Ook op Ticketswap is het een uitdaging om nog een ticket te veroveren, met op het moment van schrijven zijn er meer dan 3000 concurrenten. Combitickets voor Graspop zijn wel nog altijd beschikbaar.