De 10 lastigste clashes in de timetable van North Sea Jazz 2024

Terri Lyne Carrington op North Sea Jazz 2023. (Photo credit: North Sea Jazz)

Het puzzelen met de timetable van North Sea Jazz 2024 is officieel begonnen! Welke artiesten kies jij in deze tien hartverscheurende clashes?

North Sea Jazz 2024 biedt met zijn 15 podia een boordevol programma en plannen is dus handig. We helpen je graag op weg met de tien meest ondraaglijke clashes.

Geef eerst je eigen voorlopige keuze aan, en check dan meteen wat andere lezers hebben gekozen. Wie weet brengt het resultaat je nog op andere gedachten!

1. Al Di Meola vs. Kurt Rosenwinkel (vrijdag 19:30)

De eerste clash is een aanslag op de gevoelige snaar van gitaarfans. In de Amazon speelt, voor het eerst sinds 2002, de 69-jarige virtuoos Al Di Meola. Die werd ooit geroemd om zijn halsbrekende elektrische gitaarsolo’s in een late incarnatie van Return to Forever, maar is vandaag vooral verslingerd aan zijn akoestische exemplaar. In Madeira treedt tegelijkertijd de 53-jarige stergitarist Kurt Rosenwinkel aan, met saxofonist Mark Turner en de andere leden van het kwartet waarmee hij 24 jaar geleden de uitstekende plaat The Next Step opnam. Niet onoverkomelijk, zeg je, want Di Meola speelt 7 juni ook nog in TivoliVredenburg? Still my guitar gently wheeps.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

2. RAYE vs. Chucho Valdés (vrijdag 22:45)

Vrijdagavond is de verleiding mogelijk groot om naar RAYE te gaan kijken, vorig jaar één van de revelaties van Rock Werchter en Lowlands, en dit jaar flink in de prijzen gevallen op de BRIT Awards. Alle begrip daarvoor, maar de kans dat je die elders nog eens aan het werk kan zien is aanzienlijk, terwijl het voor de 82-jarige Cubaanse pianist Chucho Valdés nu echt wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Bovendien viert hij dit jaar de vijftigste verjaardag van de legendarische band Irakere die hij leidde met zijn vader Bebo (die in 2013 overleed). Beluister op z’n minst even hun net heruitgebrachte debuut voor je beslist in welk feestje je vrijdag het meeste zin hebt.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

3. André 3000 vs. Ancient Infinity Orchestra (zaterdag 17:45)

André 3000 is vooral bekend als rapper bij OutKast, maar op zijn nieuwe plaat wordt daarover nauwelijks gerept. ‘I Swear, I Really Wanted to Make A “Rap” Album But This Is Literally the Way the Wind Blew Me This Time‘ luidt de titel van de openingstrack, en daarmee is alles gezegd: André maakte, in alle ernst, een instrumentaal album waarop hij vol overgave fluit speelt. De uitstekende band met wie hij die plaat opnam komt gelukkig ook mee naar North Sea Jazz, en dit wordt dus vast een prima concert. Hou je wél van de spirituele jazz die André duidelijk geïnhaleerd heeft, maar vind je zijn solo’s toch wat te flets? Dan kan je halverwege het concert best koers zetten naar Madeira voor het uit de kluiten gewassen Ancient Infinity Orchestra uit Leeds.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

4. Jazmine Sullivan vs. Marisa Monte (zaterdag 18:45)

De Braziliaanse Marisa Monte staat voor het eerst op North Sea Jazz, met een selectie uit haar voortreffelijke recentste album Portas en de grootste hits uit een klein dozijn eerdere platen. Haar concert in het Rivierenhof bij Antwerpen twee jaar geleden was erg geslaagd, dus dit mag je eigenlijk niet missen. Tenzij dan omdat op hetzelfde moment de Amerikaanse R&B-ster Jazmine Sullivan de Nile zal inpakken. Zij wordt in eigen land al op handen gedragen sinds 2008, maar komt voor de allereerste keer naar Europa. Wie geen van beiden wil missen probeert dus maar best een ticket te swappen voor Monte’s uitverkochte show in het Concertgebouw in november.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

5. Jessie vs. … Jazz (zaterdag 20:30)

Zangeres Jessie Ware is sinds 2020 aan een heuse revival bezig, met dank aan twee uitstekende albums, What’s Your Pleasure? en That! Feels! Good!, waarop werkelijk alléén maar hits staan. Die zullen vast ook liefhebbers van klassieke pop en R&B kunnen bekoren – het ambitieuze ‘Remember Where You Are‘ doet denken aan het beste wat Minnie Riperton en Charles Stepney ooit samen bekokstoofden. Niets dan liefde dus voor Jessie en haar uitstekende zangstem, maar… ze heeft enkele jaren geleden haar band vervangen door dansers. Vind je dat voor een festival als North Sea Jazz, waar zoveel weergaloze muzikanten rondlopen, toch wat mager? Dan is het duoconcert van de sympathieke baardmansen Dave Holland en John Scofield – allebei ooit nog aan de zijde van Miles Davis, je kent ze vast – heel warm aanbevolen.

Welke optie kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

6. Lizz Wright vs. Corinne Bailey Rae (zaterdag 21:45)

De Amerikaanse Lizz Wright is een graag geziene gast op North Sea Jazz, en leende haar krachtige stem al aan tal van speciale projecten op het festival. Ook dit jaar staat ze weer op het podium met het Metropole Orkest en Ambrose Akinmusire voor de uitvoering van enkele stukken die door dirigent Tijn Wybenga speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werden. Met haar eigen muziek sluit ze zaterdag de Amazon af, maar wie daarheen wil moet helaas Corinne Bailey Rae missen. Die maakte lang redelijk gladde soulpop, maar op haar gedurfde nieuwe plaat Black Rainbows hoor je ook soulvolle house en zelfs uitgelaten punk. Ideaal als je even je benen wil losgooien – haar show in de Tolhuistuin in november was een voltreffer.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

7. Terence Blanchard vs. Butcher Brown (zondag 17:30)

Terence Blanchard – ook bekend als de vaste soundtrackleverancier van regisseur Spike Lee – is duidelijk in zijn schik met zijn nieuwe gezelschap, dat bestaat uit de fusionband E-Collective en het indrukwekkende strijkkwartet Turtle Island Quartet. Ze stonden eerder al samen in het Muziekgebouw in Amsterdam en dit jaar ook op Transition in Utrecht, maar zijn nu alweer op tour met de mooie plaat Absence uit 2021. Zeker de moeite waard, maar heb je dit ensemble al eens bezig gezien, of heb je het graag nog een beetje groovier en vrolijker, dan kan je misschien beter het hippe kwintet Butcher Brown gaan checken, dat jazz en funk mengt met hiphop en soul.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

8. Djavan vs. Sampha (zondag 18:45)

Er werd reikhalzend uitgekeken naar het tweede Sampha-album dat vorig jaar in oktober verscheen, en de veelzijdige 35-jarige Brit stelde allesbehalve teleur. Zijn concert in Carré in december was op de valreep één van de mooiste van het jaar, en niets mag je dus tegenhouden om de man live te gaan bewonderen op North Sea Jazz. Behalve dan misschien de mogelijk laatste passage van de 75-jarige Braziliaan Djavan, één van de allerbeste singer-songwriters die dat land ooit voortbracht, die voor het eerst sinds 1997 nog eens op het festival neerstrijkt. Ga je deze zomer ook naar Rock Werchter of Lowlands, dan kan je Sampha beter daar onderscheppen.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

9. Charles Lloyd vs. Kaisa’s Machine (zondag 19:30)

De Finse bassiste Kaisa Mäensivu is niet alleen muzikaal eigenzinnig. Van de doorbraakplaat van haar band Kaisa’s Machine zijn slechts 5 songs te streamen via de gekende platformen, en vorig jaar ging ze met de trein op Europese tour – ze speelde toen onder meer in het Bimhuis. Voor wie daar niet bij was, biedt North Sea Jazz in de kleine Yenisei-zaal een mooie herkansing om dit verse Europese talent te ontdekken. Ware het niet dat tegelijkertijd de legendarische saxofonist Charles Lloyd in de Hudson staat. Die komt al voor de vierde keer in tien jaar, horen we je denken, en dat is waar, maar deze keer zijn pianist Jason Moran, bassist Larry Grenadier en drummer Brian Blade erbij, met wie Lloyd onlangs de schitterende plaat The Sky Will Still Be There Tomorrow opnam. De lucht zal er inderdaad nog zijn morgen, en Kaisa’s Machine hopelijk ook. Maar de 86-jarige Lloyd? Die wil je deze keer echt niet missen.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

10. Meshell Ndegeocello vs. Cécile McLorin Salvant (zondag 22:00)

De allerlaatste clash is een behoorlijk lastig geval, al zijn er gelukkig verzachtende omstandigheden. Cécile McLorin Salvant is waarschijnlijk de beste jazz-zangeres van haar generatie – haar vorige passages op North Sea Jazz in 2018 en 2022 waren fenomenaal. Ze kan zelfs het meest belegen repertoire weer doen knisperen, zet moeiteloos popsongs van Sting of Kate Bush naar haar hand, en schrijft ook zelf uitstekende songs. Tegelijkertijd staat in de gezellige Congotent echter zangeres en bassiste Meshell Ndegeocello op het programma, die de afgelopen 30 jaar talloze prachtplaten uitbracht. Zij is dit jaar echter artist-in-residence, en zal daarom elke dag op het podium staan – met wie is vooralsnog niet bekend. Je kan dus ook een ander concert van haar meepikken, al bewees Esperanza Spalding vorig jaar dat het ook erg leuk is om de artist-in-residence het hele weekend te volgen. Keuzes!

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...
North Sea Jazz Logo

North Sea Jazz 2024

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 12-14 juli 2024
Line-up
Imaginarium
Yasper
Glimlip
Imaginarium, Yasper, Glimlip +147 meer
Tickets Kopen